La Berlin am zburat pentru prima oară cu avionul. Da, la 20 și ceva de ani, așa sunt eu, toate le-am făcut târziu! Uneori îmi pare rău, îmi reproșez că-s prea precaută, agitată, prea analizez totul, îmi reproșez că am pierdut trenuri și avioane din cauza asta, dar apoi realizez că dacă aș lua-o de la capăt, aș face la fel. Și atunci chiar că-mi vine să mă iau de-o aripă și să mă arunc din avion. Dar nu despre mine e vorba aici, ci despre Berlin.

Mi-a plăcut orașul ăla la nebunie. Sunt sigură că a fost și pentru că eram încă la începutul călătoriei, dar și pentru că eram o gașcă de 6, căci nu contează doar locul, ci și momentul, compania, starea.

berlin11

Nu mai rețin mare lucru din vacanța de atunci, dar nu am uitat starea de bine, o simt mereu când zic Berlin. Mi-aduc aminte că atunci nu mi s-a părut foarte ieftin, dar mai apoi, făcând comparația cu alte capitale mari, am realizat că nu e extraordinar de scump. De exemplu, e parfum pe lângă Londra când vine vorba de biletele de intrare la muzee, e parcă un pic mai ieftin la capitolul mâncare comparat cu Parisul, iar hotelurile sunt parcă ceva mai ieftine ca în Copenhaga și chiar ca în cele două pomenite mai sus. Și comparat cu Parisul cred că și condițiile sunt mai ok, 3 stele de Franța sunt mult sub 3 stele de Germania.

Dar ce vedem gratis la Berlin că aici voiam să ajung (încerc să mă țin de Vacanțe pentru toată lumea, că e păcat să ratezi niște lucruri, mai ales când nu te costă un euro).

1.Parlamentul – Reichstag sau Bundestag. Un mix interesant între nou și vechi, clădirea a fost ridicată în 1884, refăcută după război și completată cu o cupolă de sticlă de toată frumusețea în 1990, o lecție de istorie și o priveliște care face toți banii. Impropriu spus căci nu plătești nimic.

Nu vă speriați de rândul lung, nu e chiar interminabil, noi am zis pas într-o zi și a doua zi era și mai aglomerat deci …cum ti-o fi norocul. Oricum, nu vă imaginați că stați ore, am așteptat mai mult la Uffizi, de exemplu.

2. Zidul Berlinului ne-a ieșit în cale la fiecare pas, sub forma unui indicator, a unei plăcuțe, a unei linii de piatră în asfalt, parcă pentru a spune să nu uităm, să trecem cu picioarele, cu ochii, cu sufletul și să nu mai facem niciodată.

Cea mai mare bucată din vechea cortină de piatră ce a separat un oraș, o țară, o lume, e în Friedrichshain-Kreuzberg, pe Mühlenstraße – Eastside Gallery. Sau mai puteți merge la Dokumentationszentrum Berliner Mauer . Există și Berlin Wall Trail, dar nu cred că e de mers pe jos pe urmele zidului terorii, ci mai degrabă cu bicicleta. 

Și dacă tot suntem aici să trecem pe listă și (3)Checkpoint Charlie, portița legală de trecere dintr-o Germanie în cealaltă. YOU ARE NOW LEAVING THE AMERICAN SECTOR, avertizează plăcuța în germană, franceză, rusă. Semnul original e la muzeu- Haus am Checkpoint Charlie – dar acolo costă, 12 euro.

 

Nu aveți cum să ratați (4) Poarta Brandenburg, Unter den Linden vă duce acolo. Gratuită e și plimbarea pe bulevardul care leagă simbolul reunificării Germaniei de insula muzeelor, printre clădiri vechi și noi – opera, muzeul de istorie, universitatea, ambasade.

Dacă tot am pomenit de Insula muzeelor (5), aici e gratis doar exteriorul că în rest trebuie să plătiți bilet, pentru fiecare muzeu în parte sau combinat (noi parcă am dat 12 euro pentru 3 muzee). Știu că am fost foarte încântată de Neues Museum, am rămas mută de uimire în fața lui Nefertiti și lângă Ishtar Gate. Dar chiar dacă nu intrați în vreun muzeu tot merită să dați o fuga pe acolo, zona e foarte frumoasă.

În apropiere e și catedrala – Berliner Dom – superbă! Dar cu bani. 7 euro. În schimb domul mai puțin cunoscut și mai mic – Deutscher Dom (6) – pe Gendarmenmarkt, poate fi văzut gratis. Peste drum e domul francez – Französischer Dom – dar francezii nu-s atât de darnici, intrarea costă 2 euro.

Tot gratuit puteți intra în (7)Kaiser Wilhelm Memorial Church, o bisericuță ce a renăscut din ruine. Cladirea originală a fost construită în 1891, a fost aproape rasă de fața pământului în al doilea război mondial, iar acum e un alt loc unde trecutul și prezentul conviețuiesc armonios. Exteriorul e impresionant, dar stați să vedeți interiorul. Musai să treceți prin (8)Potsdamer Platz. Încă un exemplu de nou și vechi îmbinate perfect. De fapt mai peste tot Noul Berlin s-a amestecat cu Vechiul Berlin și a reușit să o facă armonios, spre deosebire de Londra, de exemplu, care pe alocuri mi se pare un amestec fără logică. Mi-a plăcut Sony Center, m-am holbat la cupola aia care își schimbă culorile până am amețit. Făceam ce făceam și mai dădeam o tură prin Potsdamer Platz.

Ar mai fi de trecut pe lista gratuită (9)Memorialul Holocaustului. 2 700 de pietre care parcă ți se lasă pe suflet cu toată greutatea când treci printre ele. La fel, să vedem, să simțim, să nu mai facem.

10.Topography of Terror, locul de unde naziștii puneau lumea la cale, la calea cea strâmbă. Pe Niederkirchnerstr. 8. Cică e unul dintre cele mai vizitate locuri din Berlin. 

11.Tiergarten, cel mai mare parc din oraș, merită și el văzut dacă aveți mai mult timp la dispoziție. E ideal pentru un picnic.

 

12.Alexanderplatz  și turnul TV. Da, se plătește bilet să urci în turnul de 368 de metri (9 euro 50), dar nu și pentru plimbarea prin zonă. Valabil și pentru (13)columna victoriei – Berlin’s Siegessäule -2,20 să urci, noi am admirat o de jos.

14.Anhalter Bahnhof Station. Din fosta gară, una dintre cele mai aglomerate din Europa, a rămas acum doar fațada.

15. Molecule Men, pe râul Spree, lângă podul Oberbaum.

16.Piețele. Mie unele îmi plac, altele nu, depinde și de starea pe care o am. La Berlin am prins din întâmplare o piață de haine și accesorii, faină rău. Cred că cea mai mare piață e Hallentrödelmarkt Treptow, de toate pentru toți. E deschisă în weekend, de la 10 la 16.00.  Ar mai fi Trödelmarkt, pentru mâncare în special, RAW Flohmarkt – mâncare și haine, Großer – antichități, aticariat, vintage, Türkischer Markt – comunitatea turcă din Germania e foarte mare, și multe altele. 

 

17.Tot gratis puteți vedea Berlinul cu ghid, cei de la New Berlin organizează zilnic tururi gratuite cu plecare de la 11 și 13.00 de la poarta Branderburg,  și de la 10.30 și 12.30 de la grădina zoologică, turul durează 3 ore jumătate. Sau un altfel de tur al Berlinului, Berlinul artiștilor, al imigranților, al piețelor și magazinelor – (18)subculture Berlin tour. Plecarea e de la turnul tv din Alexanderplatz, de la 11 si 13.00. 

Aș mai trece pe listă un (19)picnic pe malul râului Spree sau, dacă e vară, o leneveală la plajă.  Mi s-au părut geniale plajele din Berlin, amplasate pe malul apei, în clădiri vechi sau în ce a mai rămas din ele, cele mai multe sunt baruri deci va trebui să plătiți o bere, doua. Și (20)o plimbare spre Charlottenburg. Palatul poate fi văzut doar în schimbul a 10 euro, sau 16 dacă vreți să vizitați și aripa nouă, în schimb exteriorul și parcul din față (unde noi am făcut un picnic pe cinste) pot fi admirate pe gratis. 

 

Lista mea se oprește aici, dacă mai știți și alte locuri ce pot fi văzute gratis la Berlin vă rog să mă luminați, nu de alta, dar chiar vreau să mă mai duc măcar o dată.

Chiar așa, ați fost la Berlin? Cum vi s-a părut? Și apropo care a fost prima călătorie cu avionul, mai țineți minte?