…deși cred că vrea să pară mai obraznic decât e.
Imediat ce am coborât din tren a început să ningă. Breda era scăldată în soare, de am zis taci că avem și noi, în sfârșit, o zi caldă, Amsterdamul era negru de nori. Zi merci că nu plouă! Și asta e adevărat, la cât de întunecat era afară, puteam să jur că vine ploaia.
Scoate lista aia să vedem unde mergem. Da, am plecat cu listă de data asta, de parcă am putut eu vreodată-n viața mea să mă țin de vreo listă. Ba chiar voiam să mergem la un tur gratuit, să vedem orașul cu ghid, frumos, ordonat, informat. Sigur că da! Ce-i aia? Hai! Da aia? Da’ acolo ce-o fi? Ați înțeles așadar că am umblat fără cap și fără coadă prin oraș. Mâine lista, mâine. Desigur.
A doua zi când m-am uitat pe geam ce văd? Cum ce? Ninsoare! Minunat. Numai bun de plimbare. Nu am fost nici la Van Gogh, nici la muzeul sexului, nici la Heineken, nici la casa Annei Frank (era o coadăăăă), am stat mai mult prin cafenele (atenție, am zis cafenele, da? să nu-mi aud vorbe) și, chiar dacă am înghețat de frig, pe străzi. Am vrut să văd orașul.
Amsterdamul nu e mare deci eu zic că poți umbla de nebun prin el și dai, și fără să vrei, de obiective. Oricum, eu în ultimii ani vreau să văd locul în sine, dacă dau și peste ceva de pe lista de must see cu atât mai bine, dacă nu…de cele mai multe ori nu-i bai. Lista a rămas pe masă, la hotel, ca mai toate listele pe care le-am făcut vreodată.
Era plin de turiști. Unde se sărbătorește cel mai bine sărbătoarea pascală? La Amsterdam, desigur. O forfotă care se potolea probabil mult după miezul nopții. De fapt cred că mereu e aglomerat, e una dintre cele mai mici capitale din lume, mai puțin de 2 milioane de locuitori (zona metropolitană, Amsterdam are puțin peste 700 000), 173 de nații si aproximativ 15 milioane de turiști anual.
Amsterdamul e mic, dar voinic. 165 de canale, 1 281 de poduri, 6 000 de clădiri din secolele 16,17 și 18, 24 de fabrici de diamante, 6 mori de vânt, 51 de muzee, peste 140 de galerii de artă, 55 de săli de concerte, 61 de săli de cinema, peste 1 400 de cafenele și baruri, 36 de cluburi, 755 de restaurante, 28 de parcuri, 21 de piețe, dintre care una de flori, peste 10 000 de magazine, buticuri, shop-uri, în jur de 600 000 de biciclete. M-am documentat din revista de la hotel.
Unele lucuri mi s-au părut exagerate, altele m-au amuzat. Cum ar fi wc-urile de pe străzi – niște chestii care lăsau la vedere picioarele și capul. Eu am zis că e discriminare în toată regula. Evident că e plin de coffee shops. Poate sunt eu naivă, dar cred că unii intră doar pentru că se fumează, nu contează ce. Decât să stai afară, în frig, mai bine fumezi, pasiv sau activ, niște iarbă. Oricum, pe unele străzi mirosea atât de tare încât cred că era de ajuns să respiri aerul vreun sfert de oră. În mare, ne-a plăcut, am zis că revenim când o fi mai cald. Poate de Paștele nostru nu o mai ninge, că doar e luna mai. Dacă nu…la paștele cailor.
Ce poți vizita gratuit la Amsterdam
Amsterdamul nu mi s-a părut un oraș foarte ieftin. Lăsând la o parte hotelurile și restaurantele, destul de scumpe în unele cazuri, cam peste tot se plătește bilet de intrare. Bilet care de multe ori depășeste 10 euro, cel puțin la muzee. Palatul Regal sau casa Anne Frank sunt printre puținele locuri cunoscute unde taxa de intrare e mai mică de 10 euro. Iar biserica veche, Oude Kerk, muzeul lalelelor sau fabrica de diamante, sunt printre și mai puținele obiective unde prețul biletului e de cel mult 6 euro. Însă există și câteva locuri ce pot fi văzute gratuit, mai puțin ca în alte capitale, e drept, dar sunt.
1. Beginjhof. O curte interioară, o grădină cu brândușe și narcise, case vechi (la numărul 34 e cea mai veche casă din oraș), o biserică și o capelă, puțini turiști și multă liniște. Fostul refugiu al femeilor care trăiau ca niște măicuțe, însă fără a depune jurământul de sărăcie, e aproape de centrul orașului, găsiți AICI istoria locului.
2. Jordaan. Vechiul cartier, ridicat în 1612 pentru clasa muncitoare și pentru imigranți, ar fi acum unul dintre cele mai căutate locuri din Amsterdam. Probabil pentru că e mult mai liniștit decât restul orașului. Și e foarte cochet. O fi fost la începuturi o zonă săracă, dar acum e unul dintre cele mai pitorești locuri din Amsterdam. Noi ne-am mirat cât e de liniștit în comparație cu centrul, parcă eram în alt oraș.
3. Poduri, canale, case. Cel mai vestit e Magere Brug, adică podul slab, îngust. Pe locul 2 în top poduri celebre e Torensluis, cel mai vechi pod din Amsterdam (1648).
Pe malul canalelor Prinsengracht, Herengracht și Keizersgraght, se află cele mai frumoase case din Amsterdam. Sunt zonele unde locuiau, și încă locuiesc, bogații orașului.
4. Piața de flori. Pe mine nu m-a impresionat foarte tare, însă alții sunt de părere că e foarte faină. Încă din 1862 zeci de comercianți își tentează clienții cu flori de toate soiurile. Acum și cu suveniruri pentru că majoritatea celor care trec pe canalul Singel, prin fața tarabelor de pe apă, sunt turiști.
5. Red Light District. Dacă nu l-ați văzut, ați auzit de el cu siguranță. Străzi înguste, geamuri mari, acoperite de perdele roșii când ocupantele scaunelor din geam sunt în pauză, felinare roșii, coffee shop-uri (adică locurile acelea unde se fumează una alta), sex cluburi (unele de-a dreptul exagerate, dacă mă întrebați pe mine), muzeul sexului. Dar pe lângă toate astea, mai picante ce-i drept, să nu uităm că zona roșie e cea mai veche din oraș. Și e cea mai aglomerată, evident.
Atenție, nu aveți voie să faceți poze fetelor, ceea ce mi se pare de bun simț.
6. Piața Dam, centrul Amsterdamului. Acolo e Palatul Regal, dar și un monument ridicat pentru cei morți în al doilea război mondial, și tot acolo are loc târgul de Paște, cel puțin așa a fost anul acesta.
7. Rembrandtplein, piața Rembrandt. E o zonă plină de terase, foarte animată, și zi și noapte.
8. Museumplein, adică piața muzeelor. Dar chiar dacă nu aveți de gând să intrați în vreun muzeu tot merită să dați o fugă până acolo, cel mult o oră de mers pe jos, lejer, de centru. Vă puteți fotografia cu … Amsterdam (mai e unul la muzeul filmului).
9. Și dacă nimeriți într-o zi de miercuri, pe la 12.30 așa, puteți asista, tot gratis, la repetițiile orchestrei de la Concertgebouw. Înțeleg că sala e una dintre cele mai bune din lume, are o acustică grozavă. Dacă nimeriți marți, atunci prindeți repetițiile de la Muziektheater.
10. Gara centrală, nu e doar cel mai aglomerat loc din Olanda, ci și o clădire foarte frumoasă.
11. Dacă tot suntem la gară să trecem apa, cu barca, gratuit. Nu vă imaginați că e o navetă turistică, că vă plimbă pe canale, doar vă trece de pe un mal pe celălalt. Ceea ce nu e rău deloc dacă ți-au obosit picioarele de atâta umblat prin oraș.
Bărcile pleacă din spatele gării centrale, există indicator. Noi am trecut apa, de curiozitate, spre muzeul filmului, EYE.
12. Vondelpark, cel mai mare parc din Amsterdam. E aproape de muzee (Rijksmuseum și Van Gogh), vara vă puteți bucura, gratuit, de concerte și teatru în aer liber.
Dacă vreți să vizitați cea mai veche biserică din oraș trebuie să plătiți bilet, însă sunt câteva lăcașe de cult ce pot fi admirate gratis. De Krijtberg (13), biserica romano-catolică de pe Singel, (14) Westerkerk , biserica protestantă, (15) Noorderkerk, construită în secolul 16, în Jordaan, (16) Sint Nicolaaskerk, vis a vis de gară, (17) Onze Lieve Vrouwe Kerk, biserica doamnei noastre, fost lăcaș romano-catolic, folosit acum de comunitatea siriană.
Muzeele sunt toate cu taxă de intrare, dar puteți intra gratis la (18) Schuttersgalerij.
19. Chiar dacă nu e tocmai gratuit, deși îi zice free tour, o să trec și turul gratuit al orașului. Noi chiar am avut de gând să mergem într-un astfel de tur, dar ne-am răzgândit la fața locului, cred că din cauza frigului.
Hai că sunt câteva locuri/lucruri gratuite. Apropo, nu cred că merită să dați banii pe transport, în cel mult 40 de minute, din centru, ajungeți în Jordaan, și în maximum o oră sunteți în piața muzeelor- Museumplein, că restul obiectivelor sunt concentrate în centrul orașului.
Ce vizitezi langă Amsterdam
Orașul e potrivit pentru un city break, dar dacă stai mai mult, cu siguranță nu te plictisești. La jumătate de oră sunt Volendam, vechi oraș port, Zaanse Schans, vestit pentru morile de vânt, și Hoorn, bogat în monumente istorice, al treilea din țară, se pare, după Amsterdam și Haarlem. Cel din urmă e și el la cel mult 30 de minute de Amsterdam (cu mașina). La maximum o oră sunt: Medemblik, se laudă cu un castel, cu case de secol 18 și cu mori de vânt. Alkmaar, celebru pentru piața de brânză. Mori de vânt găsiți și la Schermerhorn.
Delft, casa lui Vermeer și a ceramicii albastre pe care o veți vedea la tot pasul prin Olanda. Grădina de lalele, Keukenhof, e la maxim 40 de minute cu mașina (e și autobuz). Satul morilor de vânt, Kinderdijk, e la cel mult o oră și jumătate. La fel și Rotterdam, Dordrecht, Breda. Info pentru trenuri AICI.
Cred ca m-ai facut sa rad! 🙂
Ai zis în titlu ca ce este „gratis” de vazut , iar la punctul 5 îmi bagi „Red light” se numeste de fapt „de wallen”, pai ala e cel mai scump cartier! 🙂 In coffee-shop nu poti sta sa bei o cafea ptr ca iesi mai beat decat ai bea o sticla de vodca (mie imi face rau mirosul, mi se face greata!) asa ca ce e gratis? Aaa, sa le vezi pe alea în geam! 🙂
De Wallen…toata lumea il stie de red light district. e scump, e kinky, dar cum am zis, e si cel mai vechi cartier. istorie, arhitectura, lasa prostiile (iarba si fete). mirosea frumos pe acolo totusi 😀
din toate astea vazui si eu gara 🙂 ne-am mai minunat de o cladire din centru – dar ce nu e in centru…- pe care o banuiam a fi muzeu, primarie, ceva. si era shopping mall, de fapt.
cat am apucat sa ne plimbam in colo si-n’coace prin amsterdam, m-au facut curioasa afisele cu rijksmuseum si politichia lor de a face publice exponatele pe net: https://www.rijksmuseum.nl/en/explore-the-collection
iti poti face cont si folosi orice imagine fara sa platesti nimic. mi-a mai placut si cum au gandit motorul de cautare,dupa culoare, de ex.
pai voi ati stat cateva ore deci tot e bine. plus ca ati gasit papucii galbeni si mallul :))
da, in papuci am intrat, dar in mall nu, ca danelu a zis ca nu avem timp…in schimb am avut timp sa mancam si sa bem bere o treime din alea 3 ore 😀
:))))) destept Danelu, ti am zis eu
Andrei a fost de mai multe ori asa ca il voi avea ghid cand voi ajunge si eu 😀
Ideea asta cu gratis e si nu e gratis, pana la urma depinde si de ce vrei sa vezi cu adevarat si ce considera fiecare ca inseamna „gratis” pentru el.
Eu am fost in locuri unde am platit, dar n-am fost prea atenta sau n-am avut chef si atunci mai mult am facut risipa.
Cred ca o mica informare pe net inainte si o planificare dinainte cat de cat a timpului si a banilor ajuta. Pana la urma decat sa vezi „tot” si sa incalcesti impresiile, mai bine vezi putin si bun.
asta cu informarea da, ajuta mult. tocmai de aia am si scris postul asta, si alea despre Paris, Berlin, Madrid (de ex eu nu stiam ca e gratis sa urci pe terasa la institutul lumii arabe deci…e bine de stiut)pana la urma fiecare se duce unde vrea, vede ce vrea 🙂
Stii ce imi aduc eu mainte? De muzeul torturilor, nu cred c-a fost gratis, dar a fost una dintre cele mai interesante vizite la muzeu facuta vreodata, chiar ma gandeam ca daca ajung anul asta la Amsterdam, voi retrai aventura, daca mai exista muzeul.
mai exista, l-am vazut, dar nu am fost curioasa. am fost la un muzeu de asta la Gent, nu mi-a placut. mie nu-mi place ideea in sine 🙂
Amsterdamul este intr-adevar destul de scump ca destinatie, de la cazare, restaurante, baruri, chilipiruri si pana la obiectivele turistice, plimbarile cu vaporasele pe canale.. dar cred ca se merita, si daca cu aceeasi bani stai in alta parte cu 2-3 zile mai mult, nu e bai, fa-ti un traseu, alege ce vrei sa vizitezi, si cu siguranta Amsterdamul nu te va dezamagi 🙂
pai mi-a placut, mai merge de-o tura 😀
Am fost o singura data in Amsterdam, de fapt a fost vorba de un minitur prin Belgia & Olanda si nu am avut prea mult timp sa explorez. Recomand cu caldura piata de flori, e ceva aparte!