Apusuri de poveste și cele mai bune banane prăjite

Ne trezim pe la 8. Cât unul caută pești și corali, sau dă la vâsle, celălalt profită de soarele de dimineață. E 9 și un pic, vine ferry. Nu-l vezi, căci nu se apropie de mal, dar nici nu-i nevoie, bărcile de la hoteluri țâșnesc în larg ca să culeagă turiștii dinspre Ko Lanta. După vreo 40 de minute se întorc la mal, uneori goale, alteori încărcate de bagaje. Doamne, ce genți au unii! Ce-or pune-n ele nu știu. Eu aș putea arunca jumătate din bagaj fără probleme și avem doar un rucsac mare și două mici. Luăm micul dejun, la masa noastră de lângă plajă. Cafea, clătite cu banane, banana frites…Am descoperit și eu ceva să-mi placă în Tailanda – banane învelite în aluat și aruncate în ulei încins și clătite cu banane. Sunt geniale! Am zis că o să fac și eu. Au și ananas, dar nu-i la fel de bun.

În jur de 1, long tail boat-urile se iau iar la întrecere, vine feribotul dinspre Krabi. Auzi, noi ce mai facem azi? Hai la somn! Pe la 4 mai trece un feribot, dinspre Phi Phi island. Apa se retrage spre Phi Phi, se vede insula în întregime în zilele senine, bucata de plajă e tot mai mare. Ziua curge în ritmul dictat de flux, reflux și ferry. E prea cald să stăm la plajă sau în apă, lenevim la masă, adie vântul, cântă valurile. Deși pe toată coasta stau bungalow lângă bungalow, nu-i deloc aglomerat și rar auzi altceva decât valuri, păsări sau vreun chiot de copil. Pe la 5 ne mișcăm și noi spre apă sau șezlong, iar la 6 și un pic ne așezăm pe mal, sau în leagăn, să vedem apusul. Toată pensiunea, cu cățel, purcel și aparat foto, stă ca la cinema și așteaptă să se dea natura în spectacol.

E vremea cinei. Oare ce să mai mâncăm? Deja mi s-a luat de mâncarea lor! Nu că mi-ar fi plăcut vreodată, dar am început să mă satur și de aia pe care o toleram. Nu avem semnal la telefon, netul când merge, când nu merge, și doar la restaurant. La 10 se dă stingerea și dispare și ultima legătură cu lumea, fetele scot tot din priză și dispar cât ai bate din palme, cred și eu, stau aici de la 7 dimineața (vai de capul lor). Ne ducem la somn odată cu găinile și a doua zi o luăm de la capăt. Grea viața pe insulă!

Ko Jum, sau Koh Jum, e la 25 de kilometri de Krabi town. Pe aici n-a trecut Leonardo DiCaprio așa că e liniște și pace. Dacă vrei să scapi de aglomerație, hai in Ko Jum. Apa e limpede, plaja e grozavă, prețurile nu-s foarte mari, mai mici ca-n Yao Yai când vine vorba de cazare (cazarea ne-a ales-o tipa la care am stat în Krabi, avea ea un deal probabil, dar a fost foarte ok și mai ieftin ca pe site-uri, vă spun în privat cum îi zice, dacă vă face cu ochiul).

 

Prețuri de Ko Jum (din nou, prețuri de la hotelul unde stăm, e mai ieftin ca la vecini, am verificat, în schimb vecinii au niște bungalow-uri…ca-n reviste, dar și prețurile-s la fel)

  • 1 bere, mare – Chang: 100 b/ aprox 13 lei
  • apă/1,5 l: 25 b/cam 3 lei
  • apă /0.5 l: 15 b/2 lei
  • omletă cu brânză: 50 b/6,3 lei
  • toast + unt + gem: 40 b/5 lei
  • cafea (ibric): 50/6,3 lei
  • cafea/ceașcă: 30 b/3,8 lei
  • Coca Cola: 30 b/3,8 l
  • alune prăjite: 40 b/5 lei
  • garlic bread: 40 b/5 l
  • supă cu orez și pește: 70 b/aprox 9 lei
  • cartofi prăjiți: 120 b/cam 15 lei
  • orez simplu: 20 b/2,5 lei
  • sticky rice cu mango: 80 b/10 lei
  • nucă de cocos: 40 b/5 lei
  • pește prăjit+cartofi prăjiți+salată: 200 b/25,4 lei
  • creveți prăjiți cu usturoi: 110 b/14 lei
  • legume pane: 70/9 lei
  • pad Thai cu fructe de mare: 80 b/10 lei
  • banana fritter: 60 b/7,6 lei
  • clătite cu banane: 60 b/7,6 lei (curs la data de 18.03.2015)

 

Cum ajungi în Ko Jum

Noi am plecat din Krabi, sunt două feriborturi pe zi, unul la 8.30, altul la 11.30, se duc spre Ko Lanta, dar, după vreo oră și 20 de minute, angajații încep să strige Ko Pu, Ko Pu! Ko Pu e partea de nord a Ko Jum-ului. După alte 10 minute se aude Ko Jum, Ko Jum! 4 sau 5 bărci mai mici înconjoară feribotul și încep să strige numele pensiunilor din insulă. Sari din ferry într-o barcă, apoi în alta, până ajungi la cea care trebuie. Treaba asta nu-i deloc complicată, în condiții normale, în cazul meu, cu piciorul belit, a fost cam chin. Tocmai de aceea o să plecăm pe partea cealaltă – taxi de la hotel la ponton, in centru: 50 b/persoană + barca spre Laem Kruat: 100 b/pers, face cam o oră + song thaew, adică un fel de bus: 100 b/pers, maximum 1 oră până la aeroport (taxi-ul ar costa vreo 600).

Biletul de ferry spre Ko Jum costă 400 baht (atât e și dacă mergi până la Ko Lanta), se cumpără de la ghișeele de pe Klong Jilad Pier. Atenție, unii cer mai mult, nouă ne-a cerut unu 450, că vezi dragă Doamne, ne duce direct la pensiune, să mori tu!, după ce-a văzut că mă duc spre alt ghișeu a cerut 400. Ce îți dau ei e de fapt chitanța, o schimbi pe bilet la ghișeul de la capătul culoarului ce duce spre feribot. Nu știu dacă există autobuz de la aeroport spre pier, au taxi-uri, dar sunt mai scumpe. Dacă n-o fi ceva direct, e bus spre Krabi town (90 b/persoană) și apoi alt bus spre Klong Jilad (100 b/persoană). Programul pentru ferry aici.

Ko Jum a fost ultima oprire în Tailanda, azi plecăm spre Vietnam. Am început călătoria în Asia de Sud Est pe 19 februarie, când o terminăm nu știu, că ne-am luat bilete doar dus și, ca să citez un clasic în viață, după o lună de plimbat și stat degeaba, țin să-ți spun că a început să-mi placă! Am încheiat citatul. Și articolul, să ne auzim sănătoși din Vietnam!

PS: am citit despre Ko Jum pe tedoo

 

După o lună de Tailanda am plecat la vecini, în Vietnam