O altă lume. Așa sună sloganul și când ajungi acolo chiar ai impresia că ai trecut în altă lume. În primul rând poți jura că ești în alt oras. Venit din centrul vechi, prin fosta albie a râului Turia, care acum e un parc imens, vezi în depărtare niște forme uriașe, futuriste, ca niște nave spațiale. E unul dintre cele mai spectaculoase locuri pe care le-am văzut vreodată. E impresionant, ca arhitectură, ca mărime și „conținut”. 

Pui parcă piciorul pe altă planetă. O planetă a arhitecturii și a culturii. Oricât ți-aș povesti, tot nu îți poți da seama ce e acolo, cât de fain e locul, și oricâte poze aș fi încercat să fac, niciuna nu îi face dreptate. Trebuie să mergi! 

Așa cum spune și denumirea, e un oraș al artelor și al științei, un oraș care înglobează în niște costrucții fabuloase întreaga lume. Flora, fauna, pictura, știința, arhitectura, toate se întind în fața ta. E o lume a cunoașterii „prinsă” într-o formă super interesantă.  

Complexul a fost construit între anii 1991 și 2006 și a costat în jur de 150 de milioane de euro. A fost contestat la început, pentru că suma era exorbitantă, însă acum Orașul Artelor și al Științei ar fi cel mai vizitat loc din Valencia. Proiectul îi aparține unui celebru arhitect spaniol, Santiago Calatrava, oceanograful e opera altui arhitect cunoscut, Felix Candela.

Probabil că cel mai spectaculos loc, mai ales pentru copii, este El Oceanografic, cel mai mare parc marin din Europa. Complexul impresionant te duce din ocean în mare, din pădurea tropicală la polul nord, din mlaștini în marea roșie. 

 

 

 

El Hemisferic, ochiul cunoașterii – pe cel mai mare ecran din Spania rulează istoria și tehnologia. Stai în scaunele comode, un pic pe spate, și de sus, din cupola imensă, lumea se deschide în fața ta. Dacă uiți de toate, poți chiar simți cum te pierzi printre galaxii (noi am văzut un material despre telescopul Hubble).

El Museo de las Ciencias, o cupolă imensă care acoperă 26 000 de metri pătrați de știință și tehnologie. Cantitatea de informație, deși dozată bine și împachetată frumos, mi s-a părut copleșitoare. De ce pământul e rotund, câtă apă ai în corp, ce forță ai în mâini, cum poți mișca o bilă cu puterea minții, cine, când și pentru ce a luat premiul Nobel pentru ștință, ce s-a întâmplat în lume în anul în care te-ai născut, cum se produce curentul electric, ce viteză are un gol (la fotbal) și multe multe altele. Toate pe 4 etaje luuuungi.

Nu e ieftin, poți cumpăra bilete individuale pentru fiecare sector, sau bilete combinate, găsești prețurile pe site. Te poți bucura de loc și fără să intri în el. În jur și printre clădiri te poți plimba liniștit, poți merge cu bicla, Umbracle se numește zona de promenadă. Mai sunt alte două „nave spațiale” – Palau de les Arts și Agora – folosite pentru diverse evenimente. 

Am dat o fugă și la Bioparc. 24 de euro intrarea, pentru adulți, 18 pentru copii, cam piperat, mai ales pentru cei mici, că la urma urmei ei sunt clienții fideli. Când am intrat am văzut un semn mare no pictures!, și am zis c-o iau razna. După ce că dau 24 de euro, nu pot să fac nici poze?! Panică-n coteț! E valabil doar pentru zona de la intrare unde o firmă a pus niște maimuțe cu care se pot fotografia copiii. Cea mai faină parte mi s-a părut casa lemurilor. Rezidenții sunt cu siguranță cei mai simpatici locatari ai Bioparcului. Cozile dungate sunt lăsate libere și unii au atâta tupeu de coboară printre vizitatori. 

 

 

 

Lânga Bioparc e Parque de Cabecera. Asta mi-a plăcut în primul rând la Valencia, cum din fostul râu au răsărit parcuri super drăguțe care taie tot orașul. 

 

PS: pozele sunt in 2012 și 2018, căci în toamna lui 2018 am mai dat o fugă la Valencia. Acum 6 ani nu erau bărci și baloane gigant la orașul științei, nu era nici ruta mătăsii, am scris mai multe în articolul despre Valencia, updatat în 2018 – 15 locuri de neratat la Valencia