Dragonii și zeci de șmecheri puși pe făcut bani de pe urma turiștilor. Și dacă primii sunt doar o legendă, ceilalți sunt cât se poate de reali și la tot pasul.

 

Se zice că atunci când chinezii au vrut să invadeze Vietnamul, zeii le-au trimis vietnamezilor ajutoare – dragonii. N-au scuipat foc, ci smaralde care au făcut zid în fața invadatorilor. Nestematele s-au transformat apoi în pietre, dragonii au rămas pe pământ și s-au bălăcit sute de ani în apa din golful Tonkin. Nu știu dacă or mai fi dragoni, dar chinezii sunt tot aici, e plină țara de ei.

Sunt în jur de 2 000 de insule, unele extrem de mici, peisajul e impresionant, stâncile s-au încolonat parca una în spatele celeilalte, zici că te înșeală vederea când te uiți în zare, se văd ca niște umbre. E plin de peșteri, se mai găsește și câte o plajă pe ici pe colo, crestele pline de verdeață sunt, majoritatea lor, nelocuite, ba chiar unele sunt neatinse de mâna omului, ceea ce-i mare lucru în 2015 și în Vietnam. Locul e o minunăție geologică, nu degeaba e în patrimoniul UNESCO, păcat că vizitarea lui implică nervi, țepe, slalom printre șarlatani și e extrem de aglomerat.

Cum ajungi la Ha Long Bay

Sunt 6 variante – autobuzul local, autobuzul turistic, trenul, un tur organizat, mașină privată, elicopter.

Cei mai mulți turiști pleacă din Hanoi, cu un tur, book-uit fie de la hotel, fie de la agenții (poate și online deși n-aș zice, plus că prețurile sunt mai mari decât la fața locului). Mașinile trec pe la hoteluri dimineța, în jur de 7-8, culeg turiștii, și se întorc în jur de 7 seara. Asta dacă vor un tur de 4 ore, dacă vor la turul de 6 ore, pleacă mult mai devreme căci la 8 trebuie să fie în port. De la Hanoi la Ha Long Bay sunt cam 3 ore jumătate. Noi am zis că nu ne fugărește nimeni, e prea obositor așa, mai bine stăm în Ha Long. Unii dorm pe barcă, o noapte sau chiar două (atenție ce companie alegeți, sunt pline forumurile de experiențe deloc plăcute). Nu știu dacă e de stat aici, orașul e mort, știu însă că a fost tare bine, după jumatate de zi pe apă, să vin să fac un duș, să mănânc ceva, să lenevesc și să scriu pe blog:-p

Am plătit 8 dolari pe shuttle, de la Hanoi la Ha Long (luat de la hotel). Înțeleg că autobuzul local costă 90.000 VND și e cam basic (veniseră unii azi, au spus că nu se mai întorc cu el că e prea de tot, pe unii i-au schimbat dintr-un bus în altul în mijlocul autostrăzii). Trenul cică ar fi și mai rău, pe lângă că e varianta low cost, mai are și întârzieri măricele. O mașină privată, de la aeroport, poate costa și 100 de dolari. De elicopter nu știu, că n-am câștigat la loto.

Sunt tururi de 4 ore, de 6 ore, de două sau 3 zile.

 

Ce tur alegi și cât costă

Pfiii…asta e treabă complicată. Prepare yourself căci aici nimic nu-i bătut în cuie, nu știi ce-i real și ce-i păcăleală, care-i prețul pe bune, totul se negociază și totul e alandala, cred că intenționat, ca să te poată păcăli mai bine. Să vă povestesc…

Am plecat de la hotel în jur de 8 cu un shuttle, adică un bus mai mic care a dat ture peste ture prin centrul vechi (te ridică de la hotel doar dacă stai în Old District), juma de drum n-am avut aer condiționat și am murit de cald, șoferul a condus ca nebunul. Nu l-am găsit din prima nici pe ăsta căci cei mai mulți își cară turiștii lor, adică cei care cumpără pachet complet. Nici n-am ieșit bine din hotel că ne-a și luat gidul – unde mergeți când ajungeți? La hotel. Deja? Nu mergeți în tur, avem ofertă…Nu, nu azi, mâine.

Ajungem la Ha Long, ne lasă la dracu față de hotel, întreb ghidul de unde putem lua un taxi, de după mașină apare un tovăraș mic, cu doi dinți lipsă și pantofi lăcuiți – nu taxi, mergeți cu mine, e inclus în preț, me taxi. Întreb ghidul – ăsta e cu tine? – zice da, ne urcăm în mașină. Și ce faceți azi? Nu mergeți într-un tur? Nu, mâine. Am o ofertă, cheap, cheap, 27 de dolari pentru 6 ore. În gândul meu deja îl înjuram căci știam de la francezii din spatele nostru că plătiseră 27 de dolari de persoană, cu tot cu transport de la Hanoi și înapoi. Alții plătiseră 95 de dolari pe 2 zile (o noapte pe barcă). Aici e restaurantul meu, vă aștept dacă vreți să mâncați...Restaurantul fiind o spelucă la care n-aș fi mâncat nici să-mi dea el bani, da tu așteaptă-ne și stai pe aproape că-ți dăm mail să ne aranjezi un tur pe mâine. La hotel, același tur era 22 de dolari. Cel de 4 ore costa 17 dolari.

 

Dacă tot am ajuns la amiază la hotel ne-am gândit să analizăm un pic zona și prețurile. Am luat un taxi, l-am rugat să ne ducă în port, de unde pleacă vasele printre stânci. Am un prieten care are agenție...Desigur, my friend, eram sigur că ai, puteam să jur. Ca să scăpăm de el, i-am zis că de fapt am luat deja un tur. Am ajuns la tourist wharf și ne-a picat fața. 4 ore: 100.000 VND, adică vreo 5 dolari, 6 ore: 150.000, vreo 7,5 dolari. Mai era un tur de 6 ore, cu vizitarea unei peșteri, la alegere, 170.000 VND (maximum 9 dolari).

Evident că imediat ce-am intrat ne-a agățat o domnișoară. Să nu luăm turul de 4 ore că-i aglomerat și boring, mai bine ăla de 6. N-am tur de 6 ore, cu grup, doar barcă privată, 90 de dolari, ofertă specială. Îi arăt afișul și mai că-mi vine să-i dau cu oferta specială-n cap. Nu, aia e doar barca, și nu ne duce printre stânci, e așa…neinteresant, ei ne duc la peșteri, ne lasă pe o insulă… Că să-i dăm ei jumate din bani azi, că turul de la hotel tot la ea vine, că ăia-s doar intermediarii… Ia să întrebăm la ghișeu. Do you speak English? Yes, yes. Desigur. Nu vorbea o boabă, și-a chemat translator – pe tovarașa care ne aburea cu barca ei privată. Ne-am gândit să luăm bilet de la ghișeu, dar ne tot întrebam ce-o fi, o fi altă țeapă, cumpăr azi bilet, vin mâine-n port și aflu că de fapt nu-i bun…

Până la urmă am luat turul de la hotel (cel de 6 ore). Și cât așteptam să se adune toți amatorii de Ha Long bay, vine și donșoara, care n-avea decât private boat pentru 6 ore, cu una bucată turist. Iar când am oprit la peșteră ne-au dat și biletele, ca să putem intra, ce să vezi, era bilet de 170.000 VND, exact cum scria pe afișul din port. Așadar înțeleg că poți lua bilet din port (e valabil doar în ziua respectivă) iar restul biletelor – pentru peșteri, insule, plimbări cu caiac sau barca mică – se pot cumpăra la fața locului. Mă rog, ne-au luat de la hotel, ne-au dus înapoi, ne-au plătit și intrarea pe insulă (Ti Top island/50.000). Eu înțeleg că trebuie să mănânce și ei, era normal să pună un capac, numai că nesimțirea e mare rău, două canadience plătiseră 40 de dolari de persoană pentru același tur. E drept că aveau masa inclusă, care era 6 dolari, și caiacul, 5 dolari (știu prețurile de la hotel). Cu caiacul altă poveste. Prețul la fața locului era de 40 000 VND, vreo 2 dolari, numai că la ghișeu nu era nimeni și toți te ghidau spre ponton. Acolo, adică la 2 pași, prețul era 100.000.

Am luat oricum căci am zis că n-are rost să ne stricăm ziua, e prima oară când venim la Ha Long bay, poate și ultima, deci keep calm and enjoy the view.

PS: mai multe poze pe pagina de facebook a vacanțelor.

Pe 18 februarie am plecat în S-E Asiei cu one way ticket. Am stat o lună în Tailanda, acum suntem în Vietnam, urmează Cambodia, Malaezia…nu știm deocamdată continuarea, depinde cât ne ține pușculița. Toate poveștile le găsiți în categoria #2inAsia