Prețuri, transport, cazare, mâncare, plata cu cardul sau cash, masaj tailandez, pe scurt – utile.

 

Ce faci în Tailanda dacă nu-ți place mâncarea tailandeză…

…supermarket scrie noi. Prin urmare am marfă destulă pentru o listă de prețuri, să vă faceți o idee. Bănuiam că vom avea o problemă la capitolul mâncare dar nu-mi imaginam amploarea problemei. Mă așteptam la mirosuri dulci acrișoare, dar nu și la roșii cu zahăr, de exemplu. Am mai scris aici despre mâncare și între timp am mâncat și noi ceva, ne-am cazat la o pensiune în Sukhothai și gătesc oamenii ăștia aici – pizza, burgeri, cartofi prăjiți…sănătate curată.

 

Prețuri de Bangkok (de supermarket adică)

  • apă plată, jumătate de litru – 7 bath, adică nici un leu (prin oraș, la magazine de cartier, e 10)
  • apă la un litru jumătate – 14 B sau chiar 70 (evian-ul)
  • o baghetă – 50 B/vreo 6 lei
  • pâine feliată – între 25 și 70, depinde de soi și mărime
  • brânză feta – între 170 și 250 (cea de Grecia e cea mai scumpă)/ între 20 și 30 de lei
  • pomelo – 80-90 B/vreo 10 lei (cel mai bun pomelo pe care l-am mâncat ever), la comercianți e mai ieftin
  • un mango – 70-80 B
  • un croissant – 16 B/vreo 2 lei
  • gouda feliată – 189 B/aprox 23 de lei
  • iaurt activia 4 bucăți – 48 B/max 6 lei
  • bere – de la 40 la 65/între 5 și 7 lei

Mare grijă la card, există magazine unde îți iau banii fără pin, deci să nu-l pierdeți zic.

La Starbucks o cafea costă 95 B (tall), un croissant simplu e 60, unul cu brânză și șuncă e 100. La restaurante nu prea am mâncat în Bangkok – un pește la grătar a fost 160 B (vreo 20 de lei), un pui la grătar 277 B (max 22 de lei), o pizza 320 B (cam 40 de lei). Pe stradă, o porție de thai food era între 40 și 60 baht (între 5 și max 8 lei). (conversie la data de 28.02.2015)

Căldură mare, mon cher, deci apă, apă, apă 

Cred că dăm gata cel puțin 10 sticle pe zi, de jumate sau 2 litri, că le combinăm, pe stradă mai mici, în cameră luăm mari. E indicat să bei doar apă îmbuteliată. Noi nici pe dinți nu ne spălăm cu apa care curge la chiuvetă. M-am trezit într-o dimineață, la Bangkok, că mă spălam de zor cu apă de la țeavă, obișnuința, ba chiar am pățit și la duș, am scuipat-o cât colo. Poate exagerez eu, dar când mă gândesc că mai toată apa vine din Chao Phraya…O fi ea purificată dar tot nu m-aș băga. E infect râul ăla, deși e și plin de pești ceea ce mă face să cred că e încă ok, în ciuda faptului că adună mai toată mizeria orașului.

Most of the city’s water supply comes from purification plants; it is drawn from the Chao Phraya and from deep wells. The pumping of water from wells has caused subsidence in parts of the city, which has increased flooding. Many people obtain water from polluted waterways. (britannica.com)

Și nu bem Singha, mi se pare că are un gust ciudat, plus că are niște chestii prin ea, impurități.

 

Plata cu cardul sau cash

Am ajuns la concluzia că e mai convenabil să plătești cu cardul, nu ne-a luat comision. În schimb, când am scos bani de la ATM ne-a păpat 4,9 euro comison la 10 000 de baht (la aeroport) și 11 euro la 20 000 (prin oraș). Înțeleg că cele mai multe bancomate au limită de maxim 20 000 de B, ar mai fi unele cu limită de 30 000.

Unde ne cazăm la Bangkok?

Asta a fost treabă complicată. Nu doar pentru că erau extrem de multe, dar și pentru că nu știam în ce zonă ar fi mai ok. Tot citind articole și site-uri, am ajuns la concluzia că nu vrem în Sukhumvit, zona unde trag cei mai mulți turiști, și bine am făcut, că-i o aglomerare de hoteluri, baruri și clădiri în construcție. Am ales Silom, dar nu artera principală -Silom Road, plină și ea de hoteluri și birouri, ci zona dinspre apă, la 5 minute de BTS (sky train) și de bărci – transport local pe Chao Phraya, bun pentru temple. Am făcut astfel, fără să știm, o alegere foarte înțeleaptă, orașul e atât de mare încât cred că oriunde ai alege să stai ar fi bine să fie lângă o stație de BTS  sau MRT.

Odată ajunși la Bangkok, am tras concluzia că era mult mai bine dacă închiriam un apartament. Tot din cauză de mâncare – am fi gătit noi, dar și pentru că hotelul nu era grozav, mă rog, a fost decent, dar din poze părea altfel. Avea peste 8 pe booking, poate asta a dus cumva la așteptări prea mari, deh, vrem și ieftin și bun. Am luat și mic dejun, mare greșeală. Tailandezii mănâncă porc cu orez la micul dejun, thank you but no thank you. Până acum am folosit booking-ul.

 

Cu ce te deplasezi prin Bangkok 

E mare deci cu două picioare nu-i tocmai răspunsul corect. Bangkok-ul are BTS, MRT, Suvarnabhumi Airport Link (leagă aeroportul de oraș), autobuze locale, vechi rău, taxi-uri, tuk-tuk uri și scutere (e plin de scutere, multe dintre ele taxi-uri, tuk tuk ul e deja mare pentru traficul de Bangkok, te strecori mai bine cu scuterul, am văzut că toată lumea le folosește).

Să traduc: BTS-ul e un tren cățărat pe niște piloni deasupra orașului, la capitolul transport Bangkok-ul dă clasă multor capitale europene. Pentru că traficul devenise insuportabil și pentru că nu mai aveau unde să facă alte străzi – au tot acoperit canale dar asta a dus la inundații – tailandezii au construit pe înălțime. Să vină Oprescu să vadă cum arată o autostradă suspendată.

The cost of building the first phase of the system was $1,800m, almost twice that of a comparable line in Manila, Philippines. Lending banks were promised 680,000 passenger journeys per day (a 16% rate of return), but early traffic figures of about 105,000 passengers per day were only just covering operating expenses. (www.railway-technology.com) Înțeleg că până la urmă își scoate banii și va fi extinsă rețeaua.

 

MRT-ul e metroul. În subteran treci printr-un filtru asemănător cu cel din aeroporturi și uneori mai verifică și bagajele, dacă face aparatul nino nino.

Mi s-a părut aiurea că nu există un card sau un bilet valabil pe toate, nici măcar pentru BTS și MRT. Te oprești la Siam să schimbi pentru MRT dar trebuie să cumperi alt bilet (taloane sau cartele/le iei direct de la casă sau de la aparatele din stații – acceptă doar mărunți- schimbi la casă/în dreptul fiecărei stații e un număr, ăla e prețul). BTS- ul e mai scump decât MRT-ul. Airport link-ul e și mai scump. Mie mi-a luat ceva să descâlcesc sistemul lor de transport, las niște link-uri, dacă te duci la Bangkok pe cont propriu (click și se deschid în pagini separate) –  liniile de transport, harta BTS -ului, harta MRT, despre Suvarnabhumi Airport Link, autobuze.

 

Unde nu ajung sky train-ul sau metroul, ajung bărcile. Ne-am luat țeapă din prima zi. De unde luăm biletul? Angajatul ne arată o gheretă albastră, plătim 50 baht și urcăm în barcă. Ca să aflăm că am urcat aiurea, era o barcă locală și noi aveam bilet pentru tourist boat. Tourist boat-ul ăla cred că e o porcărie, merge numai până la 5 (acum, din martie înțeleg că prelungesc programul), n-am mai apucat să folosim biletele, oricum bărcile locale te duc ieftin și bine unde ai nevoie (15 baht călătoria, biletul se cumpără din barcă/mai sunt unele de 20 baht, mai mari, dar nu merg peste tot).

Vedeți că există și o navetă gratuită de la Sahphan Taksin la Asiatique și invers (ăsta e un mall). N-am folosit long tail boat-ul așa că nu știu să vă zic cât costă. Și mai sunt niște bărci care servesc și mâncare, am înțeles că nu merită banii, mâncarea n-ar fi foarte bună.

Thai massage de la mama lui

Prețul depinde foarte mult de zonă, din ce am observat eu. În general prețurile încep de la 200 B și urcă până la 600 B (între 24 și 75 de lei). La Wat Pho, un thai massage costa 260 B pentru 30 de minute, 420 pentru o oră. Un masaj la picioare era 280 B/30 de min și 420 B/o oră. Dar acolo e școală de masaj deci e mai scump. În Sukhumvit prețurile erau cuprinse între 200 și 500 B. La Asiatique, am plătit 350 baht pentru un masaj combinat – picioare, spate, cap/1 oră și 150 B pentru 15 minute de fish spa (250/30 de min). Foot massage plus thai massage era 600 B, pentru 2 ore. Un thai massage simplu costa 350 B pentru o oră și 650 B pentru 2 ore. În Silom, un masaj la picioare costa 200 B/ o oră.

Nu-mi mai vine nimic în cap la ora asta. Salutări din Sukhothai. Mâine plecăm spre Chiang Mai (vreo 6 ore cu busul, pfiii…).

 

PS: Dacă vă întrebați ce căutăm prin Tailanda, cu one way ticket – Vacanța vieții. Poze din Bangkok găsiți pe pagina de facebook a vacanțelor (merge net-ul foarte prost acum).