Un balcon cu vedere la mare, valuri care se lovesc furios de mal, niște uși de lemn frumos sculptate, un dulap colorat, lipit cu scotch în ultima seară, un gecko uriaș, dragoni albaștri, păuni verzi, niște fete la capătul patului, un apus de poveste, miros de frangipani. Astea îmi vin în cap când mă gândesc la Lombok. Deși, la fața locului, am fost foarte revoltată de mizerie, de scam-urile mai mari sau mai mici și de planurile autorităților. Morala? Nu mai băga în seamă toate prostiile, bucură-te de lucrurile frumoase. Și Lombok chiar e un loc fain ce merită vizitat, dacă te bate gândul să mergi în Indonezia. Unii zic chiar că e varianta mai autentică și mai liniștită a Bali-ului, mie mi-a plăcut mult Bali, cât am văzut din ea, așa că nu mă pune să aleg (că parcă aș alege-o pe cea din urmă/plus că-s destul de aproape una de alta, le poți vedea pe amândouă).

senggigi, Lombok

În direct din Lombok 

O să îți povestesc ce-i de vizitat prin Lombok, dar mai întâi să explic introducerea – am stat la o căsuță lângă mare, în Senggigi, și deși locul era cam vechi (se pare că e al doilea cel mai vechi hotel din insulă), avea o locație genială, o grădină plină de flori, mobilier frumos colorat (că doar nu credeai că ne-au vegheat niște fete somnul, eu ca eu, da domnul…), dragonii și păunii erau doar pictați, șopârla a fost foarte reală și atât de mare încât ne-am agitat nițel s-o dăm afară, noi și doi angajați care abia se abțineau să nu râdă de noi, n-am reușit, s-a ascuns în dulap, așa că specialiștii în gecko au sigilat dulapul cu scotch și au înfundat găurile cu hârtie igienică.

lombok, indonesia 2015

De ce să mergi în Lombok? Din cel puțin 7 motive:

1.Vulcanul Rinjani 

Rinjani e al doilea cel mai înalt vulcan din Indonezia (peste 3 700 de metri), e încă activ (ultima oară a erupt în 2010), îți pune la picioare toată insula și nu numai, îți arată niște răsărituri și apusuri de vis, e parte dintr-un parc natural de peste 40.000 de hectare și scoate untul din tine. Bănuiesc, că n-am avut tupeul să urcăm. Traseul durează 2,3 sau 4 zile, depinde până unde vrei să urci, presupune echipament adecvat, dormit în cort și mai ales picioare zdravene. Dacă echipament puteam cumpăra sau închiria, cort ne puneau la dispoziție ghizii, picioare sănătoase n-avea nimeni să ne dea. Eu îmi aranjasem una bucată în Tailanda, domnul s-a gândit să mă imite un pic prin Ubud, așa că…trekking pe vulcanul Rinjani pas. Dar, dacă te ține, găsești info pe Rinjani national park.

2. Orezării, cascade, pădure tropicală

Rinjani e în nordul insulei și tot acolo găsești și cele înșirate mai sus. Tanjung e cel mai mare oraș din zonă și e folosit deseori ca punct de plecare spre nordul Lombok-ului (înțeleg că sunt câteva hoteluri lângă apă). Nordul e plin de cascade – Tiu Pupus, Kerta Gangga, Sendang Gile, Benang Stokel și Benang Kelambu ar fi cele mai faine. Orezăriile le-am zărit doar din mers, sunt superbe, parcă mai faine ca cele din Bali – dealuri întregi, în scări, de un verde intens, printre palmieri și case de lemn. Ca să fie tabloul complet, mai apunea și soarele printre toate astea.

3. Plaje & surf

Noi ne-am oprit în Senggigi, e (sau a fost) principala stațiune de la mare, dar chiar și așa e încă liniște pe acolo, am găsit mai mulți localnici decât turiști. Am observat însă că turiștii stăteau mai mult în incinta hotelurilor uriașe ce îți pun la dispoziție o insulă în miniatură, dar aia nu-i Lombok, domle, Lombok începe abia după gardul hotelului, cu bune și rele, ca peste tot. E posibil ca stațiunea să fie ceva mai liberă din cauză că aeroportul s-a mutat lângă Kuta (cel vechi era mai aproape de Senggigi), dar și pentru că nu e wow. În schimb apusurile sunt incredibile:

apus, Lombok island

lombok, apus

lombok, indonesia

indonesia, pescar

La 2 km de Senggigi e Kerandangan Valley – plajă si Kerandangan Nature Reserve. La nord de Senggigi sunt Malimbu beach si Nipah beach, par mai curățele.

Kuta e noua atracție principală a Lombok-ului, n-o confunda cu cea din Bali, e alta, la jumătate de oră de aeroport. Se face surf și acolo, dar și la Bangko Bangko, Gerupuk, Ekas Bay. Unii făceau și în Senggigi, însă pare mai mult pentru cei cu experiență, trebuie să te duci destul de departe de mal și valurile sunt cam ciudate. Lângă Kuta e Mawun beach, mai puțin aglomerată ca prima (în Kuta ar urma să se construiască un ditamai resortul, „decât” o mie de hectare).

La est de Kuta e Seger beach (pare simpatică și e bună pentru snorkeling), la 5 km de Kuta e Tanjung Aanbeach, spre est sunt Bumbang, Awang Bay, Ekas si Pantai Sorga. Spre vest sunt Mawun beach (la 30 de minute cu mașina), Mawi (la 7 km), Selong Belanak, Sepi bay, Blongas bay (cred că mai bine iei o mașină sau un scuter pentru toate astea).

4. Sate tradiționale 

În drum spre Kuta sunt Sade și Rambitan, sate Sasak (se pare că sunt cele mai faine sate, și cele mai accesibile). Ar mai merita o vizită și Pringgasela (fac materiale tradiționale), Masbagik și Banyumulek (ceramică), Sukarara (haine tradiționale).

5. Temple și moschei 

Pura Suranadi (cel mai vechi templu budist din Lombok/secolul 16), Pura Lingsar (ridicat în 1714), Pura Narmada (1805), Masjid Kuno (una dintre cele mai vechi moschei din insulă/1634), Pura Meru (cel mai mare templu din Lombok/1720) și Pura Mayura (1744), ultimele două sunt în Cakranegara, un orășel vestit pentru piața sa.

6. Orașe

Și uite așa am ajuns și la orașe, deși eu nu-s fan orașe de Asia, în general, dar zice ghidul de Lombok că unele merită văzute și cine-s eu să zic nu, oricum știe mai multe ca mine. Sunt 3 orașe principale: Mataram (centrul administrativ al insulei si al provinciei), Ampenan (cel mai vechi port din insulă, construit de olandezi, se laudă cu magazine de perle, cu piața de noapte, cu arhitectură veche, colonială, dar și cu cartierul arab) si Cakranegara (unde e cel mai mare templu din Lombok).

7. Gili islands 

Da, cele 3 Gili vestite în toată lumea țin tot de Lombok (toate sunt parte a provinciei West Nusa Tenggara) și le-am lăsat la urmă pentru că am scris deja despre ele (click cu încredere – Gili T  & Gili M).

Lombok e încă la stadiul de work in progress, asta înseamnă că nu lucește de curățenie, că toți vor să facă bani de pe urma ta, că e bine să fii atent la orice ți se oferă, dar înseamnă și că locul e încă autentic (în mare parte) și nu e ticsit de turiști.

Lombok – chestii utile, sfaturi, recomandări:

Lombok e la cel mult jumătate de oră de Bali, cu avionul, cu barca faci cam 3 ore. Noi am luat avionul, nu era diferență mare de preț (Bali-Lombok, aprox 40 de euro, 2 persoane) și am citit tot felul de chestii nasoale despre companiile care leagă cele două insule pe apă (le-am folosit însă serviciile din Lombok în Gili T și înapoi, a fost ok). Deși prețul e scris pe toate pliantele și pare extrem de oficial, se negociază și ăla. E posibil ca unii să-ți spună că fac 2 ore, mint, uneori fac și mai mult de 3, depinde unde opresc mai întâi, mai toți pleacă cu întârziere, unii anulează cursa, keep calm, ești în Indonezia, nimic nu-i bătut în cuie.

Cum ieși din aeroport o să dai cu ochii de niște omuleți ce flutură pliante (asta dacă nu te agață vreo unu imediat ce cobori din avion), sunt de la firmele de taxi, legale, că ăia ilegali te mai stresează o tură și pe afară. Ai de ales între preț fix și cu metru, e cam tot aia (noi am plătit 230 000 de rupii până la hotelul din Senggigi, vreo 14 euro, drum de o oră și 40 de minute/prețul fix era 220.000). La întors, din portul Bangsal (acolo te lasă barca locală dinspre Gili T), am luat un nene ce s-a tot ținut după noi, ca să scăpăm de altul ce ne stresa și mai tare, i-am dat tot 230 000 de rupii deși ne-a cerut 200.000 (cam tot o oră și jumătate am făcut/ găsești taxiurile legale imediat după barieră).

Evită locurile care servesc arak sau alte băuturi locale (au avut ceva probleme în trecut, otrăviri cu alcool și methanol, vorba ghidului – cu ce taxe au pentru alcool, welcome drinks sau 2 la preț de 1 sună prea frumos ca să fie adevărat, plus că arakul nici nu-i bun, am băut eu). Nu știu ce să zic de prețuri, când vine vorba de haine sau suveniruri, că nu prea am întrebat (de teamă că nu mai scap de ei), am observat că mulți cereau cât cereau și vânzătorii din Bali, dar nu știu cât erau dispuși să lase, pentru că, ca peste tot în Asia de S-E, nimeni nu-ți cere prețul real, totul e super umflat și deschis negocierii. Aș zice că mai degrabă să vă luați ce aveți de luat din Bali, e mult mai variată marfa și mai multă, deși e drept că cea din Lombok e diferită, alte culori și modele (mi-a plăcut mult ceramica lor).

La restaurante prețurile mi s-au părut mai mari ca în Bali (unii adaugă taxe și service charge de până la 21%). Bei apă doar dacă e îmbuteliată. Sunt magazine peste tot, nu mai servesc alcool de câteva luni (e posibil să se schimbe asta, până atunci vezi că găsești bere la restaurantul australian, s-o iei cu tine adică, că în rest se servește la toate restaurantele și barurile). Sunt atm-uri (cu limită de 1,5 sau 2 milioane rupii), Internet am avut doar la hotel, cazarea e mai scumpă ca în Bali (probabil și pentru că nu sunt atât de multe hoteluri, încă, că există niște proiecte grandioase). Și, din păcate, în ultimii ani am tot citit despre turiști jefuiți sau agasați, chiar atacați de localnici idioți, deci e bine să te documentezi un pic înainte, poate s-or mai fi schimbat lucrurile. 

PS: M-am inspirat la fața locului, dar și din Lombok guide, issue 192, 4-18 mai, 2015, mi s-a legat de mână la un magazin. Găsești mai multe poze pe pagina de facebook a vacanțelor: Lombok, Indonezia