S-a dus și ianuarie și cu ocazia asta s-au făcut 3 ani de când am plecat din România. Cam acum 3 ani pe vremea asta îmi dădeam demisia și plecam spre Franța. Habar n-aveam unde stăm, cum arată locul în care mergem, cum e vremea (ne-am dus ca urșii polari și am dat peste oameni în sandale). Știam doar că unul trebuie să fie acolo la începutul lui februarie (începea un job nou) și că altuia îi pocnește o venă dacă nu schimbă ceva. Un an de Franța s-au făcut doi, apoi am trecut canalul, la Londra, deja s-a făcut anul și aici. Observ că numai iarna ne apucă, o fi de la frig.

 

De ce-am plecat, de ce-aș mai fi rămas…

Mă uit la The Voice UK. Acum vreo două săptămâni, la audiții, a fost o domniță de 31 de ani care mereu și-a dorit să cânte. A venit cu soțul, cu mama și cu tata, și tatăl i-a zis – mi-ai promis că dacă nici acum nu faci ceva în muzică, te întorci la facultate, îți găsești un job, îți faci un rost. A trecut fata de audiții așa că, întrebat de prezentator trebuie să-și ia o slujbă?, tatăl a răspuns Not yet! No way!

Am o colegă, englezoaică, tot în jur de 30 de ani, ce a stat un an pe tușă. Am simțit nevoia să iau o pauză. Mi-am dat demisia, am stat în șomaj, am călătorit, la anul mi-am propus să mă angajez.  Și chiar s-a angajat, săptămâna trecută.

Lăsând la o parte faptul că domnița de la The Voice se comporta ca o puștoaică de 18 ani, că mie mi-ar fi cântat tata placa aia la 17-18-maximum 20 de ani, nu la 30, și că Marea Britanie nu e România când vine vorba de piața de muncii, de mentalitate sau de sistem social, mie treaba asta mi se pare extraordinară. Să poți să zici stop, vreau o pauză, sau vreau să fac ce-mi place, nu trebuie să găsesc un job care nu-mi place, sau nu mi se potrivește, doar ca să supraviețuiesc. Sau vreau să și trăiesc, nu doar să muncesc, vreau să am timp de mine, de familia mea etc. 

La 31 de ani ar trebui să poți să alergi după vise, cum a făcut fata asta care vrea să cânte (și chiar are voce), să vezi lumea, cum a făcut colega mea, sau pur și simplu să îți dai răgazul de a sta și de a privi un pic spre tine.

 

Evident că ai nevoie de bani, n-aduc ei fericirea, dar te țin cu burta plină și sănătos la cap, teoretic. Nu știu din ce trăia concurenta de la The Voice, probabil că soțul ei lucra, știu însă că a mea colegă a stat bine merci în șomaj, ceva mai mic decât salariul ei. Îți permite România să iei o pauză? Haida de, nu poți să-ți permiți luxul ăsta nici după 20 de ani de muncă darămite la 30 de ani.  Statul protejează familia, sprijină, prin măsuri economice și sociale, dezvoltarea și consolidarea familiei.…bla bla bla, dacă ați trecut pe la starea civilă, ați auzit placa. Hai sictir! Nu sprijină el nici familia care trage la roata capitalistă d apoi aia care vrea să zburde prin lume (mofturi, zău).

E însă la fel de adevărat că de multe ori nu e vorba doar de bani, ci e vorba și de alegeri. Știu că fără bani nu trăiesti, sau mă rog, nu trăiești asa cum îți dorești (și asta e discutabil, depinde ce vrea fiecare), dar atât să fie totul? Bani, un job, o casă? Refuz să cred, pe mine să mă săriți de la împărțeala asta. Știu, e ușor de zis, dar nu e vorba doar de bani, e vorba și de curaj, de riscuri care pot fi lozuri câștigătoare sau nu. Crezi că nouă ne-a fost ușor când am plecat? Da de unde?! Am lasat două job-uri bunicele (cu salarii bunicele adică, că în rest… munceam de ne săreau capacele) și am plecat. Știam că va fi bine? Nu, nu exista garanții. E totul roz? Nu. Răsar curcubee prin Londra? No f way (la cât plouă ar trebui să fie cerul Londrei un veșnic curcubeu). Mă mai apuca uneori damblaua? O da!  După ce te ai agitat 10-12 ore pe zi e greu să te obișnuiești cu liniștea. Și după entuziasmul de început – loc nou, lume nouă, turist de cale lungă, caută apartament etc – urmează bun și acum? N-am răspuns, încă îl caut. Ceva lipsește, nu știu ce.

Omul este un animal social (chiar și când e anti social, ca mine) deci nu-i ușor să fii singur într-un loc nou. Să faci schimbări e greu. Statul degeaba prea mult dăunează grav sănătății. Nu-s toate roz. Dar comparând cu alternativa (adică dacă nu am fi plecat), e spre roz bombon. Și dacă mâine aș lua o de la capăt nu cred că aș face altfel, nu cred că la întrebarea plecăm? aș răspunde stai dracu aici, că stam bine. Nu stăm bine. Degeaba vin niște bani dacă nici n-ai timp să-i cheltui. Degeaba ai un job care îți place dacă stoarce tot din tine. Degeaba pleci într-un concediu, așteptat și ăla cu sufletul la gură, că altfel pocnești pe unu, dacă îți sună telefonul zilnic. Mi-e dor? De ce făceam…nu. De mine cum eram atunci.. de asta da (uneori, că eram cam isterică).

Acum să nu crezi că ne ținea cineva cu forța. Am avut norocul să am un job care-mi plăcea, dar când pleci dimineața și vii noaptea, când nu mai ai timp de nimic, când te întrebi ești mulțumit de ce faci si răspunsul e nu, când te întrebi evoluezi? mergi undeva? crești? și răspunsul e tot nu, când ești nevoit să suporți toți frustrații care într-o lume normală ar fi dat cu mătura, nu ar fi fost pe cai mari, când viața ta de acasă e doar pe fugă, e clar că trebuie sa spui stop. Noi am avut noroc, și sunt prima care recunoaște asta, dar zău că nu ne-a dat nimeni nimic gratis. Și viața e atât de scurtă încât uneori trebuie să mai faci și ce vrei, nu doar ce trebuie.

 

 

Mai stăm la Londra? Nu știu. Ne întoarcem în România? Nici asta nu știu. Luasem la un moment dat o decizie în acest sens, ținea de conjunctură, a dispărut conjunctura deci nu zi niciodată niciodată. Și crede-mă pe cuvânt, nu e doar o zicală, așa e. La fel și aia cu ai grijă ce-ți dorești…Am pierdut cu siguranță multe lucruri în ăștia 3 ani. Dar multe dintre ele le-aș fi pierdut oricum, semn că erau deja pierdute. M-am pierdut pe mine. M-am regăsit? Dar am și câștigat. Numai dacă țin cont că am avut ocazia să văd cum e să locuiești în altă parte, că am vizitat niște locuri în care altfel probabil nu aș fi ajuns, că văd cum e să fii student în altă țară, că am cunoscut oameni din medii și locuri diferite, că am stat eu cu mine și noi cu noi etc. Trăgând linie eu zic că suntem pe plus.

 

Poate ați observat, cei care treceți pe aici, lista din dreapta – Români în lume. Sunt blogurile unor omuleți care au plecat din România și s-au împrăștiat prin lume. Unii definitiv, alții temporar (că o știu sau nu, ca și noi), alții s-au întors… Mi-a plăcut mult acest post – Reîntoarcerea –  m-am regăsit cumva în el, căci de ce să citești ce fac alții dacă nu să te descoperi, poate, și pe tine. Din acest motiv vă rog – Claudia, Larisa, Dana, Georgiana, Mirela, Kadia, Jurnal de navetist, și oricine mai dorește – dacă vreți, și dacă aveți timp și chef, să povestiți de ce ați plecat, de ce ați mai fi rămas, cum e să locuiești în altă țară decât a ta, vă e dor de România, vreți să reveniți, aveți în plan să vă mutați în altă parte sau ați găsit deja locul potrivit, a fost greu, v-ați obișnuit, vă place. Thanks! 🙂