Voiam să aflăm cât ne costă să închiriem o mașină pentru a merge pe Hai Van pass așa că am intrat în mai multe agenții. La toate ne-a atras atenția o poză cu o fâșie de apă, plină de bărci, ce șerpuia printre lanuri verzi sau galbene. Ninh Binh…Unde o fi asta?! Lângă Hanoi. Mergem? Mergem! Asta e partea faină când pleci fără planuri, le faci pe loc. Partea mai puțin faină e că dai mai mulți bani pe avion. După ce am văzut că prețul biletelor e la jumate, dacă le iei cu vreo 2,3 săptămâni mai devreme, și după ce ne-au umplut vietnamezii de nervi, ne-am organizat nițel și am făcut planul de bătaie. A fost bine, că am scutit niște bani, dar asta a însemnat și că timpul e limitat și programat deci am fost nevoiți să stăm în Ninh Binh doar două zile. Tare am mai fi stat măcar încă pe atât căci a fost cel mai frumos loc pe care l-am vizitat in Vietnam.
Și când mă gândesc că era cât pe ce să nu mai mergem… Mi-era teamă că nu o să pot merge pe biclă, și nu avea rost să batem drumul, bicicleta e cea mai bună soluție acolo, plus că, recunosc, ne-am cam enervat cu vietnamezii și am zis că plecăm, ne-a ajuns. Culmea e că la Ninh Binh oamenii chiar au fost ok. A fost singurul loc din Vietnam unde, la hotel, n-a încercat nimeni să ne vândă nimic, prețurile la mâncare erau super decente, oamenii ne salutau pe stradă, fără vreun scop ascuns, puștii de liceu voiau să facă poze cu noi, cei mai simpatici erau copiii, cum vedeau europeni strigau în cor helloooo și făceau cu mâna. Evident că n-am scăpat de comercianți insistenți și de prețuri umflate, mai puțin ca prin alte părți oricum, dar ăsta e Vietnamul, n-ai ce-i face.
Ce vizitezi în Ninh Binh
Da ce nu vizitezi, timp să ai. Zona e plină de peșteri, temple, pagode, în multe se intră gratis, cele mai cunoscute sunt cu taxă.
1.Tam Coc – e de poveste, e poza de care vă ziceam la început. Mergi cu barca printre câmpuri de orez și munți ce țâșnesc din apă, e un fel de Ha Long Bay cu orezării.
Intrarea în parc costă 120.000 VND de persoană, barca e 150.000 (maximum 2 persoane), adică am plătit 390.000 VND, vreo 18 dolari. Nu-i puțin, mai ales pentru Vietnam, dar merită fiecare bănuț.
Evident că barcagiul o să ceară și bacșiș, asta după ce o să vă pună să-i cumpărați ceva de la vânzătorii de pe apă (se pare că apoi le vând în continuare sau le dau înapoi și își iau banii). Când o să ajungeți la comercianți o să vă spună că până aici ați plătit, dacă vreți mai departe mai plătiți, noi ne-am întors, n-am vrut să-mi stric ziua. Am mers cam tot drumul cu un cuplu din Germania, că barcagii au crezut că suntem din aceeași țară, România, Germania, le suna fix la fel, și ziceau și ei că s-au săturat de negociat și de insistențe. Din păcate așa e peste tot în Vietnam, chiar și acolo unde s-a mai încercat legalizarea și controlarea turismului (oricum pare o oficializare de formă, cu bilete și prețuri afișate, de genul să facă statul bani și, dacă le merge, să mănânce și gura alora care dau la bărci de le ies ochii din cap pe un salariu de nimic).
Puteți lăsa bicla la doi pași de casa de bilete în schimbul a 10.000 VND. Vă recomand să vă duceți dimineața devreme sau pe seara, după ora 4, adică înainte și după turiștii de Hanoi, să vă puteți bucura în liniște de loc.
2.Trang An – aici am făcut greșeala să mergem la amiază și într-o zi de duminică. Era ca la nebuni. Plin de oameni care năvăleau ca lăcustele în bărci, se băgau în fața ta la casa de bilete, te dădeau jos printre standuri… Bine măcar că parcul e uriaș și bărcile merg pe două trasee diferite (nu știi în care or să te ducă, la noroc) așa că poate fi și liniște pe alocuri.
Am mers mai bine de două ore, printre stânci, pe sub stânci, a dat tanti la vâsle ba cu mâinile, ba cu picioarele, e muncă serioasă acolo (aici am lăsat bacșiș fără să ne ceară nimeni). Locul e foarte fain, dar nu îl recomand în cazul în care aveți claustrofobie sau nu vă place sub pământ, cred că jumătate din traseu e prin peșteri. Intri în stânci și ieși după 100, 200 sau chiar 300 de metri.
Biletul costă 150.000 VND de persoană, barca nu pleacă fără minimum 5 oameni. Parcarea pentru bicle costă 15.000 VND.
3.Bird valley – e un parc natural, aranjat de mâna omului, foarte frumușel de altfel, casa păsărilor din zonă. Stolurile pleacă dimineața și revin în jur de 4, 5, atunci e de mers, să le vezi cum roiesc deasupra munților verzi. Sunt și două peșteri acolo, una chiar lângă intrare, alta mai sus. Parcul e foarte mare, e de stat măcar o jumătate de zi, mai ales dacă ai biclă și bicla e cea mai bună soluție, te poți duce peste tot, parcul e destul de întins. Dezavantajul e că nu poți lua barca de la valea păsărilor până la intrarea în parc, de exemplu.
Biletul de intrare costă 100.000 VND, adică mai puțin de 5 dolari. Aproape de parc sunt (4)grădinile exotice, acolo e de mers vara.
M-a lăsat aparatul fix când am ajuns la păsări, morala – apă, pălărie și baterii full!
5.Mua cave – deși nu peștera e atracția principală, ci pagoda, mai exact ce se vede din vârf, după ce urci vreo 500 de trepte. Peștera e cam tristă, se cheamă dancing cave pentru că nu știu ce împărat stătea acolo si căsca gura la fetele care dansau pentru el, a fost și spital, în timpul răzoiului cu americanii.
Biletul de intrare în parc costă 50.000 VND, parcarea pentru biciclete e 3.000 dong.
6.Bich Dong pagoda – intrarea e gratuită, plătești doar ca să lași bicla, 10.000 VND.
7.Cuc Phuong – cel mai vechi parc național din Vietnam, n-am ajuns, găsiți detalii pe site.
8.Hua Lu
Toate pot fi văzute cu bicla (până și eu cu piciorul meu lovit am mers vreo 12 kilometri până la Trang An, era de fapt la 8 km de hotel, dar ne-am rătăcit – nu prea sunt indicatoare, puteți însă întreba oamenii) sau cu scuterul. Există și posibilitatea să închiriați mașină cu șofer, dar eu zic că nu merită, zona e atât de frumoasă încât e păcat s-o vezi din viteza mașinii. Din păcate nu au grijă deloc de ea, te apucă nervii când vezi mormanele de gunoi aruncate peste tot și mulțimea de furnale – sunt fabricile de ciment care de unde să-și ia și ele marfa dacă nu din stâncile alea geniale.
Unde te cazezi la Ninh Binh
Nu în oraș, e industrial, mic, murdar. Plus că n-ai ce vedea în el deci tot în zona rurală vei ajunge. Recomand pensiunile și hotelurile de lângă, nu-s deloc departe, la 15 minute, poate jumătate de oră sau o oră, de gară, depinde de locație. Noi am pătit pe taxi 100.000 VND, am mers cam 15-20 de minute până la pensiune, nu știu să fie vreun autobuz.
Prețuri de Ninh Binh
Ne-am crucit când o femeie ne-a fluturat o sticlă mare de apă prin fața ochilor și ne-a cerut 10.000 de dongi pe ea. De obicei cereau 20, 25 sau chiar 30.000. La Ninh Binh prețurile mi s-au părut rezonabile.
- o apă mică: 5.000 VND/aproximativ 1 leu
- o apă mare: 10.000 în oraș, 15.000, la pensiuni/2 lei, cel mult 3
- bere Saigon: 20.000/ mai puțin de 4 lei
- o sticlă de vin local: 175.000/ cam 33 de lei
- cola mică: 15.000/maximum 3 lei
- supă tăieței: 40.000/ 7,5 lei
- cartofi prăjiți: 30.000/ nici 6 lei
- pește prăjit: 85.000 VND/aproximativ 16 lei
- închiriat biclă: 40.000/zi/persoană/ maximum 8 lei (unele pensiuni, alea mai scumpe, au bicla inclusă în prețul cazării)
(prețuri din aprilie 2015)
Cum ajungi la Ninh Binh
Noi am plecat cu busul din Ha Long, am zis că n-are sens să ne întoarcem în Hanoi, 3 ore jumătate, și apoi să luăm trenul spre Ninh Binh. Nasoală experiență, nu recomand, ăștia merg ca nebunii, nu există reguli de circulație pentru ei, e super aglomerat, bine că am lăsat bagajul la hotelul din Hanoi.
Ninh Binh e la aproximativ 2 ore, cu trenul, de Hanoi. Sunt 4 trenuri pe zi, unele fac o oră jumătate. Autobuzul se pare că face cam 3 ore, mai bine cu trenul, nu-mi mai trebuie autobuze în Vietnam cât oi trăi. Sunt și tururi din Hanoi însă zău că nu merită sa te duci dimineața, să mergi cu grupul, prin aglomerație, să vezi totul pe fugă sau foarte puțin, și să pleci seara. Farmecul regiunii stă nu doar în plimbările cu barca printre orezării sau pe sub stânci, ci și în liniștea ireală, mai ales după Hanoi, în lanurile verzi, în oamenii prietenoși.
Am mai scris despre Ninh Binh aici. Mai multe poze pe pagina de facebook a vacanțelor.
PS: Aseară am aterizat în Siem Reap, nu stăm mult, numai cât să vedem templele. Salutări din Cambodia!
mda, ce sa mai zici? arata fain rau de tot 🙂