Scriam acum un an, când habar n-aveam că o să ajung să mă mut la Londra, despre ce vezi gratis în unul dintre cele mai scumpe orașe din lume. Am identificat atunci 25 de locuri unde poți intra fără bilet. Dar, dacă tot s-au făcut cam 8 luni de când stau aici, am mai găsit vreo 25. Ca să nu credeți că stau degeaba (m-a ajutat și The Guardian că nu am fost chiar în toate).

IMG_4285

M-am luminat, dau mai departe – puteți asista gratis la (1) ceremonia cheilor, la Tower of London. Trebuie doar să anunțați din timp. Din timp lung văd, că deja e booked până în decembrie, mai sunt câteva zile libere, găsiți info aici.

La distanță mică de turnul Londrei e (2) All Hallows By The Tower. Biserica e veche de pe vremea saxonilor. Și dacă tot ajungeți pe acolo luați zona la pas, spre est. Portul interior, înconjurat de terase, e foarte simpatic, e acolo și un ceas solar (cred că merge strună la Londra), și dacă vă țin picioarele, pe noi ne-au ținut, luați-o la pas, pe malul Tamisei, spre Canary Wharf (cel mult o oră).

3. Barbican Centre. Arta și pietonii sunt regi aici deci plimbare, prin labirint eventual, muzică, teatru, film, dans. Nu ratați Conservatorul.

4. RAF Museum, dedicat aviației (stația de metrou Colindale). E cam peste mână din centru, dar dacă vă plac avioanele se pare că merită drumul, faceți aici turul virtual și vă decideți.

5. Imperial War Museum. Dacă va pasionează războiul, armata, transportul militar.

6. Sir John Soane’s Museum. Casa arhitectului conține o colecție interesantă de picturi, mobilă și sarcofagul unui rege egiptean, Seti. E luată cu asalt în prima marți din lună, de la 18.00 la 21.00, când e candlelight event. Peste drum e (7)Hunterian Museum, pentru pasionații de anatomie, gratis și acolo.

8. Geffrye Museum, pentru pasionatii de case si istoria lor. Info aici.

9. Somerset House. Clădirea e impresionantă, în curte dansează fântinile arteziene, vara, iarna e patinoar, balconul se deschide spre Tamisa, la subsol e o și o galerie. Acolo e și Cortauld Gallery, dar pentru ea se plătește bilet.

DSC_0781_fhdr

10. Fulham Palace, fosta reședință a arhiepiscopului de Londra. Interiorul nu l-am văzut că am ajuns târziu, ultima intrare e în jur de 15.30, dar exteriorul nu-i rău. E și un parc acolo, plus o grădină, un restaurant, și e mult mai liber decât în centru. La doi pași e Putney Bridge, e drăguță zona, sunt locuri unde puteți coborî lângă apă.

11. Chiswick House. De fapt doar grădinile, pentru casă se plătește bilet (5,90 lire). Vila, odată de lux, acum cam în paragină, a fost ridicată în 1729 și a văzut zeci de petreceri regale. Nu e cine știe ce, dacă faci o comparație cu alte locuri din orașul ăsta, primul etaj e dezamăgitor, la etaj însă am găsit niște camere spectaculoase. Primăvara au o colecție de camelii, destul de măricică. Noi mergem frecvent, stăm aproape, ne-am atașat cumva de loc, deci nu prea pot fi obiectivă, dacă vii pentru câteva zile la Londra, probabil că nu merită să bați drumul, însă dacă stai mai mult sau prin zonă…În apropiere sunt (12)Hogarth’s House – merită doar dacă ești fan Hogarth sau te pasionează desenul, grafica – și (13)Boston Manor House, ambele gratuite. 

14. Saatchi Gallery. Charles Saatchi se laudă cu o colecție de artă uriașă, deși e mai cunoscut pentru agenția de publicitate (Saatchi& Saatchi) și e mai celebru, în ultima vreme, pentru scandalul cu a treia nevastă decât pentru bogățiile artistice. Colecția e expusă în Chelsea, clădirea se pare că e și ea foarte frumoasă. Dacă ajungeți puteți trece podul, Chelsea sau Albert, Albert e mai fotogenic, spre Battersea Park.

londra3_ploaie

 

15. Guildhall Art Gallery – o colecție impresionantă de sculptură și pictură, plus ruinele unui amfiteatru Roman descoperit în subsolul galeriei în 1988.

16.St Bride’s Church sau biserica jurnaliștilor, e pe Fleet Street unde erau sediile ziarelor. Biserica a fost ridicată de celebrul Christopher Wren în 1672 după ce lăcașul vechi a fost distrus de foc. Si (17)Fitzrovia Chapel pare faina, e tot ce-a mai ramas dintr-un vechi spital, e deschisa doar miercurea.

18. Royal Festival Hall, în South Bank. A fost construită în 1951 pentru nu știu ce festival, acum găzduiește concerte, expoziții, toate gratuite. Cică trebuie musai urcat cu liftul cântător la ultimul etaj, priveliștea e foarte frumoasă (gata, trecut pe listă).

Și (19) British Library poate fi vizitată gratuit, dacă nu pentru clădire, care nu e grozavă, e relativ nouă, atunci pentru colecția impresionantă de cărți sau pentru că mai tot timpul găzduiește vreo expoziție (unele free of charge). Tot gratis pot fi vizitate și (20) The Bank of England Museum , (21) New London Architecture, (22) Grant Museum of Zoology, (23) Royal Institution, (24) Horniman Museum

25.Daca ajungeti prin Hampstead, si recomand, nu ratati Pergola din Hampstead

IMG_4291_fhdr

Așadar sunt câteva locuri unde se intră fără bilet, eu am tras concluzia că aici ori e gratis, ori e foarte scump. Daca mergeti undeva unde există taxă de intrare, e de preferat să cumpărați bilete online, economisiți o liră, doua, le ridicați de la ghișeu când ajungeți acolo, atenție, sunt rânduri separate pentru ridicare și cumpărare, cele de pick up sunt mai mici. Vedeți că pentru unele bilete se plătește o donație, de o liră, o liră jumătate, e voluntară, deci puteți bifa cu donație sau fără. 

 

Și pentru că ajunge lumea pe blog căutând ce mănânci la Londra, unde mănânci ieftin la Londra, să vă zic ce am aflat noi până acum. La pub-urile lor nu e scump, e mai scumpă berea decât mâncarea, dar e și mai sănătoasă. Oricum, ca turist iei vacanță de la diete deci să dam iama într-un fish&cips, la un english breakfast sau la plăcintele englezești (dacă vă plac, mie nu). Prețurile nu diferă foarte mult, cam în orice pub ați intra e aproximativ la fel, numai că la unele au și băutura inclusă în preț și evident că în buricul târgului e mai scump decât prin cartierele din zonele 3,4.

Mie mi s-a luat de mult de mâncarea lor, intru în pub doar pentru bere, dacă vreau să mănânc, persanii, turcii și libanezii să trăiască. Suntem clienți fideli la iranienii din Hammersmith sau Chiswick, când mâncam carne, mergeam frecvent la turcul din Soho, ieftin și buuun (Opuz, pe Old Compton Street), mai mergeam la un persan în Bayswater. În general, cu 8-10 lire de căciulă mănânci bine. Dacă vă place mâncarea chinezească, Chinatown e locul vostru. All you can eat de la 7 la 10 lire sau meniuri cu 10 lire de persoană. Italienii sunt un pic mai scumpi, francezii sunt scumpi rău, la greci e mai ieftin ca la francezi, dar mai scump ca la arabii, plus că unii pun la socoteală și fața de masă. La spaniol e un pic mai ieftin ca la grecesc, dar țineți cont că sunt tapasuri, adică porții mici. Noi nu am găsit încă un spaniol la care să zicem că mai revenim, la prima vedere nu par scumpe, dar se adună, de obicei lăsăm cam 40-50 de lire, cu banii ăștia în Spania…

 

Deci se găsesc de toate pentru toți, bani să ai. Mie mi s-a părut foarte tare, la început, că pe o stradă nu foarte mare găsești, gard în gard, arabesc, italian, chinezesc, tailandez, francez, englezesc, japonez. În Soho e așa, la fel pe King s Street (în Hammersmith), în Bayswater, strada principală, spre Queensway. În Richmond, Greenwich, și spre est, de la London Tower la Canary, am observat că predomină pub-urile, rar zărești câte un indian (mai scumpe ca la persani sau libanezi, dar nu exagerat).

Am mai povestit aici: 

Unde m?nânci ieftin la Londra

Citește și la ce să te aștepti când ajungi prima oară la Londra și secretele Londrei (câteva obiective mai puțin cunoscute, multe dintre ele gratuite).