Doamnelor și domnilor, continuăm seria Vacanțe pentru toată lumea! Am promis că după Paris urmează Londra, mă țin de cuvânt.

Londra nu-i un oraș ieftin, dar cred că știți deja, i s-a dus buhul peste tot (deși, fie vorba între noi, ca turist am văzut si mai scumpe, ca localnic…jale mare), însă sunt o mulțime de obiective ce pot fi vizitate gratuit. Acest articol a fost actualizat în februarie 2014 căci, ce să vezi, între timp ne-am mutat la Londra, găsiți o mulțime de povești londoneze aici, dar până citiți tot capitolul Londra, să vă zic ce puteți vedea gratis într-unul dintre cele mai scumpe orașe din lume.

1. Schimbarea garzii la Buckingham Palace

Am tras concluzia că toată lumea care vine la Londra se oprește la palatul regal. Altfel nu-mi explic mulțimea care se adună zilnic în fața palatului încă de la ora 9.00. Ceremonia începe la ora 11, însă curioșii vin mai devreme tocmai pentru că e foarte multă lume. Din câte am văzut eu, ca să prinzi un unghi bun, e bine să stai fie lângă gard, dar pierzi sosirea, fie în centru, dar nu vezi ritualul din curte. Deci…e complicat. Oricum, sa nu vă închipuiți că nu se vede chiar nimic, se vede, doar că e multă agitație.

Vara, garda se schimbă zilnic, în rest lunea, miercurea, vineri și duminică. Se pare ca programul se poate schimba în functie de vreme și de disponibilitatea armatei, așa că e bine să verificați site-ul înainte de a programa o ședință foto la palat. Cele mai apropiate stații de metrou sunt St James și Green park.  

2. National Gallery

E imensă, peste 2 300 de opere, se pare că are una dintre cele mai mari colecții de pictură din lume. Van Gogh, Rembrandt, Cezanne, Monet, van Dyck, Rubens, Velazquez, Caravaggio si mulți mulți altii. Recomand turul cu ghid, e gratuit, de două ori pe zi, verificați site-ul.

Cele mai apropiate stații de metrou sunt Charing Cross și Piccadilly. 

3. British Museum

În cazul în care nu știați, la toate muzeele din Londra intrarea este liberă. E adevarat că doar colecțiile permanente sunt gratis, dar ținând cont că sunt peste două milioane de obiecte, la British Museum, zic că nu-i rău deloc. Muzeul e uriaș, nu ai cum să cuprinzi în câteva ore tot ce e acolo, prea multă informație, lucru valabil pentru orice muzeu mare din Londra. 

British Museum e deschis zilnic de la 10 la 17.30, vinerea pâna la 20.30. Cele mai apropiate stații de metrou sunt Holborn sau Russel Square (pe Piccadilly line) sau Tottenham Court (pe Central/Northern line). 

4. Natural History Museum e foarte fain. Probabil că cei mai încântați vor fi cei mici, e plin de dinozauri, balene, păsări, roci, și cladirea în sine e foarte frumoasă. Iarna au și patinoar. La garderobă se plătește în funcție de kilograme, deci nu e chiar indicat să plecați cu bagajul după voi.

5. Albert si Victoria e unul dintre preferatele mele. Grădina interioara e faină, mai ales dacă e cald, și vă recomand să nu ratați cafeneaua, e superbă! Aici garderoba e gratuită.

Dacă aveți copii, cred că le va plăcea la (6)Science Museum. Un sfat prietenesc, dacă puteți, nu vă duceți la muzee în weekend, mai akes vara, e coada până-n strada. Și aproape toate au o dată pe săptămână program de noapte, cu muzică, dans, mâncare, băutură, verificați site-urile fiecăruia, că se pot schimba datele. 

Toate cele trei muzee pomenite mai sus sunt la South Kensington, pe District, Piccadilly și Circle line.

7. Museum of London

Acesta e în Est, în Canary Wharf, tocmai a fost renovat (în august 2013), e mai mic decât restul și poate nu la fel de interesant, la prima vedere. Tema e una și bună, Londra, deci nu vă trebuie o săptămână pentru el. Mi s-a părut interesant chiar dacă, recunosc, la un moment dat m-am cam plictisit. Ajungeți acolo cu DLR-ul, cea mai apropiată stație e Canary Wharf.

 

8. National Maritime Museum, în Greenwich, mi-a placut, istoria Marii Britanii legată de apă și tot ce implică ea, comerț, colonialism, sclavie. La doi pasi e (9)Observatorul, doar centrul de astronomie e gratuit, pentru restul se plătește bilet, oricum, merită mers măcar pentru priveliște, de sus, de lângă Observator, se vede toată Londra, dacă nu pentru linia care împarte timpul. Și parcul e simpatic. Lângă muzeu e (10)Queens House, tot în zonă e și (11)Old Royal Naval College, gratis toate.

Ajungeti în Greenwich cu trenul, DLR-ul, busul sau barca, depinde de unde plecați.

Intrați gratis și la (12) National Portrait Gallery,  (13) Serpentine Gallery, (14) Photographers’ Gallery, (15) Tate Britain, (16) Tate Modern, (17) Temple Church, (18) Wallace Collection, (19) Whitechapel Art Gallery.

(20) Chiar și St Paul’s Cathedral poate fi vizitată gratuit, când e slujbă. Nu veți putea urca în dom, dar veți putea admira catedrala. În schimb, la St Paul’s Church, cea din Covent Garden, intrarea e liberă. Și încă ceva, puteți vedea St Paul’s de sus dacă urcați la etajul 6 al mall-ului din vecinătate, One New Change.

 

21. Westminster Cathedral 

A nu se confunda cu Westminster Abbey, acolo e cu bilet, 20 de lire online, 22 la fața locului (în 2018). Westminster Cathedral nu e atât de celebră ca mânăstirea de lângă Parlament, dar e foarte frumoasă. E pe Francis Street, zona Victoria. Revenind la Westminster abbey, the Dean’s Yard si biserica de langa, St Margaret (daca nu e slujbă), pot fi vizitate gratis.

22. The Palace of Westminster 

Poate nu știați, dar puteti asista la ședințele Parlamentului englez. Gratis. Adevarul e că dacă-or arăta ca alea de la noi, ar fi culmea să mai ceară și bani. E primul venit, primul servit, trebuie să așteptați să intre întai cei care au cumparat bilet, mai multe detalii aici. Sau, dacă sunteți la Londra pe la mijlocul lui septembrie, e Open House London, și intrarea în cel mai vechi corp al Parlamentului e gratuită. 

La Parlamentul englez

23. Parcurile

Londra e plină de parcuri, e una dintre cele mai verzi capitale din lume. Cel mai cunoscut e probabil Hyde Park , vara e foarte fain, lacul e plin de păsări, înfloresc trandafirii, iarna în schimb…să vă luati cizme de gumă. Langa Hyde Park sunt gradinile Kensington, foarte faine, mai ales primăvara. St James’Park e de văzut în orice anotimp, peste 20 de hectare de verde, apă, copaci, flori, și printre ele o mare diversitate de “localnici”. Regent’s Park e foarte simpatic primăvara, când înfloresc cireșii și magnoliile, Richmond Park e preferatul nostru, e uriaș și e plin de caprioare. Si Holland Park, în Notting Hill, e drăgut, deși e mai mic, îmi place pe final de primavară, când înflorește wisteria, sau vara, când miroase a trandafiri peste tot. Dacă stați mai multe zile, puteti da o fugă în Hampstead, pe Parliament Hill, să vedeți Londra de la înălțime. Am scris despre toate, folosiți cu încredere butonul de căutare din dreapta, sus.

IMG_5667_fhdr

24. Pietele

Sunt de neratat! Nu-i musai să cumpărați ceva, dar sunt extrem de colorate și animate. La Covent Garden e mereu veselie, e plin de tineri, unii cântă, alții fac tot felul de scamatorii, să câștige un ban. Apple Market e piața de antichități, dacă vreți să mâncați ceva, mergeți în Borough Market, încă din secolul 13 își așteaptă clienții cu mâncare de toate felurile. Leadenhall Market merită o vizita, măcar pentru cladire, dacă vreți flori ieftine, mergeți pe Columbia Road, duminica e piața de flori. Portobello Road iar merită o vizita, în weekend, nu atât pentru chilipiruri, e cam scump, cât pentru atmosferă, chilipiruri găsiți în Camden, e preferata noastră, dacă vreți mâncare din toate colțurile lumii, bună și ieftină, acolo-i de voi. 

25. Tamisa

E și ea un obiectiv, dar și un ghid bun pentru a vedea orasul. De-a lungul ei se etalează clădiri futuriste sau monumente istorice, baruri, pub-uri și shop-uri și, peste apă, podurile made in England. Noi, când am fost în vizită, ne-am plimbat pe malul Tamisei aproape în fiecare zi, ne mai opream ba la o bere, ba la un fish&cips, sau la diverse evenimente, de când ne-am mutat la Londra, facem o plimbare pe malul râului aproape în fiecare weekend, în cartier, că-n centru ajungem mai rar. 

 

Lista cu obiective gratuite continuă aici: Ce vezi gratis la Londra si unde mananci ieftin si bun. 

Citește și la ce sa te astepti  cand ajungi pentru Prima oara la Londra

PS: Acest articol a aparut si pe site-ul Adevarul