O alta lume. Asa suna sloganul si cand ajungi acolo chiar ai impresia ca ai trecut in alta lume. In primul rand poti jura ca esti in alt oras. Venit din centrul vechi, prin fosta albie a raului Turia, care acum e un parc imens, vezi in departare niste forme uriase, futuriste, ca niste nave spatiale, cum nu ai mai vazut nicaieri. E cel mai spectaculos loc pe care l-am vazut vreodata. E impresionant – ca arhitectura, ca marime si mai ales ca si “continut”.

valencia7

Pui parca piciorul pe alta planeta.O planeta a arhitecturii si a culturii. O planeta fabuloasa. Oricat v-as povesti tot nu va puteti da seama ce e acolo, cat de extraordinar e locul. Si oricite poze as fi incercat sa fac, niciuna nu arata cu adevarat maretia proiectului. Niciuna nu ii face dreptate. Deci trebuie sa mergeti. Credeti-ma, veti fi uimiti.
Asa cum spune si denumirea, e un oras al artelor si al stiintei. Un oras care inglobeaza in niste costructii incredibile intreaga lume. Flora, fauna, pictura, stiinta, arhitectura toate se intind in fata ta. E o lume a cunoasterii “prinsa” intr-o forma minunata si atractiva.
valencia5
valencia4 
Probabil ca cel mai spectaculos loc, mai ales pentru copii, este El Oceanografic, cel mai mare parc marin din Europa. Gasiti acolo peste 45 000 de exemplare din 500 de specii diferite. Complexul impresionant te duce din ocean in mare, din padurea tropicala la polul nord, din mlastini in marea rosie. Si nu uitati de delfinariu. Zilnic delfinii isi incanta publicul cu doua spectacole (cand am mers noi unul incepea la ora 14.00, celalalt la 16.00). Daca aveti copii duceti-va cu vreo 10,15 minute mai devreme si stati in fata, linga bazin. Uitati de ce:

valencia9

El Hemisferic, ochiul cunoasterii (cladirea are forma unui ochi) – pe cel mai mare ecran din Spania ruleaza istoria si tehnologia. Stai in scaunele comode, un pic pe spate, si de sus, din cupola imensa, lumea se deschide in fata ta. E cel mai mare ecran pe care l-am vazut vreodata. Daca uiti de toate poti chiar simti cum te pierzi printre galaxii (noi am vazut un material despre telescopul Hubble).
Si atat am reusit sa vedem. Am lasat pentru data viitoare El Museo de las Ciencias (o cupola imensa care acopera 26 000 de metri patrati de stiinta si tehnologie).
valencia1

Nu, nu e gratis asa cum am vazut ca scriu unii prin niste articole, ba chiar costa destul de mult daca vrei sa intri in toate spatiile. Mai mult de 30 de euro de persoana sau chiar in jur de 50, daca vrei sa vezi si expozitiile – acum era in curs Indiana Jones si aventura arheologica; copiii pina la 3 ani nu platesc bilet; cei de la 3 la 12 ani beneficiaza de o reducere, biletul ajunge in jur de 25 de euro. Oricum, puteti cumpara bilete individuale – doar pentru Oceanografic – 25 de euro pentru adulti/ 18 pentru copii; biletele individuale pentru Hemisferic si pentru Muzeul de stiinte costa 7,85 pentru cei mari si 6 euro pentru cei mici.

Asadar nu e foarte ieftin. Dar odata ajuns acolo iti dai seama de ce costa atat si realizezi ca merita fiecare banut.

Si ce mi se pare extraordinar e ca te poti bucura de incredibilul complex si fara sa intri in el. In jurul lui si printre cladiri te poti plimba linistit, poti merge cu bicicleta sau te poti bucura de peisajul superb stand pe o banca. Umbracle se numeste zona de promenada. Si mai sunt alte 2 “nave spatiale” – Palau de les Arts si Agora – folosite pentru diverse evenimente.

Asadar, daca ajungeti in Valencia, nu ratati Orasul Artelor si al Stiintei. Nu o sa il puteti vedea pe tot intr-o zi, dar macar o parte din el tot veti reusi sa parcurgeti. Daca stati mai mult, biletele sunt valabile una, doua sau trei zile, numai ca nu puteti intra in acelasi loc de doua ori.

Cum ajungeti acolo? Noi am mers pe jos. Nu e foarte departe de orasul vechi, cam 30,40 de minute de mers lejer. Jardin del Turia va duc direct acolo. Sau puteti lua autobuzul sau metroul (metroul nu va lasa chiar linga complex, de la cea mai apropiata statie – Ayora sau Maritim Serreria – faceti aproximativ 20 de minute).

valencia3_fhdr

PS. Cateva informatii. Complexul a fost construit intre anii 1991 si 2006 si a costat in jur de 150 de milioane de euro. Evident ca a fost contestat la inceput, pentru ca suma era exorbitanta, insa acum Orasul Artelor si al Stiintei e cel mai vizitat loc din Valencia. Proiectul ii apartine unui celebru arhitect spaniol – Santiago Calatrava. Oceanograful e opera altui arhitect cunoscut, Felix Candela.