Koh Yao Yai nu are nisip atât de fin ca Poda și nici apa cristalină, plină de pești colorați, ca Tup island. Are însă ceva mult mai prețios – liniște. Verde cât vezi cu ochii, plajă pustie, zici că ești singur pe lume. Din când în când se mai zărește câte o barcă de pescari, un crab se agită pe nisip, valurile se lovesc de o barcă uitată la mal și uneori firele electrice parcă se încing puternic și scot niște sunete ciudate – sunt greierii, cam ca cei de Provence, dar de două ori mai zgomotoși.
Koh Yao Yai a fost a 7-a oprire din Tailanda. Am închiriat un bungalow foarte drăguț, din lemn, înconjurat de flori și palmieri, la un resort pe malul apei, afacere de familie din câte am înțeles. Se pare că majoritatea pensiunilor de pe insulă sunt ale unor localnici mai înstăriți, care au avut norocul să dețină o bucată de pământ lângă mare, investitorii străini nu ar fi pătruns încă pe acolo, sper nici să nu intre prea curând.
Dezavantaje – nu prea aveai unde înota, apa era cam tulbure, plaja nu era grozavă, de aia probabil și-au făcut piscină, și nu știu cum sunteți voi, dar eu tare mă plictisesc la piscină sau la plajă, rezist maximum o zi. Plus că nu aveai cu cine schimba o vorbă, toată lumea se adăpostea la confortul cuprins între 40 și 100 de euro, nu tu hello, ceva, iar proprietarii umblau parcă pe vârfuri, răspundeau scurt la orice i-ai fi întrebat, parcă să nu deranjeze sau să nu fie deranjați. Noroc de motanul casei:-p Nici ca pe insulele pomenite la început, unde era plin de turiști, flash-uri si selfie-uri la greu, dar parcă nici în pustiu. Evident că dacă nu mă blocam la șezlong, din motive de stupidită cronică (am povestit aici), aș fi luat o biclă și aș fi colindat insula (satul era cam la 2 kilometri de noi). A trebuit să mă mulțumesc cu răsăritul:
Ca să nu-mi aud discuții, vă zic în privat cum se cheamă locul și unde e, dacă vă bate vreodată gândul să mergeți în Koh Yao Yai.
Am început să mâncăm un fel de thai food, de fapt niște chestii ce seamănă foarte bine cu mâncarea mediteraneeană – creveți cu usturoi, calamari cu busuioc, pește prăjit. Orez și cartofi prăjiți, logic. Numai prostii mâncăm de când am veniti aici, s-a dus naibii mâncatul meu sănătos. Mi-am făcut instrucția de acasă – fără fructe dacă nu-s splălate de tine, cu apă îmbuteliată, nu mânca salată decât dacă-i făcută de tine…n-am mai rezistat, am băgat ananas, pepene – mi-a trecut prin cap să arunc niște apă din sticlă pe ele, dar mi-a fost rușine de oamenii ăia, am zis să nu se simtă jigniți.
Prețuri de Koh Yao Yai (de la hotel adică, că n-am fost prin alte părți, dar ca să vă faceți o idee. nu mi s-au părut foarte mari, deh, e insulă. noi am cam făcut gaură în buget cu insulele astea, dacă vii doar în Sud e ok, prețurile nu-s mai mari ca la Mamaia, de exemplu, dar când Tailanda e abia prima oprire din călătoria prin Asia de Sud Est….)
- o bere -Chang – mare: 100 b/aprox 13 lei
- o apă, mică: 20 b/mai puțin de 3 lei
- creveți cu usturoi și piper: 180 b/23 de lei
- calamari cu busuioc: 150 b/max 20 de lei
- cartofi prăjiți: 120 b/15 lei
- orez: 30 b/cam 4 lei
- înghețată: 70 b/ 9 lei
- caiac de închiriat: 200/oră/max 30 de lei
- scuter: 350 b (cele din urmă erau mai scumpe ca prin alte părți) (curs valutar la data de 16 martie 2015)
Cum ajungi în Koh Yao Yai
Insula e între Krabi și Puket, ambele au aeroport. Noi am plecat din Krabi și, din motive de blondă toantă care și-a aranjat un picior, am luat varianta cea mai rapidă, dar si mai scumpă – taxi de la pensiune până la pier, speed boat spre Yao Yai și apoi taxi către hotel. Toată distracția ne-a costat 1 400 baht (taxiul pe insulă e 100 de persoană indiferent unde mergi). Varianta mai ieftină: autobuz din Krabi town până la pier (100/persoană) + long tail boat, maximum o oră – aici cred că ne-am luat țeapă, pe site scria 120 de persoană, madame ne-a cerut 200. Am vrut să-i întreb pe ceilalți cât au plătit, dar am zis că ne enervăm, mai bine lasă. Programul bărcilor aici, mai multe info despre transport aici.
În Koh Yao Yai nu o să găsiți (încă) niciun ATM, dar se pare că s-a deschis de curând un 7/11. Vecina, Koh Yao Noi, e la câteva minute cu barca (gasiti detalii despre Koh Yao Noi pe unanhaihui).
PS. ieri am ajuns în Ko Jum, altă bucată de paradis. avem deja 26 de zile de Tailanda (dacă vă întrebați ce căutăm pe aici – Vacanța vieții)
Pozele cu rasaritul sunt superbe.
Greierii aia foarte zgomotosi se numesc cicade 🙂
Adela
ne stim din Provence, imi cantau la geam aproape zilnic, vara. doar ca nu erau atat de zgomotosi, astia de Tailanda te scoala din somn:))
Ce pisic frumos!! 😀 Ciudata pozitia in penultima poza, se bronza la subrat?! :)))