Hue a fost a 3-a oprire din Vietnam, a 11-a din vacantavietii și a fost locul care mi-a adus aminte de…Londra. Știu, nu vezi legătura. Îți dau un indiciu – ploaia. Plecasem pe ploaie din Hoi An, că doar de aia am văzut Hai Van pass în toată splendoarea – adică prin câteva găuri apărute în norii groși și negri, și n-am mai scăpat de ea decât în ultima zi de Hue. Am citit mai apoi că vremea în centrul Vietnamului e destul de sucită și când se pune pe ploaie, apoi să te ții. Am tras concluzia că Hue e un fel de Londra de Vietnam. N-a fost bai, aveam deja antrenament – dacă stai după vreme, nu faci nimic în orașul ăsta – așa că ne-am tras pelerinele pe noi (că și așa ne plângeam că le cărăm degeaba) și am plecat să vizităm fosta capitală imperială.

vietnam

Hue a fost centrul administrativ al Sudului, în secolele 17, 18 și capitala Imperiului Vietnamez în secolul 19 și la început de secol 20. Au trecut peste el trei războaie și tăvălugul comunist așa că nu prea mai e imperial, dar a păstrat câte ceva din trecut, ba chiar guvernul, împreună cu UNESCO și sponsori din afară, au băgat bani frumoși în reabilitare și se lucrează în continuare pentru a reconstrui splendoarea regală a orașului. De obicei comunismul e egal cu ștergerea trecutului și inventarea unui viitor glorios, dar ce nu face omul pentru măria sa Dolarul.

Hué represents an outstanding demonstration of the power of the vanished Vietnamese feudal empire at its apogee in the early 19th century. The complex of monuments is an outstanding example of an eastern feudal capital and of the planning and construction of a complete defended capital city in a relatively short period. The integrity of town layout and building design make it an exceptional specimen of late feudal urban planning.(UNESCO)

 

Ce vezi în Hue: Noi am stat 4 zile dar nu ne-am agitat foarte tare, plus că a și plouat, așa că n-am văzut mare lucru din lista de obiective cu care se laudă orașul. Am preferat să căutăm o boulangerie franțuzească, de exemplu, să ne plimbăm de-a lungul râului (Perfume river), să profităm de hotelul de 4 stele (a fost ziua domnului așa că ne-am permis un moft), am ars aproape o zi întreagă la Citadelă și alta la 2 dintre cele 7 morminte ale foștilor împărați.

 

Citadela din Hue a fost ridicată între 1805 și 1846. Avea aproape 150 de clădiri – reședința împăratului, palate, temple, pagode, clădiri administrative, grădini – înțeleg că doar vreo 20 au mai rămas în picioare după ce francezii și americanii au aruncat cu bombe, și alea uzate la greu, se lucrează în continuare pentru a reabilita ce-a mai scăpat. Parcă în jur de 100.000 de VND am plătit pe biletul de intrare (adică vreo 4 dolari jumate).

Hue, citadela

citadela, hue

Hue 2015

Dacă tot mai îmbătrânesc un an…să vedem niște reședințe veșnice (umor de sărbătorit). Împărații dinastiei Nguyen voiau să trăiască în lux și pe lumea cealaltă, mormintele sunt palate în toată regula. M-am plimbat un pic prin ele, virtual, înainte de a decide la care să mergem, și Khai Dinh tomb mi s-a părut cel mai spectaculos, deși e mai mic decât altele, ca suprafață. 11 ani a durat construcția, se pare că a fost cel mai scump loc de veci, totul e mare, impunător, deși, sau poate tocmai de aceea, penultimul împărat al Vietnamului era foarte mic de statură și, zice gura lumii, marioneta francezilor.

mormantul lui Khai Dinh, hue

Khai Dinh tomb, hue

Khai Dinh tomb

hue, vietnam, Khai Dinh tomb

Am trecut și pe la mormântul lui Tu Duc, ultimul împărat independent al Vietnamului, zic vietnamezii (adică nu a fost păpușa francezilor), un sadic, zic francezii (a persecutat misionarii europeni). Reședința, care e și nu e mormânt, se întinde pe 12 hectare, s-o fi gândit probabil că trebuie să încapă toate soțiile și concubinele (peste 100 se pare), a fost terminată când împăratul era încă viu, se ducea pe acolo să se plimbe, să se obișnuiască probabil cu locul, deși nici măcar nu-i îngropat acolo (nu se știe unde doarme, amărâții care au săpat mormântul au fost decapitați).

Tu Duc, hue

hue, mormintele imparatilor

hue, Tu Duc tomb

hue7

Mi-a plăcut că ambii au vrut multe scări, cred că să fie siguri că nu mai coboară. 80.000 VND costă biletele de intrare (cam 3,5 dolari). Nu mai știu unde am citit că ar exista un bilet comun pentru mai multe obiective, valabil 48 de ore, întreabă la citadelă, că acolo s-ar vinde.

 

Scurt ghid de Hue

Răbdare, răbdare și iar răbdare. Ca peste tot în Vietnam. Deși, spre deosebire de Hoi An, Saigon și Hanoi, Hue are avantajul de a fi mai aerisit. Dar asta înseamnă și că omuleții care vor să facă un ban de pe urma ta sunt mai insistenți, noh, cerere mică, ofertă mare. Cum ne vedeau, fugeau după noi, de peste drum, de peste pod, din toate direcțiile, probabil pe principiul care prinde fraieru mai repede. Eram deja obișnuiți, le ziceam nu, mulțumesc și plecam mai departe, mai scăpam de ei vorbind franceză – făceam pe proștii, pardon, pe francezii, vedeau că nu pricepem și ne lăsau în plata Domnului. Unu chiar ne-a mințit că se închide citadela și dacă vrem s-o mai vedem să urcăm în rișca lui că ne plimbă el rapid. Lasă, frate, că dacă se închide vin mâine. Morala – un pic de documentare înainte despre traseu, program, preț. Slavă domnului, e așa doar prin centru, în rest nu ne-a stresat nimeni.

Marijuana? A girl? Durian? Asta era placa pe care ne-o cântau băieții ce dădeau ture cu bicla pe străzile unde își făceau veacul turiștii, imediat ce se lăsa întunericul. Mai ales când era domnul singur, dacă eram amândoi scoteau fata din schemă. Mie mi se părea extrem de amuzant că puneau bietul fruct, puturos el ce-i drept, la pachet cu drogurile și prostituatele. Ambele ilegale, by the way, ba chiar au pedeapsa cu moartea pentru trafic de droguri. Fără fumuri așadar.

Ne-am enervat iar cu tururile, ți-am mai zis, în Vietnam totu-i cu tur, cred că și dacă vrei să te duci la budă pun de-un tur imediat, e destul de greu să vezi țara aia pe cont propriu, dar nu imposibil. Pe oricine întrebai cum ajungi la pagodă, la mormintele foștilor împărați, răspunsul era tur, toți aveau ba o mașină, ba o agenție, ba o cunoștință, care te duce ca vântul, ca gândul. Noi până la urmă am luat o mașină cu șofer de la hotel – am zis că dacă tot avem petrecere, apoi să fie treaba treabă (am plătit 30 de dolari pe jumătate de zi), plus că nu voiam să mergem peste tot. Un tur – 3 morminte, pagoda Thien Mu, un sat, o plimbare cu barca și un prânz – costa 13 dolari de persoană.

Hue poate fi văzut la picior sau cu bicla, la unele morminte poți ajunge și cu bicicleta, la altele cu scuterul, unii iau un taxi (Malin e ok în Hue, dar întreabă la hotel cam cât ar trebui să fie cursa, măcar să ai idee de preț, cică unii dau metrul peste cap).

Mi s-a părut mai ieftin ca prin alte locuri din Vietnam, de exemplu, am plătit pe o cameră la hotel de 4 stele vreo 30 de dolari, pensiunile drăguțe, sau chiar hotelurile de 2 stele, erau și 10 dolari pe noapte (verifică prețurile, e posibil ca pensiunile să fie mai ieftine ca un pat la hostel). Îmi notasem și niște prețuri la mâncare, dar evident că nu le mai găsesc, îți recomand însă un loc vesel, cu mâncare bună – Le’s Garden.

 

Cum ajungi la Hue 

Hue are aeroport și gară. Cred că zilnic sunt trenuri ce leagă centrul Vietnamului de Saigon și Hanoi. Nu lua bilete online, nu se poate, există un site, dar e o firmă privată, biletele de tren în Vietnam nu-s chiar atât de scumpe cât zic ei acolo. Cea mai sigură variantă e să te duci la gară, cu pașaportul sau o copie (noi ne-am descurcat și cu buletinul/poți să ți faci o idee despre traseu și prețuri pe seat 61). Biletele de avion nu-s foarte scumpe, mai ales luate din timp, și dacă mai pui și timpul petrecut pe drum…vreo 20 de ore de la Saigon. Și vecinul Da Nang are aeroport (e la aprox 2 ore jumătate, maximum 3), așa că aș verifica prețurile pentru ambele.

Ce vizitezi lângă Hue

Dacă ajungi în Hue, poți da o fugă la plajă, la Da Nang (cu trenul/orașul e trist, însă plajele sunt faine) sau la Lang Co beach (o oră jumătate cu mașina/scuter/ se pare că se poate și cu trenul), poți vedea Marble Mountains și Hai Van pass (cea din urmă poate fi admirată și din tren, de la Hue la Da Nang, e mai ieftin), parcul național Bach Ma, să treci musai prin Hoi An (n-are gară, sunt autobuze din Da Nang, or fi si din Hue) și, dacă știi să mergi pe scuter sau pe motor, drumul de la Hue la Da Nang e foarte fain.

 

PS. Mai multe poze, din Vietnam și din Hue, pe pagina de facebook a vacanțelor: Vietnam. Citește și Mini-ghid de Asia de Sud-Est