Când am fost prima oară la Praga orașul mi s-a părut scump. Cu siguranță și pentru că veneam din România. Acum, după un an de Londra și doi de Franța, Praga mi s-a părut relativ ieftină în comparație cu alte capitale europene. Evident că dacă o compar cu Bucureștiul nu e ieftină deloc și mai peste tot se plătește bilet de intrare. Sunt însă și o mulțime de locuri ce pot fi văzute gratis. Asta pe lângă orașul în sine care se laudă, printre altele, cu niște clădiri superbe păstrate într-o stare excelentă.

IMG_6665_fhdr

1. Vyšehrad. Incă din secolul 10 pe dealul de lângă Valtava statea cocoțat un fort. Mica așezare de piatră s-a transformat, peste ani, în cetate, unitate militară, reședință regală, ajungând ca astăzi să fie un complex impresionant de clădiri. Palate mai mari sau mai mici, biserici, muzee, case, grădini, mii de ani de povești, istorie și arhiterctură. Ca să nu mai vorbim de locație:

IMG_6778_fhdr

Pe străduțele celui mai mare castel medieval din lume te poți plimba gratis, prin unele locuri se plătește bilet, în alte clădiri intrarea e gratuită.

Intri gratis în (2) catedrala Sfântul Vitus, cea mai mare din Praga. Dacă vrei însă să explorezi mai în detaliu lăcașul de cult, sau să urci în turn, trebuie să plătești bilet. Exteriorul e extraordinar de frumos, la fel și vitraliile colorate.

IMG_6656_fhdr

Tot gratuit intri și în (3) grădina de lângă castel, grădina raiului îi zice, e lângă faleza din fața palatului (în loc să te duci jos, spre oraș, intri în grădină). Nu e foarte bogată în plante, în schimb te uiți de sus la Praga. O plimbare super relaxantă cu o priveliște de vis.

Era să uit de (4) schimbarea gărzii. Acum 5 ani era mult mai simplă ceremonia, acum e mai fastuoasă, vine garda, cântă fanfara, nu se compară cu deranjul zilnic de la Buckingham, dar e de văzut.

IMG_6631

5. The Royal Way (că în cehă nu știu cum îi zice) se cheamă traseul care începe la turnul cu pulbere și se termină la palat, pe urmele regilor de odinioară.

6. Ceasul astronomic. Dă ora exactă din secolul 15. Pentru turn trebuie să plătești bilet. Data asta n-am mai urcat, dar mi-aduc aminte că se vede tot centrul vechi și nu numai. Oricum poți vedea Praga de sus și gratis, din grădinile de lângă palat sau de pe dealul Petrin. Și cu ocazia asta adăugăm și (7) dealul Petrin la lista de lucruri gratuite. Nu doar că vezi orașul de la înălțime, dar are și niște grădini foarte frumoase. Acum dealul era asaltat de copaci înfloriți, liliacul era ticsit de boboci gata, gata să se deschidă, și cred că vara grădinile sunt pline de trandafiri.

Tot la capitolul parcuri, aș adăuga (8) Stomovka, fostul loc de vânătoare al lui Rudolf al doilea.

Să revenim în centrul vechi. Poți intra gratuit în (9)biserica Týnský Chrám (noi mereu am nimerit în pauza de masă), în (10) biserica sfântul Nicolaie și în (11)biserica doamnei noastre (Kostel Panny Marie Vítězné), din Mala Strana. În mai e noaptea bisericilor, le poți vizita pe toate fără să plătești bilet, iar în iunie e noaptea muzeelor.

IMG_6999

12. Senatul, clădirea, dar și grădina. De sus, de pe faleza castelului, o să vezi un zid plin parcă de mâini, mie așa mi-au părut, imită de fapt o grotă, acolo e parlamentul Cehiei. O parte din clădire e deschisă publicului, iar grădina a fost numai bună de odihnă după o plimbare pe străzile în deal.

 13. Josefov, cartierul evreesc. Pentru muzee, cimitir și sinagogi trebuie să plățești bilet, dar nu te împiedică nimeni să te plimbi, pe urmele lui Kafka, pe străduțele fostului ghetou. Deși e vechi din secolul 13, cele mai multe clădiri sunt ridicate între 1893 și 1913, când vechiul cartier a fost pus la pământ și re-aranjat. S-au păstrat însă și câteva construcții vechi: sinagogile, primaria, cimitirul. 

14. Casa în care a locuit Kafka între 1889 – 1896, în centrul vechi, lângă ceas. Nu știu dacă poți intra în ea, dar și exteriorul e foarte frumos. Clădirea a scăpat de demolare, spre deosebire de casa în care s-a născut autorul.

IMG_6767

15. Lucrările lui David Cerny. Le vezi peste tot prin oraș, unele inspirate, altele mai puțin. Bebeluși gigant, omuleți zburători, personaje de toate felurile și în toate pozițiile, multe dintre ele controversate.

16. Zidul lui John Lennon. Se pare că artistul n-a fost în viața lui la Praga, dar îi zice așa pentru că mesajele au apărut imediat după moartea lui John Lennon. Tabloul se schimbă probabil zilnic deoarece înțeleg că oricine poate contribui la el.

La mică distanță de zid e (17)podul poveștilor de amor, sau podul cu lacăte. E mic, nu se poate compara cu cel din Paris, de exemplu, dar e simpatic. Lacatele cu declarații de dragoste veșnică cu greu mai încap unele de altele, unii le-au prins de alte garduri, pe podețele din apropiere, alții și-au mâzgâlit iubirea pe zidul de lângă.

Să mergem și prin centrul nou, la (18)casa care dansează sau Fred și Ginger. E interesantă, îmi imaginez că pentru un pasionat de arhitectură e și mai interesantă.

IMG_6801

Dacă tot suntem în centrul nou, să nu uit de (19)muzee. În piața Wenceslas e muzeul național ce își deschide ușile gratis în prima zi de luni din fiecare lună, înțeleg că deocamdată e în renovare, clădirea principală. Galeria națională are intrare liberă în prima miercuri a fiecărei luni, de la 15 la 20.00. La fel și muzeul Kampa. La muzeul de artă decorativă intrarea e liberă joia, de la 17.00 la 19.00. Jiri Svestka Gallery e gratis vinerea și sâmbăta. Muzeul de muzică are intrarea liberă în prima marți din lună.

Și înțeleg că vara, la (20)Go Zlute lazne, poți sta la plaja sau înota gratis după ora 17.00.

Eu sunt fan piețe, culmea, numai când sunt turist, așa ca adaug și (21)piețele. De fiecare dată am nimerit la târgul de Paște, în piața din centrul vechi. Tot acolo se ține și Havelska, piața de bijuterii, jucării și alte cele. Piața Holesovice pune pe tarabe mâncare și haine, iar la piața Pankrac se vând de toate pentru toți.

 

Eu zic că sunt o mulțime de locuri ce pot fi văzute gratuit în orașul de aur, timp să ai. N-am uitat de podul Carol, de centrul vechi, de Mala Strana, de centrul nou, nu le mai dau numere căci sunt super cunoscute și n-ai cum să le ratezi.

Dacă mai știi și alte locuri bring it on! Iar dacă, și numai dacă, ți-a plăcut acest articol te așteptăm pe pagina de facebook. 

Citește și ce vezi gratis la Paris, Londra, Roma, Berlin etc – Vacante pentru toata lumea

(sursa: eu, după două vizite la Praga și National Geographic)