Cum noi suntem acasă peste tot și nicăieri, n-am mai cumpărat/împodobit brad de câțiva ani. De obicei îl găseam gata făcut. Anu ăsta însă am zis ia, domle, să facem și noi un brăduț, să simțim că e Crăciunul. În loc să cumpăr globuri și toate cele, l-am împodobit cu … suveniruri.

brad suveniruri

 

Cam puține, acasă la București aveam mai multe. Dar nu-i bai, mai ales că între timp s-a mai umplut nițel (cică dacă nu sclipocește nu-i brad de Crăciun, nene).

 

IMG_2749.JPG IMG_2774.JPG IMG_2775.JPG

 

Măștile le-am luat de la Veneția, de la un shop de pe malul apei, spre Arsenale. Știu că era plin de măști și doamna care deținea magazinul, o italiancă micuță de statură, blondă, cu ochelari, ca o bunică simpatică, ne explica de ce unele sunt mai scumpe decât altele – sunt făcute aici la Veneția, nu se mai fac atît de multe ca odinioară, toți aduc acum din China, e mai ieftin. Păi suntem la Veneția nu în China așa că made in Venice să fie. Bună alegere, a zis ea, mulțumită.

Dragonii i-am căpătat cu ocazia noului an chinezesc, nu de la mama lui ci din Londra. Bufnița e din Porto, de la un târg, țin minte că era soare și malul apei, lângă pod, era plin de tarabe colorate. Cărțulia e de la Bodiam Castle, Don ts for wives îi zice deci vă închipuiți cine a cumpărat-o. Floarea aia e de fapt o clamă de păr, o am de la Madrid, de la un magazin super simpatic, erau cam scumpe chestiile alea de prins părul dar erau foarte drăguțe. Plus că fiecare client era întâmpinat cu o margaretă roșie numai bună de pus în păr.

Broșa cu pisică e de la București, de la un târg de la muzeul de istorie, am luat 2, să-mi schimb la față niște balerini ce-mi păreau mie prea simpli (tot nu i-am purtat și tot nu i-am re-aranjat). Cireașa e din Murano, am zis să luăm ceva cât o fi de mic, să nu plecăm cu mâna goală. Lingurile cu lalea în coadă le-am luat de la Istanbul, la pachet cu pahare de ceai, prea grele să le leg în brad. Eiffel cel mic l-am căpătat la Paris, când am coborât din turn, drept răsplată că răspuns la niște întrebări (un nene, angajat al oficiului de turism, făcea un sondaj despre vizitatori). Cei doi maimuței sunt tot londonezi, i-a cumpărat domnul într-o zi cu soare. Cerceii sunt din Croația și, oricât mi-am scotocit creierii, tot n-am reușit să-mi aduc aminte de unde i-am cumpărat.

Oglinda în formă de inimă o am de la Brighton, de la palat, mi-a plăcut că-i verde, am și portofel asortat. Am legat un singur magnet, atât mai am pe aici, e de la Kiev, a fost domnul într-o delegație, fix înainte de a izbucni protestele. Dacă tot suntem la Londra, am mai pus niște keep calm and …diverse, plus câteva English crackers care or să pocnească acuși. Astea sunt un un fel de bomboane de pom mai mari, de fapt niște tuburi învelite în hârtie colorată. Când tragi de ele fac poc și se împrăștie conținutul peste tot. Au un pic de confeti, o glumiță (umor englezesc, vă dați seama, gâdilă-mă să râd), o coroană de hârtie, căci de Crăciun toată lumea e rege, și un cadou mic.

Iar dacă nu vă place bradul cu suveniruri, poate vă place cel cu fructe și legume. Sau cel cu brâză. Ambele din Borough market.

 

IMG_0279.JPGIMG_0295.JPG

 

PS: Da, e natural, sunt o criminală, am căutat la ghiveci dar n-am găsit nimic să-mi placă, plus că ne-am gândit ce facem cu el după, că în casă sigur nu rezistă.

Dacă nu ne mai auzim până la Crăciun, vă zic de pe acum Crăciun fericit!