Amsterdamul nu mi s-a părut un oraș foarte ieftin. Lăsând la o parte hotelurile și restaurantele, destul de scumpe în unele cazuri, cam peste tot se plătește bilet de intrare. Bilet care de multe ori depășeste 10 euro, cel puțin la muzee. Palatul Regal sau casa Anne Frank sunt printre puținele locuri cunoscute unde taxa de intrare e mai mică de 10 euro. Iar biserica veche, Oude Kerk, muzeul lalelelor sau fabrica de diamante, sunt printre și mai puținele obiective unde prețul biletului e de cel mult 6 euro. Însă există și câteva locuri ce pot fi văzute gratuit, mai puțin ca în alte capitale, e drept, dar sunt.

 

1. Beginjhof. O curte interioară, o grădină cu brândușe și narcise, case vechi (la numărul 34 e cea mai veche casă din oraș), o biserică și o capelă, puțini turiști și multă liniște. Fostul refugiu al femeilor care trăiau ca niște măicuțe, însă fără a depune jurământul de sărăcie, e aproape de centrul orașului, găsiți AICI istoria locului.

 

IMG_4115.JPG

 

2. Jordaan. Vechiul cartier, ridicat în 1612 pentru clasa muncitoare și pentru imigranți, ar fi acum unul dintre cele mai căutate locuri  din Amsterdam. Probabil pentru că e mult mai liniștit decât restul orașului. Și e foarte cochet. O fi fost la începuturi o zonă săracă, dar acum e unul dintre cele mai pitorești locuri din Amsterdam. Noi ne-am mirat cât e de liniștit în comparație cu centrul, parcă eram în alt oraș.

3Poduri, canale, case. Vă ziceam în postul trecut că Amsterdamul are 165 de canale și 1281 de poduri. Cel mai vestit e Magere Brug, adică podul slab, îngust. Pe locul 2 în top poduri celebre e Torensluis, cel mai vechi pod din Amsterdam (1648).

Pe malul canalelor Prinsengracht, Herengracht și Keizersgraght, se află cele mai frumoase case din Amsterdam. Sunt  zonele unde locuiau, și încă locuiesc, bogații orașului.

 

IMG_4168.JPG

 

4. Piața de flori. Pe mine nu m-a impresionat foarte tare, însă alții sunt de părere că e foarte faină. Încă din 1862 zeci de comercianți își tentează clienții cu flori de toate soiurile. Acum și cu suveniruri pentru că majoritatea celor care trec pe canalul Singel, prin fața tarabelor de pe apă, sunt turiști.

5. Red Light District. Dacă nu l-ați văzut, ați auzit de el cu siguranță. Străzi înguste, geamuri mari, acoperite de perdele roșii când ocupantele scaunelor din geam sunt în pauză, felinare roșii, coffee shop-uri (adică locurile acelea unde se fumează una alta), sex cluburi (unele de-a dreptul exagerate, dacă mă întrebați pe mine), muzeul sexului. Dar pe lângă toate astea, mai picante ce-i drept, să nu uităm că zona roșie e cea mai veche din oraș. Și e cea mai aglomerată, evident.

Atenție, nu aveți voie să faceți poze fetelor, ceea ce mi se pare de bun simț.

6. Piața Dam, centrul Amsterdamului. Acolo e Palatul Regal, dar și un monument ridicat pentru cei morți în al doilea război mondial, și tot acolo are loc târgul de Paște, cel puțin așa a fost anul acesta.

7. Rembrandtplein, piața Rembrandt. E o zonă plină de terase, foarte animată, și zi și noapte.

8. Museumplein, adică piața muzeelor. Dar chiar dacă nu aveți de gând să intrați în vreun muzeu tot merită să dați o fugă până acolo, cel mult o oră de mers pe jos, lejer, de centru. Vă puteți fotografia cu … Amsterdam (mai e unul la muzeul filmului).

9. Și dacă nimeriți într-o zi de miercuri, pe la 12.30 așa, puteți asista, tot gratis, la repetițiile orchestrei de la Concertgebouw. Înțeleg că sala e una dintre cele mai bune din lume, are o acustică grozavă. Dacă nimeriți marți, atunci prindeți repetițiile de la Muziektheater.

 

IMG_4345.JPG

 

10. Gara centrală, nu e doar cel mai aglomerat loc din Olanda, ci și o clădire foarte frumoasă.

11. Dacă tot suntem la gară să trecem apa, cu barca, gratuit. Nu vă imaginați că e o navetă turistică, că vă plimbă pe canale, doar vă trece de pe un mal pe celălalt. Ceea ce nu e rău deloc dacă ți-au obosit picioarele de atâta umblat prin oraș.

Bărcile pleacă din spatele gării centrale, există indicator. Noi am trecut apa, de curiozitate, spre muzeul filmului, EYE.

12. Vondelpark, cel mai mare parc din Amsterdam. E aproape de muzee (Rijksmuseum și Van Gogh), vara vă puteți bucura, gratuit, de concerte și teatru în aer liber.

Dacă vreți să vizitați cea mai veche biserică din oraș trebuie să plătiți bilet, însă sunt câteva lăcașe de cult ce pot fi admirate gratis. De Krijtberg (13), biserica romano-catolică de pe Singel, (14) Westerkerk , biserica protestantă, (15) Noorderkerk, construită în secolul 16, în Jordaan, (16) Sint Nicolaaskerk, vis a vis de gară, (17) Onze Lieve Vrouwe Kerk, biserica doamnei noastre, fost lăcaș romano-catolic, folosit acum de comunitatea siriană.

Muzeele sunt toate cu taxă de intrare, dar puteți intra gratis la (18) Schuttersgalerij.

 

IMG_4386.JPGIMG_4309.JPG IMG_4314.JPG

 

19. Chiar dacă nu e tocmai gratuit, deși îi zice free tour, o să trec și turul gratuit al orașului. Noi chiar am avut de gând să mergem într-un astfel de tur, dar ne-am răzgândit la fața locului, cred că din cauza frigului. 

IMG_4270.JPG

 

Hai că sunt câteva locuri/lucruri gratuite. Apropo, nu cred că merită să dați banii pe transport, în cel mult 40 de minute, din centru, ajungeți în Jordaan, și în maximum o oră sunteți în piața muzeelor- Museumplein, că restul obiectivelor sunt concentrate în centrul orașului.

 

PS. Citește și Vacanță la Amsterdam