Am promis că pun pe hârtie traseul nostru prin Asia de Sud Est (o parte din ea, că n-am fost peste tot), poate o fi de folos cuiva care vrea să vadă Tailanda, Vietnam, Cambodgia, Malaysia, Indonezia sau Filipine. Pe hârtie modernă, evident, în traducere liberă blog, că pe aia tradițională nici măcar eu nu înțeleg ce scriu. Prima oprire a fost Tailanda. Am luat în avans doar biletul de avion București-Bangkok și hotelul în capitală, pentru restul ne-am orientat la fața locului.

tailanda, la scoala

Tailanda: Bangkok – Ayutthaya – Sukhothai – Chiang Mai – Chiang Rai – Krabi – Ko Yao Yai – Ko Jum

 

Așadar am început #vacanțavieții în Bangkok, acolo am găsit cele mai ieftine zboruri din București și voiam să vedem Tailanda, Vietnam și Cambodia înainte de a veni ploile sau căldura insuportabilă (am plecat în februarie). !Ca să te poți urca în avion trebuie să ai fie bilet de întors, fie viză (daca stai mai mult de 15 zile). Am decis să stăm 7 zile gândindu-ne că Bangkok-ul e mare, plus că voiam să mergem și pe lângă, la piața pe apă de la Amphawa, la piața de pe calea ferată (Maeklong), la Ayutthaya. A fost ceva treabă să găsim hotel, sunt foarte multe, dar nu știam zonele, a durat ceva până ne-am lămurit, am ales un hotel în zona Silom, lângă stația de skytrain și lângă apă (am făcut bine, Silom e mult mai liniștit decât Sukhumvit). Nu ne-a plăcut hotelul și am ajuns la concluzia că mai bine închiriam un apartament, mai ales că nu mâncăm thai food, deci puteam găti.

Bangkok, chestii utile

Unii plecau spre Kanchanaburi, din Bangkok.  Noi, după lungi discuții și analize, am decis să pornim mai întâi spre Nord, spre Chiang Rai (pentru că găsisem zbor rezonabil din Chiang Rai către Krabi), dar nu direct, să mai vedem chestii pe parcurs și să mai scurtăm timpul petrecut în tren/autobuz (există și varianta tren de noapte Bangkok – Chiang Mai și Bangkok – Krabi). Poți face și invers, întâi Sudul, apoi Nordul, primul e mai scump și mai aglomerat, al doilea e mult mai ieftin și sunt mai puțini turiști. Oamenii sunt mai prietenoși în Nord, țepele sunt aproape inexistente, cazările sunt ieftine și bune, Sudul e mai turistic deci e pus pe făcut bani. Oricum, la fața locului, Tailanda nu mi s-a părut extrem de primitoare (cum citisem eu), zâmbetele mi s-au părut forțate, de formă, ca prin civilizata Europă, ba chiar am zis la un moment dat că nu-s foarte organizate lucrurile. Am vorbit prostii, evident, habar n-aveam ce mă așteaptă în Vietnam, Malaysia și Lombok.

În loc să facem din Ayutthaya o excursie de o zi din Bangkok, am hotărât să stăm doua nopți acolo (recomand, dacă aveți timp, e foarte drăguț și pot să vă indic și un hostel decent, cu private rooms).

Ayutthaya, a doua capitală a Siamului 

A urmat apoi Sukhothai, foarte fain, dar cam peste mână. Am luat trenul din Ayutthaya (prima țeapă, din prostia noastră – am dat o grămadă de bani pe express și a făcut cât personalul care era de 10 ori mai ieftin), apoi busul din Phitsanulok (există și autobuz, dar auzisem de șoferii thai care se cred la formula 1). E și avion, de la Bangkok, dar e scump și trebuia să ne întoarcem. Unii se opreau la Lopburi, Lampang sau/și Lamphun, în drum spre Chiang Mai.

Sukhothai, prima capitală a Siamului 

De la Sukhothai la Chiang Mai am luat un autocar (ca să nu ne mai întoarcem la gară, la Phitsanulok, inițial așa plănuisem, dar toată lumea ne-a recomandat busul/vreo 6 ore). Nu mai știu cât am stat la Sukhothai, în Chiang Mai am stat 5 zile, ne-a plăcut, am mers și la o rezervație de elefanți.

Chiang Mai fain ca Bangkok-ul, unde vezi elefanți în Tailanda

 

 

Foarte mulți străini se duceau din Chiang Mai spre Pai, ne-am gândit și noi la asta, ne-a trecut după ce am aflat că drumul înseamnă 4 ore prin curbe amețitoare, plus că aveam viză pentru o lună și plănuiam să ajungem și prin Koh Phangan (n-am mai ajuns). Am respectat planul de acasă și am mers spre Chiang Rai. Orașul n-are gară așa că oricât de drag ne-ar fi fost busul de Tailanda, tot la el am ajuns (3 ore, a fost ok) – se poate și cu barca (vreo 5 ore), nu am știut, cică e fain. Am rămas 5 zile în Chiang Rai, mult, mai ales dacă n-ai mașină sau scuter să explorezi împrejurimile.  Foarte mulți plecau din Chiang Rai la Luang Prabang, în Laos. Noi am luat avionul spre Krabi.

Bănuiam că Krabi e semi-trist, dar ne-am cazat acolo 3 sau 4 nopți (am uitat) cu gândul că vom explora insulele din jur (și cazarea e mai ieftină ca-n insule). În prima zi mi-am aranjat piciorul atât de bine încât și acum mă doare, probabil mă va durea veșnic, așa că n-am mai avut dileme unde și cum să mergem, și dacă nu ne-am fi făcut deja rezervările pe următoarele doua săptămâni, cu o seară înainte de a pica blonda în barcă, probabil că am fi rămas în Krabi până ne dădeau ăia afară din țară. Ne-am gândit chiar să ne întoarcem acasă, da am zis că atât timp cât pot merge, mă târâi prin Ko Yao Yai, Ko Jum și Vietnam (că doar am dat un car de bani pe viză). Și uneori chiar m-am târât, am zis că mor de la Krabi la Ko Jum, când am sărit din barcă în barcă, și când am schimbat avionul, în Bangkok, pentru Saigon – eram vreo 10 care schimbam terminalul și toată gașca stătea după mine; am fost așa bucuroasă când am găsit un căruț!, mi-a trecut repede, nu puteți intra cu el în zona asta, beeeep. Oricum, se putea și mai rău, era o tipă în Indonezia, o căra prietenul în brațe, avea cârje, însă nu putea urca în barcă, bus sau tren, pfii, bine că n-am ajuns așa, al meu de colo – te urcam în primu avion spre București.

N-a fost cazul, așa că am trecut cu picioru cât casa din Tailanda în Vietnam. Vă desenez harta de Vietnam în episodul 2, să vă mai zic una alta despre Tailanda, deși e posibil să mă repet.

2 dintre insulele încă liniștite ale Tailandei: Koh Jum și Koh Yao Yai (le zice și Ko Jum/Ko Yao Yai)

koh jum, tailanda

Comparat cu ce-a urmat, Tailanda a fost super la capitolul cazare – prețuri mici pentru condiții decente (mai ales în Nord) – și organizare – au birouri de informații în gări și autogări, au programul trenurilor/autobuzelor, prețurile sunt afișate, unii au și site-uri. Spre deosebire de alte locuri pe unde am fost, se poate vedea totul pe cont propriu, ceea ce pentru noi a fost grozav, că asta și voiam. În Sud recomand mai multă atenție, informare în avans (rute, prețuri) și așteptări dacă nu mici, măcar nu uriașe – e extraordinar de frumos, însă e extrem de aglomerat prin unele locuri.

N-am avut probleme cu țânțarii (să ai un aparat de ala de pus în priză), a fost extrem de cald doar în Bangkok (în Nord nu dați banii pe camere cu aer condiționat, sunt mai scumpe, noi nu l-am folosit deloc), la unele hoteluri cer să verifice camera înainte de check out, alții opresc un depozit, unii cer banii înainte, cei mai mulți adaugă 3% la plata cu cardul așa că e bine să ai cash (sau să plătești când faci rezervarea – așa face agoda). Cazările le-am luat de pe booking și agoda, cel din urmă are marfă mai multă, valabil peste tot în Asia de S-E. Am scos bani de la bancomate, majoritatea au limită de 20.000 baht, altele dau 30.000. Viza am luat-o din Londra, există și viză la sosire, valabilă 15 zile.

 

Pentru mai multe informații: scurt ghid de Asia de Sud Est + cand să mergi în Tailanda, în funcție de vreme