Londra nu-i un oraș ieftin, dar cred că știți deja, i s-a dus buhul peste tot, deși, fie vorba între noi, ca turist am văzut si mai scumpe, ca localnic…jale mare, însă sunt o mulțime de obiective ce pot fi vizitate gratuit. Acest articol a fost actualizat în februarie 2014 căci, ce să vezi, între timp ne-am mutat la Londra, găsiți o mulțime de povești londoneze aici, dar până citiți tot capitolul Londra, să vă zic ce puteți vedea gratis într-unul dintre cele mai scumpe orașe din lume.

1. Schimbarea gărzii la Buckingham Palace

Am tras concluzia că toată lumea care vine la Londra se oprește la palatul regal. Altfel nu-mi explic mulțimea care se adună zilnic în fața palatului încă de la ora 9.00. Ceremonia începe la ora 11, însă curioșii vin mai devreme tocmai pentru că e foarte multă lume. Vara garda se schimbă zilnic, în rest lunea, miercurea, vineri și duminică. Se pare ca programul se poate schimba în functie de vreme și de disponibilitatea armatei, așa că e bine să verificați site-ul înainte de a programa o ședință foto la palat. Cele mai apropiate stații de metrou sunt St James și Green Park.  

2. National Gallery

E imensă, peste 2 000 de opere, se pare că are una dintre cele mai mari colecții de pictură din lume. Van Gogh, Rembrandt, Cezanne, Monet, van Dyck, Rubens, Velazquez, Caravaggio si mulți mulți altii (au ales ei cele mai interesante 30 de tablouri, dacă nu aveți timp sau un plan anume). 

Recomand turul cu ghid, a fost foarte interesant! Am aflat că Monet și Renoir au stat unul lângă altul, prin 1869, când au pictat La Grenouillère. Lucrarea lui Monet e la National Galery, a lui Renoir nu, dar am fost curioasă să aflu cum au văzut cei doi același loc, am văzut online până oi ajunge la Stockholm, unde ar fi tabloul lui Renoir. Tot datorită ghidului, o doamnă cu un talent rar, cel de a vorbi cu pasiune și mai ales atrăgător despre artă, de ce unele tablouri venețiene au un cer albastru superb, iar altele un gri spălăcit – culoarea era adusă din Afghanistan și era foarte scumpă așa că italienii au încercat tot felul de rețete până le-a ieșit albastrul de Afghanistan, așa au crezut ei, numai că peste zeci, sute de ani, albastrul lor s-a transformat într-un gri sterș, cel original e la fel de puternic.

Vizita cu ghid are loc zilnic de la 11.30 și de la 14.30 ( în weekend la 16.00), verificați site-ul. Intrarea e gratis, la fel și vizitele ghidate.

Cele mai apropiate stații de metrou sunt Charing Cross și Piccadilly. 

3. British Museum

În cazul în care nu știați, la toate muzeele din Londra intrarea este liberă. E adevarat că doar colecțiile permanente sunt gratis, dar ținând cont că sunt peste două milioane de obiecte, la British Museum, zic că nu-i rău deloc. Muzeul e uriaș, nu ai cum să cuprinzi în câteva ore tot ce e acolo, prea multă informație, lucru valabil pentru orice muzeu mare din Londra. 

British Museum e deschis zilnic de la 10 la 17.30, vinerea pâna la 20.30. Cele mai apropiate stații de metrou sunt Holborn sau Russel Square (pe Piccadilly line) sau Tottenham Court (pe Central/Northern line). 

4. Natural History Museum e foarte fain. Probabil că cei mai încântați vor fi cei mici, e plin de dinozauri, balene, păsări, roci, și cladirea în sine e foarte frumoasă. La garderobă se plătește în funcție de kilograme, deci nu e chiar indicat să plecați cu bagajul după voi. 

5. Albert si Victoria e unul dintre preferatele mele. Grădina interioară e faină, mai ales dacă e cald, și vă recomand să nu ratați cafeneaua, e superbă! 

6. Science Museum. Dacă aveți copii, cred că le va plăcea la Science Museum. Un sfat prietenesc, dacă puteți, nu vă duceți la muzee în weekend, mai ales vara, e coada până-n strada. Și aproape toate au o dată pe săptămână program de noapte, cu muzică, dans, mâncare, băutură, verificați site-urile fiecăruia, că se pot schimba datele. 

Toate cele trei muzee pomenite mai sus sunt la South Kensington, pe District, Piccadilly și Circle line.

 

7. Museum of London. Acesta e în Est, în Canary Wharf, tocmai a fost renovat (în august 2013), e mai mic decât restul și poate nu la fel de interesant, la prima vedere. Tema e una și bună, Londra, deci nu vă trebuie o săptămână pentru el. Mi s-a părut interesant chiar dacă, recunosc, la un moment dat m-am cam plictisit. Ajungeți acolo cu DLR-ul, cea mai apropiată stație e Canary Wharf.

8. Barbican Centre. Arta și pietonii sunt regi aici deci plimbare, muzică, teatru, film, dans. Recomand Conservatorul.

9. National Maritime Museum, în Greenwich, mi-a placut – istoria Marii Britanii legată de apă și tot ce implică ea, comerț, colonialism, sclavie. La doi pasi e Observatorul, doar centrul de astronomie e gratuit, pentru restul se plătește bilet, oricum, merită mers măcar pentru priveliște (de sus, de lângă Observator, se vede toată Londra), dacă nu pentru linia care împarte timpul. Și parcul e simpatic.

Lângă muzeu sunt (10)Queens House și (11)Old Royal Naval College*, gratis ambele (*update: de anul trecut pentru Painted Hall se plătește bilet de intrare).

Ajungeti în Greenwich cu trenul, DLR-ul, busul sau barca, depinde de unde plecați.

12. Puteți asista gratis la ceremonia cheilor, la Tower of London. Trebuie doar să anunțați din timp. Din timp lung văd, că deja e booked până în decembrie, mai sunt câteva zile libere, găsiți info aici.

La distanță mică de turnul Londrei e (13) All Hallows By The Tower. Biserica e veche de pe vremea saxonilor. Și dacă tot ajungeți pe acolo, luați zona la pas, spre est. Portul interior, înconjurat de terase, e foarte simpatic, e acolo și un ceas solar (cred că merge strună la Londra), și dacă vă țin picioarele, luați-o la pas, pe malul Tamisei, spre Canary Wharf (cel mult o oră).

14. RAF Museum, dedicat aviației (stația de metrou Colindale). E cam peste mână din centru, dar dacă vă plac avioanele se pare că merită drumul, faceți aici turul virtual și vă decideți.

15. Imperial War Museum. Dacă va pasionează războiul, armata, transportul militar.

londra pe pod

16. Westminster Cathedral. A nu se confunda cu Westminster Abbey, acolo e cu bilet, 20 de lire online, 22 la fața locului (în 2018). Westminster Cathedral nu e atât de celebră ca mânăstirea de lângă Parlament, dar e foarte frumoasă. E pe Francis Street, zona Victoria. Revenind la Westminster abbey, the Dean’s Yard si biserica de langa, St Margaret (daca nu e slujbă), pot fi vizitate gratis.

17. The Palace of Westminster 

Poate nu știați, dar puteti asista la ședințele Parlamentului englez. Gratis. Adevarul e că dacă-or arăta ca alea de la noi, ar fi culmea să mai ceară și bani (update – îs mai rău!). E primul venit, primul servit, trebuie să așteptați să intre întai cei care au cumparat bilet, mai multe detalii aici. Sau, dacă sunteți la Londra pe la mijlocul lui septembrie, e Open House London, și intrarea în cel mai vechi corp al Parlamentului e gratuită. 

La Parlamentul englez

 

18. Chiar și St Paul’s Cathedral poate fi vizitată gratuit, când e slujbă. Nu veți putea urca în dom, dar veți putea admira catedrala. În schimb, la St Paul’s Church, cea din Covent Garden, intrarea e liberă. Și încă ceva, puteți vedea St Paul’s de sus dacă urcați la etajul 6 al mall-ului din vecinătate, One New Change. 

Update – între timp am urcat în dom, merită toți banii! 

19. Sir John Soane’s Museum. Casa arhitectului conține o colecție interesantă de picturi, mobilă și sarcofagul unui rege egiptean, Seti. E luată cu asalt în prima marți din lună, de la 18.00 la 21.00, când e candlelight event. Peste drum e (20)Hunterian Museum, pentru pasionații de anatomie.

21. Geffrye Museum, pentru cei interesați de case și istoria lor. Am fost și noi într-un weekend, e simpatic. 

IMG_5667_fhdr

22. Parcurile

Londra e plină de parcuri, e una dintre cele mai verzi capitale din lume. Cel mai cunoscut e probabil Hyde Park , vara e foarte fain, lacul e plin de păsări, înfloresc trandafirii, iarna în schimb…să vă luati cizme de gumă. Langa Hyde Park sunt grădinile Kensington, foarte faine, mai ales primăvara. St James’Park e de văzut în orice anotimp, peste 20 de hectare de verde, apă, copaci, flori, și printre ele o mare diversitate de „localnici”. 

Regent’s Park e foarte simpatic primăvara, când înfloresc cireșii și magnoliile, Richmond Park e preferatul nostru, e uriaș și e plin de caprioare. Bushy park e cam peste mână, dar dacă vizitați Hampton Palace, dați o fugă, mai ales dacă e primăvară, e plin de flori. Și Holland Park, în Notting Hill, e drăgut, deși e mai mic, îmi place pe final de primavară, când înflorește wisteria, sau vara, când miroase a trandafiri peste tot. 

Dacă stați mai multe zile, mergeți și în Hampstead, pe Parliament Hill, să vedeți Londra de la înălțime și nu ratati (23)Pergola din Hampstead.  

Secretele Londrei: 21 de locuri mai pu?in cunoscute

 

24. Piețele

Sunt de neratat! Nu-i musai să cumpărați ceva, dar sunt extrem de colorate și animate. La Covent Garden e mereu veselie, e plin de tineri, unii cântă, alții fac tot felul de scamatorii, să câștige un ban. Apple Market e piața de antichități, dacă vreți să mâncați ceva, mergeți în Borough Market, încă din secolul 13 își așteaptă clienții cu mâncare de toate felurile. Leadenhall Market merită o vizita, măcar pentru cladire, dacă vreți flori ieftine, mergeți pe Columbia Road, duminica e piața de flori. Portobello Road iar merită o vizita, mai ales în weekend, nu atât pentru chilipiruri, cât pentru atmosferă, chilipiruri găsiți în Camden, e preferata noastră, dacă vreți mâncare din toate colțurile lumii, bună și ieftină, acolo-i de voi. 

25. Somerset House. Clădirea e impresionantă, în curte dansează fântinile arteziene, vara, iarna e patinoar, balconul se deschide spre Tamisa, la subsol e o și o galerie. Acolo e și Cortauld Gallery, dar pentru ea se plătește bilet.

26. Saatchi Gallery. Charles Saatchi se laudă cu o colecție de artă uriașă, deși e mai cunoscut pentru agenția de publicitate (Saatchi& Saatchi) și e mai celebru, în ultima vreme, pentru scandalul cu a treia nevastă decât pentru bogățiile artistice. Colecția e expusă în Chelsea, clădirea se pare că e și ea foarte frumoasă. Dacă ajungeți puteți trece podul, Chelsea sau Albert, Albert e mai fotogenic, spre Battersea Park.

27. Sky Garden sau Londra de sus gratis. Grădina e la ultimul etaj al unui zgârie nori din centru, neoficial îi zice the walkie talkie, pentru că seamănă cu unul. E pe Fenchurch Street, la câteva minute de Tower of London. Se poate vizita doar cu programare în avans!, verificați site-ul, scot slot-uri noi în fiecare luni, la 9 sau la 10, am uitat. 

28. La o aruncătură de băt de Sky Garden e Fen Court, alt loc de unde puteți admira orașul de la înălțime. Grădina nu-i foarte sus, etajul 15, dar e în aer liber, arată super bine și e încă aerisită. Abia s-a deschis în februarie 2019, probabil că nu știe încă foarte multă lume de ea – când am fost noi, erau câțiva corporatiști în pauza de masă și cel mult 10 turiști. Deocamdată (august 2019) nu-i nevoie de rezervare în avans, am mers acolo și am urcat direct, după ce am trecut de security check. 

The Shard si Walkie Talkie vazute de la Fen Court

The Shard si Walkie Talkie vazute de la Fen Court

30 St Mary Axe, cunoscut ca The Gherkin , vedere de la Fen Court Garden

29. Fulham Palace, fosta reședință a arhiepiscopului de Londra. Interiorul nu l-am văzut că am ajuns târziu, ultima intrare e în jur de 15.30, dar exteriorul nu-i rău. E și un parc acolo, plus o grădină, un restaurant, și e mult mai liber decât în centru. La doi pași e Putney Bridge, e drăguță zona, sunt locuri unde puteți coborî lângă apă.

30. Chiswick House. De fapt doar grădinile, pentru casă se plătește bilet (5,90 lire). Vila, odată de lux, acum cam în paragină, a fost ridicată în 1729 și a văzut zeci de petreceri regale. Nu e cine știe ce, dacă faci o comparație cu alte locuri din orașul ăsta, primul etaj e dezamăgitor, la etaj însă am găsit niște camere spectaculoase. Primăvara au o colecție de camelii, destul de măricică. Noi mergem frecvent, stăm aproape, ne-am atașat cumva de loc, deci nu prea pot fi obiectivă, dacă vii pentru câteva zile la Londra, probabil că nu merită să bați drumul, însă dacă stai mai mult sau prin zonă…

În apropiere sunt (31)Hogarth’s House – merită doar dacă ești fan Hogarth sau te pasionează desenul, grafica – și (32)Boston Manor House, ambele gratuite. 

33. British Library poate fi vizitată gratuit, dacă nu pentru clădire, care nu e grozavă, e relativ nouă, atunci pentru colecția impresionantă de cărți sau pentru că mai tot timpul găzduiește vreo expoziție (unele free of charge).

34. Guildhall Art Gallery – o colecție impresionantă de sculptură și pictură, plus ruinele unui amfiteatru Roman descoperit în subsolul galeriei în 1988.

35. St Bride’s Church sau biserica jurnaliștilor, e pe Fleet Street unde erau sediile ziarelor. Biserica a fost ridicată de celebrul Christopher Wren în 1672 după ce lăcașul vechi a fost distrus de foc. Si (36)Fitzrovia Chapel pare faină, e tot ce-a mai ramas dintr-un vechi spital, e deschisă doar miercurea.

Intrați gratis și la Tate Britain, Tate Modern, Design Museum, National Portrait Gallery, Serpentine Gallery, Photographers’ Gallery, Temple Church, Wallace Collection, Whitechapel Art Gallery, The Bank of England Museum, New London Architecture, Grant Museum of Zoology, Royal Institution, Horniman Museum. 

 

Și uite că s-au adunat 50 de obiective ce pot fi vizitate gratuit. Găsiți mai toate locurile pomenite în articol pe blog, folosiți cu încredere butonul de search, din dreapta, sus. 

 

Citește și la ce să te aștepți când ajungi pentru Prima oara la Londra

PS: Acest articol (updatat în august 2019) a apărut și pe site-ul Adevarul