Barcelona nu mi s-a părut un oraș ieftin. De exemplu, dacă vrei să vizitezi unele dintre cele mai importante locuri din capitala catalană – Sagrada Familia (+turnurile), park Guell (cu tot cu casa Gaudi), Casa Batlo, La Pedrera și un muzeu, trebuie să plătești cel puțin 85 de euro. De persoană. Slavă Domnului că sunt, încă, o mulțime de locuri ce pot fi vizitate gratuit. Am identificat 15.

 

1. Trebuie să recunosc că nu știam, am aflat la fața locului, că parcul Guell poate fi vizitat gratis. Oricum, mare parte din parc e deschisă tuturor, doar pentru zona monumentală – acolo sunt cele mai importante lucrări ale lui Gaudi – se plătește bilet. Însă, dacă ajungi acolo înainte de 8.30 sau după 18.00, intri gratuit. Aș zice să mergi dimineața, mai ales iarna, seara nu o să vezi nimic.

2. Mai toate muzeele din Barcelona au intrare liberă în prima duminică din lună și în fiecare duminică începând cu ora 15.00 (verifică site-urile, unele muzee au intrarea liberă sâmbăta, cum ar fi muzeul de artă catalană). Noi am ales să mergem la muzeul Picasso, n-am așteptat mai mult de 45 de minute, deși rândul era măricel.

3. Sagrada Familia e acum cea mai cunoscută biserică din oraș, dar asta nu înseamnă că vechea catedrală, din Barri Gotic – La Seu, e de lepădat. Accesul e liber în intervalul 8.45-12.45 și 17.15-19.30, în rest plătești 6 euro.

4. Și să te plimbi agale prin Barri Gotic e gratis (încă, nu le-aș da idei catalanilor). A fost partea noastră preferată din oraș, chit că-i cam aglomerat. Centrul vechi al Barcelonei e plin de străduțe înguste, clădiri vechi, piațete superbe (n-aș rata Placa Reial).

barcelona, catedrala

5. La Rambla e artera principală a orașului. Cred că-i mereu plină de oameni, în ziua de Crăciun, de exemplu, mai tot orașul era pustiu, La Rambla era ca un stup.

Sărbătorile de iarnă la Barcelona

6. Aș trece pe listă și clădirile Barcelonei, nu doar cele de pe La Rambla și nu doar cele ale lui Gaudi, e plin orașul de clădiri superbe, vechi și noi, e de ajuns să ridici ochii.

barcelona cladiri

barcelona, cladiri

7. Piețele. La Boqueria e cea mai cunoscută piață din Barcelona și nu fără motiv –  e extrem de animată, plină de oameni, culori și mirosuri, e un spectacol în sine. Merită să treci pe acolo, chiar dacă nu te oprești la vreo tarabă, e full, stai om peste om. Piața Santa Caterina e ceva mai liniștită și-i simpatică. Sant Antoni era în reparații când am fost noi.

8. Barcelona nu-i doar orașul lui Gaudi, Picasso sau Joan Miro, e și locul unde se desfășoară zeci de artiști moderni. O pisică uriașă, un crab vesel, o girafă nebunatică și multe alte chestii prea stilizate pentru a purta un singur nume, populează probabil cel mai vizitat oraș din Spania.

9. Și dacă tot suntem la capitolul artă gratuită, aș menționa și graffiti. Noi am dat din întâmplare de niște pereți extrem de interesanți, nu i-am căutat, dar există și un tur organizat.

barcelona graffiti barcelona pisica barcelona, port

10. Sunt o mulțime de locuri de unde poți admira orașul de sus, unele sunt cu plată, altele nu. Barcelona de sus, gratis: din parcul Guell, mergi spre cruce; de pe muntele Tibidabo; de pe dealul Monjuic; de la muzeul de artă catalană, la baza dealului Monjuic; din Turo de la Rovira.

De ce (nu) mi-a plăcut Barcelona 

11. La Castelul Montjuic intarea e gratuită duminica după ora 3. Și (12)biserica de pe Tibidabo poate fi vizitată gratuit. La fel și (13) Barcelonetta, cea mai cunoscută plajă din oraș.

14. Aș trece pe listă și spectacolul fântilor arteziene: Fontana Magica, din Placa Espanya – din martie în octombrie, de la 21 la 23.00, în restul timpului de la 19.00 la 21.00. Nu reușesc să găsesc programul pentru cele din Placa Catalunya, noi le-am prins în acțiune din întâmplare, într-o seară, parcă era trecut de 5.

15. Barcelona nu mi s-a părut un oraș foarte verde, dar sunt câteva parcuri unde să ți tragi sufletul după nebunia de pe străzi. La Ciutadella (acolo o să găsești și un fel de soră a Fontanei de Trevi, La Cascada îi zice), parcul Monjuic, parcul Turo și parc de l Orreneta (în ultimele două n-am ajuns).

 

Hai că sunt câteva locuri de văzut fără să scoți un euro din buzunar, mai că-mi pare rău că m-am plâns că-i scump :-p