La cel mult o oră de Lombok stau înșirate 3 insulițe celebre – Gili Trawangan, Gili Air și Gili Meno. Gili T e cea mai mare și cea mai vizitată, Gili Meno e cea mai mică și cea mai liniștită. Gili Air nu-i nici plină de turiști ca Gili T, dar nici semi-pustie ca Gili M. Dacă vrei să fii aproape singur pe lume, te duci în Gili Meno.

gili-meno-indonesia

Comparat cu ce-i la noi la mare, Gili T nu mi s-a părut extrem de aglomerată. Îți dai seama însă cam cât e de animată când ajungi în Gili M. Am zis că dacă tot suntem în Gili T și avem timp berechet (am stat 6 zile), să dăm o fugă și la vecini. În Gili Meno am fost amândoi, în Gili Air a fost doar domnul, cu un tur de snorkeling.

Gili M e prinsă între Gili T și Gili A. Ai nevoie de cel mult o oră să colinzi toată insula, atât e de mică. Se laudă cu un lac sărat, cu un parc de păsări și cu un centru de protecție a broaștelor țestoase. Ne-am plimbat prin centrul insulei, printre palmieri, pe lângă lac și parc, printre case și hoteluri, unele lăsate în paragină, în timp ce alții construiesc de zor. Sunt șanse mai mari să întâlnești un dragon komodo, o capră sau o vacă, decât un om. Simpatic, nu zic nu, dar adevărata plimbare faină e pe malul apei. Plajele sunt albe cu nisip fin, parcă mai frumoase ca-n Gili T, cele mai multe sunt pustii, mai dai peste o terasă rustică pe ici pe colo, prin albastrul limpede se vede fundul apei, plin de corali colorați – zona e perfectă pentru diving și snorkeling, pe alocuri a mai răsărit câte un hotel și mai apar câțiva omuleți, cel mai aglomerat e în zona portului, în rest…liniște deplină. Cred că așa arătau toate insulele alea înainte de a da buzna străinii.

Cum ajungi în Gili Meno

Noi am luat barca locală din port, în Gili T – cam 15 minute, 35.000 de rupii de persoană (mai puțin de 3 euro/se schimbă prețul veșnic, deși cele 2 insule sunt extrem de aproape, unii trec cu placa sau înot, există o singură firmă ce le leagă și face legea – peste 2 zile biletul costa 40.000, e valabil doar pentru turiști, n-ai cu cine să te cerți căci biletele sunt vândute la ghișeul oficial, chipurile). Se poate ajunge și din Lombok sau Bali, cu barca rapidă, unele hoteluri oferă transfer din Gili T sau Gili Air, căci acolo trag cele mai multe bărci (gratis sau contra cost, depinde de resort). Mai multe informații despre cum ajungi în Gili Meno aici.

Chiar dacă e extrem de liniștită, nu mori de foame – sunt magazine și restaurante, au și bancomate (în port/ au limită de 1, 5 sau 2 milioane de rupii, ca peste tot) și sunt destule hoteluri, unele extrem de drăguțe. Se circulă la picior, cu bicla (25-50.000/închiriat biclă) sau cu trăsura trasă de niște cai mărunței – cidomo (au prețurile reglementate, sunt afișate în port, dacă pricepi ceva, că nu s în engleză, înțeleg că cer 40 000 de rupii pentru distanțe scurte și 125.000 pentru turul insulei).

Niște chestiuni valabile pentru toate cele 3 Gili:

  • pică frecvent curentul electric, hotelurile mari au generatoare proprii;
  • apa e prețioasă, e adusă zilnic de pe uscat, deci mare grijă ce și unde mănânci și nu fă risipă;
  • hotelurile mici au dușuri cu apă de mare, cele mari iși permit apa desalinată (e ok cu apă de mare, n-am murit);
  • nu se bea nimic dacă nu-i îmbuteliat și sigilat;
  • e internet aproape peste tot;
  • să nu cumva să te îmbolnăvești, sunt câteva semi-clinici, n-au mare lucru prin ele, una singură e non stop, în Gili T;
  • e mai cald ca în Lombok, unde e mai cald ca-n Bali deci…arde (suportabil, zic eu).

 

În cazul în care vrei o insulă și mai liniștită, există, în sud-vest, vreo 12 Gili, unele nelocuite, li se mai zice și secret islands – insulele secrete ale Indoneziei – pentru că nu-s încă foarte vizitate, cele mai cunoscute sunt Gili Gede, Gili Nanggu, Gili Sudat, Gili Tangkong – mai multe informații pe ghidul de Lombok – cele 12 Gili mai puțin celebre.

 

Mai multe poze din Gili și din Indonezia pe pagina de facebook a vacanțelor – Gili T & Gili M