Sukhothai a fost a treia oprire, după Bangkok și Ayutthaya, și a fost pentru prima oară când m-am enervat în Tailanda. Dar a fost și locul în care am plătit cel mai puțin pe cazare (8 euro pe noapte, ne-am șocat) și am mâncat binișor.

sukhothai park

Deși prima capitală a regatului Siam e foarte faină, e unul dintre cele mai importante parcuri istorice din Tailanda, ca să ajungi acolo îți trebuie vreo juma de zi. În cel mai fericit caz. Noi am plecat din Ayutthaya, cu trenul, și ar fi trebui să facem vreo 4 ore, până la Phitsanulok, care e la o oră de Sukhothai, căci cel din urmă n-are gară. Am luat special express-ul pentru că se lăuda că-i cel mai rapid. Ne-am prins cam târziu că special express-ul e o mare porcărie și că nu trebuie să iei de bun programul trenurilor.

Vechi, murdar, rupt, s-a stricat mai întâi aerul condiționat, apoi s-a stricat și trenul, l-au reparat, iar s-a stricat, și am ajuns în 5 ore jumate. Parfum, se putea și mai rău. Călătoria ne-a costat aproape 1 000 de baht. Nu pare mult, nu? Să vă zic atunci că doi francezi cu care am intrat în vorbă în autobuz au venit cu ordinary, au făcut vreo 6 ore și au plătit de 10 ori mai puțin. Mizeria de special express costa atât de mult pentru că, ce să vezi, servea mâncare! Pe care nu aș fi mâncat-o nici gratis, fie vorba între noi.

Buuun. Am ajuns la Phitsanulok, am luat busul și am mai tras o concluzie – tailandezii seamănă cu francezii. Orele sunt așa…orientative. Dacă scrie că busul pleacă la 5 apoi nu te aștepta să plece chiar la 5. Sfertul academic, poate chiar 2 sferturi academice, depinde cât de intelectual e șoferul, plus oprit pe drum, stat la taclale, grăbește-te încet că viața-i scurtă. Doar că riscam să rămânem fără cazare, scria clar că dacă nu ajungem până la ora 20.00, pa, pa.

Era cât pe ce să vă dau camera, ne-a anunțat Vasili, rusul care a lăsat Saint Petersburg pentru Sukhothai. S-a însurat cu o tailandeză și și-au deschis o pensiune. În Rusia, ca să ai bani, trebuie să muncești zi și noapte, n-ai timp să trăiești, aici…stai în șezlong, mănânci o banană…e cald și bine…N-am nevoie de o avere, vreau doar să trăiesc decentDecentă e și pensiunea, ce să ceri la 8 euro pe noapte?, iar mâncarea e chiar bună. Gătesc ei acolo, pizza, cartofi prăjiți, burgeri – nici mie nu-mi place mâncarea tailandeză, vă înțeleg perfect. Ăștia când gătesc scufundă totul în ulei, se pierde tot gustul, sau pun totul la grămadă. Am învățat-o pe nevastă-mea să facă borș. A trântit totul în oală …stai, nu așa, pe rând…

Aș mânca un borș acum… nici nu vă puteți imagina. N-am de unde, am în schimb poze de la Sukhothai.

Sukhothai a fost ridicat în 1238 și, timp de 200 de ani, a fost capitala Siamului:

The Historic Town of Sukhothai and Associated Historic Towns represent a masterpieces of the first distinctive Siamese architectural style, reflected in the planning of the towns, the many impressive civic and religious buildings, their urban infrastructure, and a sophisticated hydraulic (water management) system. (…) are representative of the first period of Siamese art and architecture, language and literature, religion, and the codification of law, from which was created the first Thai state.(unesco.org)

Cel mai important templu e Wat Mahathat (1345).

 

Noi am mai vizitat Wat Sri Chum, am vrut să vedem uriașul Buddha. Parcul istoric e împărțit în 5 zone, găsești aici detalii despre toate zonele. Mi-a plăcut că deși orașul era ticsit de turiști, parcul era destul de aerisit.

Cum ajungi la Sukhothai și care-s prețurile

Există 3 variante – tren, autobuz sau avion. A treia pare cea mai comodă, dar când știi că stai câteva luni în Asia de Sud Est nu prea te-nduri să dai atâția bani pe transport. Am citit tot felul de povești despre șoferii tailandezi, un fel de regi ai șoselelor, îndrăgostiți de pedala de accelerație, și plimbarea la Amphawa (la vreo oră jumătate de Bangkok) mi-a dat de înțeles că poveștile nu-s chiar false. Am ales așadar trenul. Problema e că trenul nu ajunge decât până la Phitsanulok. Gara e la vreo 20 de minute de autogară, nu-i de mers pe jos dacă ai bagaj, există o navetă, numărul 8 parcă, pleacă din față de la 7/11, faci stânga cum ieși din gară. Costă 15 B de persoană, tuk tuk-ul ne-a cerut de 10 ori mai mult. Cum ajungi la gară, cauți ghișeul 24, scrie Sukhothai pe el, biletul costă 42 B*. Călătoria durează o oră, oficial, neoficial …mai pune vreo 30 de minute. (asta la autobuzele locale, cele private respectă măcar ora de plecare)

De la autogară la pensiune (în orașul nou) am luat un tuk tuk, 100 baht (sigur prețul e mai mic, dar era deja noapte, ne grăbeam, n-am mai făcut mofturi). Pensiuni sunt și în orașul vechi, unde e parcul istoric, și în cel nou. Ca să ajungi din orașul nou la parcul istoric iei red car-ul – un fel de jeep old style, cu bănci de lemn – de obicei trebuie să aștepti până se adună 10 omuleți.  Costă 30 B de persoană. Tuk tuk-ul ne-a cerut 200*.

Ca și la Ayutthaya, bicla e cea mai bună soluție pentru a colinda vechea capitală (30 de baht/bicla)*. Parcul e mărișor, accesul în fiecare zonă costă 100 baht, plus 10 pentru biclă. Au și un abonament însă e valabil numai în ziua respectivă. Noi am vizitat doar 2 zone și apoi ne-a fugărit căldura. Morala – dimineața pe răcoare e de mers acolo, nu ziua-n amiaza mare. (atenție, ultimul bus spre orașul nou pleacă la 5.30).

Info pentru tren aici (scrie stațiile și apare programul, plus prețurile)/ pentru bus – air-conditioned busses depart from Bangkok’s Northern Bus Terminal (Mo Chit 2) to Sukhothai daily between 9.45 a.m. and 10.20 p.m, departing with greater frequency in the morning. The journey takes 7 hours. Call 0 2936 2852-66 or visit www.transport.co.th for more information. Private bus companies which operate daily bus services to Sukhothai include Win Tour (Tel: 0 2936 3753 or 0 5561 1039) and Phitsanulok Yan Yon (Tel: 0 2936 2924-5, 0 5525 8647). (tourismthailand.org)

Cu Win Tour am mers noi de la Sukhothai la Chiang Mai, sunt ok, dar nu grozavi, am văzut autobuze mult mai faine cât așteptam să plecăm. Am luat biletul cu o zi în avans, erau și care cumpărau pe loc. Tuk-tuk-ul spre Bus terminal costă 60 B*. Autobuzul de la Sukhothai la Chiang Mai costă 228 B.*

 

Ce poți vizita lângă Sukhothai: Si Satchanalai (la aprox 50 de kilometri), Ramkanhaeng National Park (vreo 40 de minute, cu mașina), Organic Agriculture Project.

Mai multe poze pe pagina de facebook a vacanțelor

*Prețuri din februarie-martie 2015, e posibil să apară modificări