Îmi era cam teamă de Hanoi, de fapt de Nord în general. Vezi că nu au prețuri afișate pe nicăieri, că nu vorbesc engleză, că te păcălesc, îți bagă marfa-n față, nu mai scapi de ei, e aglomerat, e mai rău ca-n Sud – cam astea erau opiniile adunate de la amici și de pe forumuri. Însă, cu câteva excepții, Nordul s-a dovedit a fi mai fain ca Sudul și Hanoi mi-a plăcut mai mult decât Saigon. Nu ne-a stresat nimeni, ba chiar am avut surpriza să fim ignorați aproape total, da, e aglomerat, dar parcă nu-i mai rău ca n Saigon, și nu ne-am târguit pentru o sticlă de apă, deoarece, culmea, erau prețuri peste tot (e drept și că am stat lângă un supermarket și cele mai multe chestii le-am cumpărat de acolo).

hanoi, obiective

Pentru noi, Hanoi a fost ultima oprire din Vietnam și poarta spre Ha Long Bay, Ninh Binh și Sapa. În ultimul loc n-am mai ajuns (și chiar îmi pare rău), Ninh Binh e superb și îl recomand oricui, iar primului i se potrivește descrierea de la început ca o mănușă. Dar să revenim la Hanoi. Am luat avionul din Da Nang și am reușit să evităm taximetriștii zeloși – aleluia! că cică se țin scai de tine, nu pun metrul, negociezi un preț și te trezești cu altul, am avut norocul să prindem un shuttle pe picior de plecare. Toate companiile aeriene ce aterizează pe aeroportul din Hanoi au autobuze spre Old Quarter. Verifică site-urile căci unele companii transportă doar pasagerii proprii. 40.000 VND costă biletul, adică mai puțin de 2 dolari (primesc și dolari). Când zic shuttle să nu te gândești la vreun shuttle de capitală europeană, adaptează totul la specificul local, în Vietnam, shuttle = un autobuz vechi în care ne-au băgat ca pe sardele. Habar n-aveam unde e ultima stație, gps-ul o luase razna, am întrebat niște omuleți, șoferul s-a prins că suntem picați din cer și când au coborât și ultimii pasageri ne-a făcut semn să așteptăm. Taci că ne arată unde trebuie să ajungem, sau poate merge pe acolo, mai știi. Ce om de treabă! Asta ca să vezi că suntem irecuperabili, după nebunia din Sud și centru noi tot Batman, Batman. Vine omul înapoi, după ce a dat jos bagajele, și ne zice 100.000. Ha?! 100 000 și ne duce el. Ce zici, mă? Păi hotelul e la 5 minute de mers pe jos de aici, că-și revenise gps-ul, hai pa, la revedere! Oricum n-aveam bagaje, și recomand să mergi light în Vietnam.

Am stat la un hostel lângă lac – Hoan Kiem lake, fără să știm, am ales bine, am fost aproape de toate cele (22 de dolari/noapte, cameră proprie, cu baie, geam, mic dejun, lux :-p). Am lăsat rucsacul mare acolo, cât am umblat prin Ha Long și Ninh Binh, toate bune și frumoase.

 

Ce vizitezi în Hanoi:  

Old Quarter sau Vietnam în miniatură. Acolo sunt casele vechi, coloniale, restaurantele, piețele, magazinele de suveniruri, trotuarele pline de scutere, vânzătorii ambulanți, turiștii, o nebunie. Una faină însă. Zona de lângă lac e ceva mai calmă, chiar dacă seara e loc de promenadă și de jogging.

hanoi, cartierul vechi

hanoi, old quartier

hanoi, orasul vechi

hanoi1

hanoi, atractii

Cartierul francez e parcă altă lume. Străzi largi, magazine scumpe, clădiri impunătoare, trotuare libere, ba chiar și locuri de parcare.

Citadela, vechiul centru politic al Vietnamului. N-am intrat, era închis – e închisă lunea și vinerea și e pauză la amiază. Prin jurul ei o să găsești Hanoiul localnicilor, cu bune și cu rele (încearcă să eviți tarabele cu carne, am zis că nu mai mănânc cât oi trăi), foarte rar am dat de străini pe acolo.

Mai sunt câteva pagode faine, catedrala catolică, Temple of literature, piețele nu mi s-au părut wow (am mai zis, dacă ai ceva de cumpărat, cumpără din Saigon), muzeele nu m-au atras, obiectivele contemporane, în traducere liberă – comuniste, nici atât, nu m-a tentat nici măcar vestitul teatru de păpuși – Thang Long water puppet theatre. Am preferat să ne plimbăm de nebuni prin oraș.

hanoi, cartierul francez

hanoi, catedrala

hanoi, opera

Și pentru că am avut inspirația să trec într-un word o parte din notițele de pe telefon (s-a stricat mizeria, am pierdut tot) – câteva prețuri de Hanoi:

  • apă 2 l – 9.400 VND/mai puțin de jumătate de dolar
  • bere – între 8.000-42.000 (locală sau de import)/ 0,4 – 1,8 $
  • vin local – 60.000 – 140.000 VND/2,6 -6,3 $
  • cipsuri – 10.000 – 20.0000/0,4-1 $
  • roșii – 5000 – 6 000 punga mică
  • cola, 2 l – 17.600
  • 4 iaurturi mici – 5.000 – 8.000
  • mere – 91.000 – 190.000/kg
  • brânză în ulei de măsline – 95.000
  • pâine neagră – 30.000
  • portocale – 100.000/kg
  • banane –  76.200/kg
  • struguri – 209.000/kg

La restaurante prețurile diferă în funcție de zonă, loc și meniu, în centrul vechi, de exemplu, erau locuri unde un meniu cu 2 sau 3 feluri costa 80.000/85.000, respectiv 90.000/95.000 VND, adică între 3,5 și 4,5 dolari (*prețuri din aprilie 2015).

 

Ce vizitezi lângă Hanoi

E plin orașul de agenții care oferă tururi spre Sapa și Ha Long Bay și cred că toate hotelurile au pachete, am observat că prețurile diferă și unii chiar negociază. Noi am ales să stăm 2 zile în Ha Long, turul de o zi ni s-a părut prea pe fugă, la fel am fi vrut să facem și în Sapa (8 ore cu trenul de noapte, vreo 5 cu autobuzul). Ninh Binh e la  aproximativ 2 -3 ore de Hanoi, autobuzul face vreo 2 ore jumătate, cu precizarea că autobuzele lor sunt jale și semnele de circulație sunt ignorate total, trenul face 2 ore, dacă nu are întârziere, oricum, mie una nu mi mai trebuie autobuz în Vietnam. Sunt și tururi, dar îți spun sincer că locul e prea frumos ca să stai doar câteva ore. La vreo 60 de kilometri de Hanoi e Perfume Pagoda, iar Ba Vi National park e la vreo 50 de kilometri.

 

Citește și:

Mai multe poze din Vietnam pe pagina de facebook a vacantelor.