Londra nu-i un oraș ieftin, dar cred că știți deja, i s-a dus buhul peste tot, deși, fie vorba între noi, ca turist am văzut si mai scumpe, ca localnic…jale mare, însă sunt o mulțime de obiective ce pot fi vizitate gratuit. Acest articol a fost actualizat în februarie 2014 căci, ce să vezi, între timp ne-am mutat la Londra, găsiți o mulțime de povești londoneze aici, dar până citiți tot capitolul Londra, să vă zic ce puteți vedea gratis într-unul dintre cele mai scumpe orașe din lume.
1. Schimbarea gărzii la Buckingham Palace
Am tras concluzia că toată lumea care vine la Londra se oprește la palatul regal. Altfel nu-mi explic mulțimea care se adună zilnic în fața palatului încă de la ora 9.00. Ceremonia începe la ora 11, însă curioșii vin mai devreme tocmai pentru că e foarte multă lume. Vara garda se schimbă zilnic, în rest lunea, miercurea, vineri și duminică. Se pare ca programul se poate schimba în functie de vreme și de disponibilitatea armatei, așa că e bine să verificați site-ul înainte de a programa o ședință foto la palat. Cele mai apropiate stații de metrou sunt St James și Green Park.
2. National Gallery
E imensă, peste 2 000 de opere, se pare că are una dintre cele mai mari colecții de pictură din lume. Van Gogh, Rembrandt, Cezanne, Monet, van Dyck, Rubens, Velazquez, Caravaggio si mulți mulți altii (au ales ei cele mai interesante 30 de tablouri, dacă nu aveți timp sau un plan anume).
Recomand turul cu ghid, a fost foarte interesant! Am aflat că Monet și Renoir au stat unul lângă altul, prin 1869, când au pictat La Grenouillère. Lucrarea lui Monet e la National Galery, a lui Renoir nu, dar am fost curioasă să aflu cum au văzut cei doi același loc, am văzut online până oi ajunge la Stockholm, unde ar fi tabloul lui Renoir. Tot datorită ghidului, o doamnă cu un talent rar, cel de a vorbi cu pasiune și mai ales atrăgător despre artă, de ce unele tablouri venețiene au un cer albastru superb, iar altele un gri spălăcit – culoarea era adusă din Afghanistan și era foarte scumpă așa că italienii au încercat tot felul de rețete până le-a ieșit albastrul de Afghanistan, așa au crezut ei, numai că peste zeci, sute de ani, albastrul lor s-a transformat într-un gri sterș, cel original e la fel de puternic.
Vizita cu ghid are loc zilnic de la 11.30 și de la 14.30 ( în weekend la 16.00), verificați site-ul. Intrarea e gratis, la fel și vizitele ghidate.
Cele mai apropiate stații de metrou sunt Charing Cross și Piccadilly.
3. British Museum
În cazul în care nu știați, la toate muzeele din Londra intrarea este liberă. E adevarat că doar colecțiile permanente sunt gratis, dar ținând cont că sunt peste două milioane de obiecte, la British Museum, zic că nu-i rău deloc. Muzeul e uriaș, nu ai cum să cuprinzi în câteva ore tot ce e acolo, prea multă informație, lucru valabil pentru orice muzeu mare din Londra.
British Museum e deschis zilnic de la 10 la 17.30, vinerea pâna la 20.30. Cele mai apropiate stații de metrou sunt Holborn sau Russel Square (pe Piccadilly line) sau Tottenham Court (pe Central/Northern line).
4. Natural History Museum e foarte fain. Probabil că cei mai încântați vor fi cei mici, e plin de dinozauri, balene, păsări, roci, și cladirea în sine e foarte frumoasă. La garderobă se plătește în funcție de kilograme, deci nu e chiar indicat să plecați cu bagajul după voi.
5. Albert si Victoria e unul dintre preferatele mele. Grădina interioară e faină, mai ales dacă e cald, și vă recomand să nu ratați cafeneaua, e superbă!
6. Science Museum. Dacă aveți copii, cred că le va plăcea la Science Museum. Un sfat prietenesc, dacă puteți, nu vă duceți la muzee în weekend, mai ales vara, e coada până-n strada. Și aproape toate au o dată pe săptămână program de noapte, cu muzică, dans, mâncare, băutură, verificați site-urile fiecăruia, că se pot schimba datele.
Toate cele trei muzee pomenite mai sus sunt la South Kensington, pe District, Piccadilly și Circle line.
7. Museum of London. Acesta e în Est, în Canary Wharf, tocmai a fost renovat (în august 2013), e mai mic decât restul și poate nu la fel de interesant, la prima vedere. Tema e una și bună, Londra, deci nu vă trebuie o săptămână pentru el. Mi s-a părut interesant chiar dacă, recunosc, la un moment dat m-am cam plictisit. Ajungeți acolo cu DLR-ul, cea mai apropiată stație e Canary Wharf.
8. Barbican Centre. Arta și pietonii sunt regi aici deci plimbare, muzică, teatru, film, dans. Recomand Conservatorul.
9. National Maritime Museum, în Greenwich, mi-a placut – istoria Marii Britanii legată de apă și tot ce implică ea, comerț, colonialism, sclavie. La doi pasi e Observatorul, doar centrul de astronomie e gratuit, pentru restul se plătește bilet, oricum, merită mers măcar pentru priveliște (de sus, de lângă Observator, se vede toată Londra), dacă nu pentru linia care împarte timpul. Și parcul e simpatic.
Lângă muzeu sunt (10)Queens House și (11)Old Royal Naval College*, gratis ambele (*update: de anul trecut pentru Painted Hall se plătește bilet de intrare).
Ajungeti în Greenwich cu trenul, DLR-ul, busul sau barca, depinde de unde plecați.
12. Puteți asista gratis la ceremonia cheilor, la Tower of London. Trebuie doar să anunțați din timp. Din timp lung văd, că deja e booked până în decembrie, mai sunt câteva zile libere, găsiți info aici.
La distanță mică de turnul Londrei e (13) All Hallows By The Tower. Biserica e veche de pe vremea saxonilor. Și dacă tot ajungeți pe acolo, luați zona la pas, spre est. Portul interior, înconjurat de terase, e foarte simpatic, e acolo și un ceas solar (cred că merge strună la Londra), și dacă vă țin picioarele, luați-o la pas, pe malul Tamisei, spre Canary Wharf (cel mult o oră).
14. RAF Museum, dedicat aviației (stația de metrou Colindale). E cam peste mână din centru, dar dacă vă plac avioanele se pare că merită drumul, faceți aici turul virtual și vă decideți.
15. Imperial War Museum. Dacă va pasionează războiul, armata, transportul militar.
16. Westminster Cathedral. A nu se confunda cu Westminster Abbey, acolo e cu bilet, 20 de lire online, 22 la fața locului (în 2018). Westminster Cathedral nu e atât de celebră ca mânăstirea de lângă Parlament, dar e foarte frumoasă. E pe Francis Street, zona Victoria. Revenind la Westminster abbey, the Dean’s Yard si biserica de langa, St Margaret (daca nu e slujbă), pot fi vizitate gratis.
17. The Palace of Westminster
Poate nu știați, dar puteti asista la ședințele Parlamentului englez. Gratis. Adevarul e că dacă-or arăta ca alea de la noi, ar fi culmea să mai ceară și bani (update – îs mai rău!). E primul venit, primul servit, trebuie să așteptați să intre întai cei care au cumparat bilet, mai multe detalii aici. Sau, dacă sunteți la Londra pe la mijlocul lui septembrie, e Open House London, și intrarea în cel mai vechi corp al Parlamentului e gratuită.
18. Chiar și St Paul’s Cathedral poate fi vizitată gratuit, când e slujbă. Nu veți putea urca în dom, dar veți putea admira catedrala. În schimb, la St Paul’s Church, cea din Covent Garden, intrarea e liberă. Și încă ceva, puteți vedea St Paul’s de sus dacă urcați la etajul 6 al mall-ului din vecinătate, One New Change.
Update – între timp am urcat în dom, merită toți banii!
19. Sir John Soane’s Museum. Casa arhitectului conține o colecție interesantă de picturi, mobilă și sarcofagul unui rege egiptean, Seti. E luată cu asalt în prima marți din lună, de la 18.00 la 21.00, când e candlelight event. Peste drum e (20)Hunterian Museum, pentru pasionații de anatomie.
21. Geffrye Museum, pentru cei interesați de case și istoria lor. Am fost și noi într-un weekend, e simpatic.
22. Parcurile
Londra e plină de parcuri, e una dintre cele mai verzi capitale din lume. Cel mai cunoscut e probabil Hyde Park , vara e foarte fain, lacul e plin de păsări, înfloresc trandafirii, iarna în schimb…să vă luati cizme de gumă. Langa Hyde Park sunt grădinile Kensington, foarte faine, mai ales primăvara. St James’Park e de văzut în orice anotimp, peste 20 de hectare de verde, apă, copaci, flori, și printre ele o mare diversitate de „localnici”.
Regent’s Park e foarte simpatic primăvara, când înfloresc cireșii și magnoliile, Richmond Park e preferatul nostru, e uriaș și e plin de caprioare. Bushy park e cam peste mână, dar dacă vizitați Hampton Palace, dați o fugă, mai ales dacă e primăvară, e plin de flori. Și Holland Park, în Notting Hill, e drăgut, deși e mai mic, îmi place pe final de primavară, când înflorește wisteria, sau vara, când miroase a trandafiri peste tot.
Dacă stați mai multe zile, mergeți și în Hampstead, pe Parliament Hill, să vedeți Londra de la înălțime și nu ratati (23)Pergola din Hampstead.
24. Piețele
Sunt de neratat! Nu-i musai să cumpărați ceva, dar sunt extrem de colorate și animate. La Covent Garden e mereu veselie, e plin de tineri, unii cântă, alții fac tot felul de scamatorii, să câștige un ban. Apple Market e piața de antichități, dacă vreți să mâncați ceva, mergeți în Borough Market, încă din secolul 13 își așteaptă clienții cu mâncare de toate felurile. Leadenhall Market merită o vizita, măcar pentru cladire, dacă vreți flori ieftine, mergeți pe Columbia Road, duminica e piața de flori. Portobello Road iar merită o vizita, mai ales în weekend, nu atât pentru chilipiruri, cât pentru atmosferă, chilipiruri găsiți în Camden, e preferata noastră, dacă vreți mâncare din toate colțurile lumii, bună și ieftină, acolo-i de voi.
25. Somerset House. Clădirea e impresionantă, în curte dansează fântinile arteziene, vara, iarna e patinoar, balconul se deschide spre Tamisa, la subsol e o și o galerie. Acolo e și Cortauld Gallery, dar pentru ea se plătește bilet.
26. Saatchi Gallery. Charles Saatchi se laudă cu o colecție de artă uriașă, deși e mai cunoscut pentru agenția de publicitate (Saatchi& Saatchi) și e mai celebru, în ultima vreme, pentru scandalul cu a treia nevastă decât pentru bogățiile artistice. Colecția e expusă în Chelsea, clădirea se pare că e și ea foarte frumoasă. Dacă ajungeți puteți trece podul, Chelsea sau Albert, Albert e mai fotogenic, spre Battersea Park.
27. Sky Garden sau Londra de sus gratis. Grădina e la ultimul etaj al unui zgârie nori din centru, neoficial îi zice the walkie talkie, pentru că seamănă cu unul. E pe Fenchurch Street, la câteva minute de Tower of London. Se poate vizita doar cu programare în avans!, verificați site-ul, scot slot-uri noi în fiecare luni, la 9 sau la 10, am uitat.
28. La o aruncătură de băt de Sky Garden e Fen Court, alt loc de unde puteți admira orașul de la înălțime. Grădina nu-i foarte sus, etajul 15, dar e în aer liber, arată super bine și e încă aerisită. Abia s-a deschis în februarie 2019, probabil că nu știe încă foarte multă lume de ea – când am fost noi, erau câțiva corporatiști în pauza de masă și cel mult 10 turiști. Deocamdată (august 2019) nu-i nevoie de rezervare în avans, am mers acolo și am urcat direct, după ce am trecut de security check.
29. Fulham Palace, fosta reședință a arhiepiscopului de Londra. Interiorul nu l-am văzut că am ajuns târziu, ultima intrare e în jur de 15.30, dar exteriorul nu-i rău. E și un parc acolo, plus o grădină, un restaurant, și e mult mai liber decât în centru. La doi pași e Putney Bridge, e drăguță zona, sunt locuri unde puteți coborî lângă apă.
30. Chiswick House. De fapt doar grădinile, pentru casă se plătește bilet (5,90 lire). Vila, odată de lux, acum cam în paragină, a fost ridicată în 1729 și a văzut zeci de petreceri regale. Nu e cine știe ce, dacă faci o comparație cu alte locuri din orașul ăsta, primul etaj e dezamăgitor, la etaj însă am găsit niște camere spectaculoase. Primăvara au o colecție de camelii, destul de măricică. Noi mergem frecvent, stăm aproape, ne-am atașat cumva de loc, deci nu prea pot fi obiectivă, dacă vii pentru câteva zile la Londra, probabil că nu merită să bați drumul, însă dacă stai mai mult sau prin zonă…
În apropiere sunt (31)Hogarth’s House – merită doar dacă ești fan Hogarth sau te pasionează desenul, grafica – și (32)Boston Manor House, ambele gratuite.
33. British Library poate fi vizitată gratuit, dacă nu pentru clădire, care nu e grozavă, e relativ nouă, atunci pentru colecția impresionantă de cărți sau pentru că mai tot timpul găzduiește vreo expoziție (unele free of charge).
34. Guildhall Art Gallery – o colecție impresionantă de sculptură și pictură, plus ruinele unui amfiteatru Roman descoperit în subsolul galeriei în 1988.
35. St Bride’s Church sau biserica jurnaliștilor, e pe Fleet Street unde erau sediile ziarelor. Biserica a fost ridicată de celebrul Christopher Wren în 1672 după ce lăcașul vechi a fost distrus de foc. Si (36)Fitzrovia Chapel pare faină, e tot ce-a mai ramas dintr-un vechi spital, e deschisă doar miercurea.
Intrați gratis și la Tate Britain, Tate Modern, Design Museum, National Portrait Gallery, Serpentine Gallery, Photographers’ Gallery, Temple Church, Wallace Collection, Whitechapel Art Gallery, The Bank of England Museum, New London Architecture, Grant Museum of Zoology, Royal Institution, Horniman Museum.
Și uite că s-au adunat 50 de obiective ce pot fi vizitate gratuit. Găsiți mai toate locurile pomenite în articol pe blog, folosiți cu încredere butonul de search, din dreapta, sus.
Citește și la ce să te aștepți când ajungi pentru Prima oara la Londra
PS: Acest articol (updatat în august 2019) a apărut și pe site-ul Adevarul.
Eu cu muzeele nu prea le am asa ca si daca sunt gratuite tot nu ma duc sa le vad :)) mai ales daca timpul excursiei e limitat :D. Singurul loc la Londra care am platit sa-l vad a fost Turnul Londrei, asta ca vroiam eu neaparat, in rest m-am multumit sa ma plimb pe strazi, sa vad cladirile, catedralele din exterior. App, nu stiam ca biserica e gratuita la Westminster Abbey…
Sincer da mi s-a parut scump, dar acum depinde si ce faci, pe unde mananci, pe unde intri…nu e chiar orasul meu preferat, dar recunosc ca este frumos, are farmecului lui, as mai merge un weekend acolo 🙂
sa stii ca nici eu nu prea sunt cu muzeele in ultima perioada. biserica e gratuita, insa doar o portiune mica, adica ei zic acolo ca e un loc de cult si e gratis insa pt ca nu sunt fonduri…16 lire. sau donations 🙂
MUSEUM -Admission is free with a ticket to the Abbey.
CLOISTERS -Admission is free. However, there is no access to the Abbey Church from the Cloisters.
COLLEGE GARDEN -There is no admission charge however donations are invited towards the upkeep of the garden.
ST MARGARET’S CHURCH -There is no admission charge however donations are invited towards the upkeep of the church.
Pai mi se pare ca sunt o gramada de chestii gratuite, unde e Londra aia scumpa foc, de care vorbeste toata lumea? 🙂 Glumesc putin, stiu cam care sunt chestiile scumpe rau la Londra si totusi ma bucur ca exista activitati care pot fi facute gratis.
Uite ce util o sa-mi fie articolul asta mie, cand o fi sa plec catre London, baby! 🙂
da, uite ca exista. si sa stii ca si noi cand am fost nu am cheltuit foarte multi bani pe obiective (doar catedrala). exact ce zice si Laris mai sus orasul in sine e interesant. have fun baby 🙂 toate sa le bifezi, ca s gratis 🙂
Tare util ce ai spus tu aici ?i chiar sunt incantata sa descopar in cate locuri accesul este free. Cat despre preturi, cred ca toata lumea care a fost mi-a spus ca Londra este scumpa… Sigur, fiecare apreciaza asta in functie de bugetul pe care il are 😀
evident ca depinde de buget, ce mie mi se pare scump altuia i se poate parea a piece of cake 🙂 mie hotelurile mi s-au parut foarte scumpe
Ti-am descoperit blogul de pe Lumea Mare si tare ma bucur!
Am ras cu lacrimi la seria de povesti despre Provence (am stat si eu in Franta vre-un an si m-a uns pe suflet ce ai scris si cum ai scris).
De abia astept sa citesc povesti despre Anglia si englezi, mai ales prin comparatie cu francezi.
Apropo de Londra: Travel Passul mi l-am luat cand am fost acolo (3 zile cu transport inclus) si, sincer iti spun ca si-a meritat banii!
Numai daca tii cont ca e (sau era) 4 lire biletul de metrou si iti scoti banii aia. Plus ca avea inclusa intrarea la Windsor (cu tot cu trenul pana acolo) ceea ce clar a facut toti banii.
Tot ce e turistic este foarte scump in Londra (si in Anglia, in general) si transportul la fel. Dar, mancarea si hainele sunt super ieftine! Si iarba verde de peste tot esre gratuita de asemenea 🙂
Apropo de transport, daca vreti sa vizitati Anglia va recomand Megabus (autobuze low cost – 5 lire Londra Birmingham in loc de 32 – cat este trenul).
ca turist Londra nu mi s a parut etrem de scumpa, dar sa stai acolo…dincolo era mai ieftin :))) merci de ponturi, abia astept sa se mai incalzeasca un pic 😀
unde ai stat in Franta, daca nu sunt indiscreta 🙂
PS: merci de vizita
Pai tu compari Londra cu un satuc din sudul Frantei ? 🙂 Apples and Oranges …
Cazarea este scumpa, clar, dar viata in sine nu este mai scumpa decat in alta metropola.
In Franta am stat in Nancy (nord, ploaie multa .. 🙁 )
Ma atrage si pe mine mult sudul si ma gandesc, la batranete, sa ma retrag intr-o casuta in sudul Frantei (blue-sky thinking)
nuuuu, ar fi nerealist si deprimant :)))
Sudul e perfect pentru retragere, de orice fel 🙂 la Nancy n-am ajuns