De vreo 3 ani tot zicem că luăm o pauză de la tot și plecăm câteva luni prin lume. Bine, de vreo 3 ani ne gândim serios, că de bătut câmpii i-am mai bătut. Plus că au fost perioade când nici nu îndrăzneam să visăm la așa ceva. Inițial am zis că mergem, vreo 3 luni, în țările nordice. Închiriem mașină și colindăm Islanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda. Apoi, m-am gândit eu, că tare aș vrea să văd America Latină. Prin urmare plecăm în Asia :-p

Știți deja că unde merg eu mergeți și voi, deci stați pe aproape că săptămâna viitoare plecăm. Am făcut eu un plan, dar nu-l pun aici pentru că tare mi-e că va avea aceeași soartă ca toate listele mele (fie le uit la hotel, fie le ignor intenționat). Sunt însă câteva chestii sigure – mergem în Tailanda și Vietnam, că am luat vizele, și avem bilete doar dus.

 

Trebuie să recunosc că până și mie mi se pare un pic ciudată toată treaba asta, adică pe bune, chiar e posibil?! Parcă mă aștept să-mi pice cerul în cap dintr-o secundă în alta. M-a băgat Irina în niște grupuri de călători prin Asia de Sud Est (pe Facebook) și e plin de oameni care umblă creanga prin lume. O lună, două, nouă. Unii au program în fiecare an, o lună sau chiar trei puse deoparte pentru travel, alții sunt pe drum de 6 luni, alții au făcut deja anul. Unii călătoresc singuri, alții în cuplu, unii au chiar și copii cu ei. Îi invidiez pentru seninătatea cu care privesc lucrurile și lumea.

Nu am făcut încă niciun vaccin și deja cred că-i cam târziu să ne înțepăm. Inițial am zis că nu facem nimic, no doubt about it, dar m-a pus dracu să mai citesc una alta, de exemplu site-ul NHS, și apoi și-a băgat necuratu coada și m-a împins până la cabinetul GP-ului (medicul de familie de la Londa). Pfii, ce mi-a trebuit?! Sau mi-ar trebui. Păi mi-ar trebui așa: vaccin împotriva hepatitei A și B, anti tetanos, anti rabic, polio, vaccin împotriva febrei tifoide, împotriva encefalitei japoneze și pastile anti Malarie. Plus vreo 10 mâini și un stomac cu armură. M-am uitat la doamna asistentă, i-am zâmbit,  mi-am zis în gând că-i nebună, nici ca mine da’ parcă nici ca ea, ea mi-a răspuns tot cu un zâmbet, și-a spus probabil în sinea ei că-s fie nebună, fie proastă, să ies din continent așa, neimunizată, i-am zis că revin. Am mințit.

Săptămâna trecută ne gândeam că poate ar trebui să facem totuși A-ul ăla, dar acum iar ne-am răzgândit. Oricum suntem niște sclifosiți, nu mâncăm orice și de oriunde, eu nu pun gura pe nimic ce mi se pare suspect, mă spăl pe mâini de o sută de ori pe zi și chiar și salatele de la market pe care scrie washed le spăl până le zăpăcesc, dacă n-am văzut eu apă pe ele, nu-s washed. O să bem apă îmbuteliată, n-am de gând să bag niciun fruct în gură dacă nu-i spălat de apa mea din sticlă, oricum nu prea mă mai omor cu carnea și mi-am propus să mânânc doar ce sfârâie în fața mea, să fiu eu sigură că au luat foc A-ul și tifoida. Dept să vă spun zilele astea nu mă stresez foarte tare cu treaba asta, mi-e mai teamă că nu o să găsesc mare lucru să-mi placă. Nu-i nimic, apă și biscuiți. 

Mi s-a părut interesant că, la noi, nu poți să faci niciun vaccin de călătorie dacă n-ai trimitere de la medicul de familie sau de la epidemiologul de serviciu. Dar sunt vaccinuri recomandate pentru Asia de Sud Est, sau pentru fiecare țară în parte, vreau să fac asta și asta. Ok, vorbiți cu medicul, îi ziceți pe care le vreți și le faceți. Da și plătesc 150 sau 160 de lei consultația, merci. Am constatat că la unele cabinete private e mai ieftin ca la Institutul de boli infecțioase Matei Balș, nu cu mult, dar se adună. Să vă zic că toate vaccinurile enumerate mai sus la Londra erau gratis? Trebuia să plătim doar rețeta pentru Malarone (anti malarie), 50 de lire de persoană. Ne-am făcut asigurare de sănătate. Sperăm să n-avem nevoie de ea.

 

Vă ziceam că am luat deja vizele pentru Tailanda și Vietnam, restul le luăm la intrarea în țară. Și dacă la Tailanda a fost parfum, 25 de lire de persoană (o intrare/valabilă 3 luni) și am luat viza a doua zi, la ambasada Vietnamului am lăsat 54 de lire/de persoană (o intrare/valabilă o lună) și am așteptat 5 zile. Am luat vizele de la ambasadele din Londra, a fost mai simplu. Pentru Tailanda prețul e același indiferent de loc, Vietnamul e mereu o surpriză. N-au prețurile afișate pe site, dai mail dacă vrei să afli cât te costă, depinde de unde iei viza, ce cetățenie ai, citesc că din Bangkok te costă 40 de lire, din Belgia cam 100 de dolari, on arrival e 45 de dolari (cu scrisoare de aprobare obținută în avans, plătită și aia).

Mai toată lumea ne-a avertizat cu privire la Vietnam. Ba că oamenii sunt neprimitori, ba că or să ne fure la prețuri, ba că or să ne păcălească la hoteluri. La un moment dat am zis frate, nici n-am ajuns acolo și deja mă enervează. Da știi ce, dacă nu-mi place, mă duc la vecini. Apoi m-am gândit eu mai bine, am lăsat suta de lire pentru vize, nu plec nicăieri, stau de toți banii. Eu oricum nu cred până nu văd.

Mă gândesc cu groază că o să zbor vreo 11 ore. E drept că schimbăm după vreo 4 juma, la Doha. Am luat prin Doha pentru ca de acolo să mergem cu Airbus 380, moftul domnului meu. Să văd, domle, ce-am făcut! A lucrat cu drag și spor la 380, când încă nu ieșise pe piață. Prima oprire va fi Bangkok, am luat deja hotel. Pe urmă…om vedea.

Bine, hai să mai dau un pic din casă. După Bangkok vor urma Ayutthaya, Sukhothai, Chiang Mai, Chiang Rai, Krabi, Koh Phangan. Ăsta e planul, vedem dacă ne și ținem de el. Vrem să ajungem și în Cambogia, Indonezia, Malaezia, Singapore și Filipine. Nu garantez nimic, vedem la fața locului.

 

Update – am avut nevoie de asigurarea de sănătate, din păcate, am exagerat big time cu trusa de medicamente (sunt farmacii peste tot și găsești orice), am rezistat 4 luni, am stat în Vietnam doar 3 săptămâni, ne-au făcut cu nervii, dar e superbă țara aia, am de gând să revin, cu mult ignore la pachet, n-am ajuns în toate locurile în care ne-am propus, dar am fost în unele care nu erau pe lista de acasă, ne-am orientat la fața locului și bine am făcut, am mâncat și fructe spălate cu apa lor, am mâncat și la oameni acasă, ne-am întors sănătoși, și nu mai mâncăm carne de atunci. Găsiți toate poveștile în categoria 2inAsia