Dacă tot mă pregătesc să plec în Asia de Sud Est, mi-am adus aminte de discuția de la târgul de turism de la Londra – în 2030 Asia Pacific va fi cea mai vizitată regiune, Europa va pierde cam 10% din cota de piață. De ce? Din două mari motive – 1.țările asiatice știu să atragă turiști, au devenit din ce în ce mai bune la asta, spre deosebire de țările europene care se pare că nu mai fac eforturi foarte mari în acest sens. 2.Europa e divizată, nu funcționează ca un întreg, implică bani diferiți, condiții diferite de acces, adică mai mult efort birocratic.
Apropo de birocrație, avantajul turismului – deschide granițe. Multe țări fac compromisuri (la mintea lor) pentru a fi cât mai accesibile căci turistul vine cu bani. Dar oare banii ăia trebuie să vină în orice condiții? Pentru că dincolo de criza asta, reală sau ba (specialiștii în turism vorbeau de o criză a turismului în Europa), sunt zeci de situații în care turismul și turistul distrug tot ce ating.
În acest moment Europa e cea mai vizitată regiune din lume. În 2013 numărul sosirilor internaționale a crescut cu 5 procente (1,087 milioane de sosiri înregistrate/UNWTO World Tourism Barometer), pentru 2014 creșterea ar fi de 4 procente, iar 2015 se anunță un an bunicel. Dar, zice gura lumii, nu va dura mult, competiția din partea regiunii Asia-Pacific crește vertiginos.
Europa nu e o destinație, e o aglomerare de țări diferite
„Europa trebuie să facă ceva pentru a-și păstra poziția în condițiile în care turismul crează locuri de muncă. Trebuie să facem ceva pentru a atrage turiștii din tările care se dezvoltă într-un ritm rapid – China, Brazilia, Rusia, India – pentru locuitorii acestor țări călătoritul nu e un lux, e din ce în ce mai mult un drept. (…) Europa trebuie să aibă un program comun, acum fiecare țară are bugete și strategii proprii. Dacă vrea să atragă turiști, Europa nu trebuie să mai fie divizată, trebuie să funcționeze ca un tot, așa cum o face America, de exemplu.” (Eduardo Santander CEO, European Travel Commission – ETC)
Ușor de zis, greu de făcut. Fiecare stat are propriile politici și când vine vorba de turism. Moderatorul l-a întrebat pe Tom Jenkins (CEO al European Tour Operators Association/ETOA) ce faci dacă un grup vrea să viziteze Roma, Parisul și Londra, de exemplu, adică un fel de tur european prin mai multe țări? „E simplu, renunț la UK”. Și se vede că tot mai mulți fac asta, se pare că în 2013 Polonia, Spania, Franța, au înregistrat creșteri de aproximativ 15 procente, UK de doar 1 procent, cea mai slabă performanță. Marea Britanie pierde masiv turiștii americani și Tom Jenkins se întreba dacă pot China și Japonia să înlocuiască America. Cred că e greu, mai ales cu regimul actual de vize, deși pentru turiștii chinezi au mai simplificat procedurile.
„Când țările concurează una cu cealaltă pentru a atrage turiști e greu ca Europa să fie percepută ca un întreg, ca o regiune. Oamenii nu vor să vadă Europa, ci vor să vadă o anumită țară, un anumit obiectiv, să trăiască o anumită experiență.”(Eduardo Santander)
Chinezii nu se simt bineveniți
Tipul de la European Travel Commission zicea că a făcut un studiu de piață în China și Brazilia și a concluzionat că diferențele de cultură sunt foarte mari, turiștii chinezi și brazilieni nu percep Europa așa cum o percepem noi. Iar americanii s-au reorientat spre alte piețe:
„Chinezii nu se simt bineveniți, un motiv ar fi că mai nimeni nu le vorbește limba. Nu avem un produs pentru ei. Oferim ce oferim tuturor, standard, însă chinezii nu sunt ca americanii, de exemplu. Nu le ascultăm opiniile pentru a ne adapta produsul…(…) Noua generație de turiști americani călătorește altfel decât vechea generație, nu ne adresăm audienței care trebuie.”
Aici aș avea eu ceva de zis, că or fi chinezii și americanii mână largă, se pare că ei cheltuie cei mai mulți bani în vacanțe, dar sunt și cei mai needucați. Mă rog, e de înșeles de ce, cel puțin în cazul chinezilor, dar asta nu înseamnă că ar trebui să închidem ochii la tot. Sau ar trebui? „În ziua de astăzi călătorille sunt aproape un drept, dacă nu le place cum sunt primiți vor pleca în altă parte.” (Eduardo Santander) Și dacă putem trece cu vederea faptul că turismul înseamnă uneori, chiar și în Europa, exploatare, cred că putem accepta orice pentru bani.
„Turismul creează locuri de muncă, chiar dacă nu toate job-urile create sunt de cea mai bună calitate.” (Pedro Ortún Director Tourism, European Commission DG Enterprise and Industry)
Trebuie să îi primim cum se cuvine pe chinezi, ruși, indieni, e de părere Pedro Ortún. Apoi spaniolul s-a uitat la audiență, pe care și-a imaginat-o probabil majoritar British, că doar era Londra, și a zis cu jumătate de gură, parcă știind că va supăra pe unii, dar convins că are dreptate – recunoașteți că e o problemă pentru voi să învățați o limbă străină. Deh, de ce să facă efortul, mai toată lumea vorbește engleză. A pomenit și de regimul de vize – nu există vointă politică, dar nici resurse – mai ales într-o Europă în care, în ultimii ani, naționalismul a dus la venirea la putere a partidelor extremiste – e din ce în ce mai greu să simplificăm procedurile de obținere a vizei, dar și de lipsa unui brand de calitate – trebuie să ne promovăm mai bine produsele.
Trebuie să ne adaptăm
Martin Craigs CEO al Pacific Asia Travel Association (PATA) crede că turismul va fi salvarea Europei în următorii ani: „Trebuie să ne adaptăm. China, India, Rusia, sunt prea mari pentru a fi ignorate. Și aduc și alte beneficii, dacă le place investesc în imobiliare, își trimit copiii la universitățile europene, spre deosebire de europeni care vin, văd și pleacă.”
„E o chestiune de voință politică, în Asia turismul e pus pe primul loc, în Europa nu, și asta deoarece lucurile merg încă bine, industria de turism nu a suferit pierderi catastrofale, ci doar transformări critice ale căror efecte se vor vedea mai târziu.” (Tom Jenkins)
Mă duc eu acuși să văd cu ochii mei cum fac asiaticii turism:D
PS: poate sunteti curioși – cum s-a prezentat România la târgul de turism de la Londra
Abia astept opiniile tale, am vazut deja ca analizezi multe aspecte in detaliu asa ca stiu de pe acum ca vom fi bine informati 😀