Pentru ca a dat Domnul și am ajuns și eu la Roma, am mai modificat acest articol pe ici pe colo, că doar acum vorbesc din experiență. Te rog să mă crezi că pentru prima vizită la Roma nici nu-i nevoie să plătești bilet de intrare pe nicăieri, e de ajuns să pui piciorul în orașul ăla fabulos, mai ales în centru. E un muzeu în aer liber! Pe noi ne-a lăsat cam fără cuvinte centrul, dar pe oriunde te-ai plimba dai ba de ruine romane, ba de o clădire grandioasă, de o biserică superbă, de o străduță pitorească, de un pod frumos…E adevărat că nu totul e perfect, ca în orice oraș vechi, mare și aglomerat, și probabil că dacă nu te dai în vânt după orașele vechi, Roma nu o să-ți placă la nebunie, noi i-am căzut în plasă din prima zi, am zis că musai mai mergem pe acolo.
O să las totuși lista cu obiectivele ce pot fi vizitate gratuit și recomandările Cătălinei care a fost la Roma acum vreo 4 ani, când am publicat prima oară acest articol.
Ce vizitezi gratis la Roma:
1.Ruinele fostului imperiu Roman. Te duci spre dealul Palatin sau spre Forumul Roman și rămâi mut. Centrul imperiului se deschide în fața ta și chiar dacă nu prea înțelegi nimic din el la prima vedere, poate nici la a doua, că nu s-a păstrat chiar tot, au mai darâmat pe ici pe colo, au mai construit niște clădiri printre ruine, n-ai cum să nu rămâi impresionat. Pentru forum se plătește bilet, poți cumpăra bilet combinat, forum + coloseum (12 euro), dar repet, nici nu-i nevoie, ce-i acolo…O să vezi tu.
2.Fontana di Trevi. Cea mai vestită fântână din lume nu te costă nimic. Asta dacă nu cumva vrei să arunci câțiva bănuți în ea. Se spune că o monedă, aruncată cu mana dreaptă peste umărul stâng, înseamnă că vei reveni la Roma. Aruncă două monede și vei întâlni un roman frumos, trei monede îți garantează și măritișul cu italianul câștigat la loteria di Trevi. Am aruncat și noi niște bănuți, să ne asigurăm revenirea. Am citit undeva că zilnic fântâna adună cam 3.000 de euro și că banii, culeși în fiecare seară, ajung la o asociație caritabilă.
Abia a fost renovată, arată ca scoasă din cutie. Cred că e mereu aglomerat la Trevi, dar parcă seara era ceva mai puțină lume.
3. Panteonul. Templul zeilor e deschis zilnic. Mai mulți artiști sunt îngropați acolo, inclusiv Raphael. Se pare că în fiecare seară, la ora 7, putem vedea cel mai mare dom din Roma cu ghid. Angel Tours organizează, gratuit, un tur de 30 de minute. Daca vă interesează, sâmbăta la ora 17.00 și duminica la 10.30 e slujbă.
4. Trastevere. Roma veche, cu case colorate, șterse de timp, fără clădiri grandioase, dar cu o atmosferă mult mai intimă, locală. Cartierul medieval e plin de shopuri și restaurante la prețuri accesibile, e mai ieftin ca prin alte părți, dar și de biserici ce pot fi văzute în liniște, parcă nu-i atât de aglomerat ca prin centru. Nouă ne-a plăcut mult Trastevere, am zis că la următoarea vizită la Roma acolo ne cazăm.
5. Tot în Trastevere e Porta Portese. Vechea poartă de intrare în Cetatea Eternă deschide acum drumul spre cea mai mare piață din Roma. Duminica, de la 7 la 13.00.
6. În drum spre Trastevere, dinspre Vatican, e dealul Gianicolo. Dă o fugă dacă vrei să vezi Roma de sus.
7. Că tot veni vorba, se vede fain orașul, mai ales la apus, și din Giardino degli Aranci, grădina cu portocali. Cred că miroase genial acolo când sunt copacii în floare.
8. Piazza di Spagna. Era un film acum câțiva ani, așa se chema parcă, Piața Spania, tare îmi plăcea, un fel de telenovelă italiană, noh, era plin de fete frumoase și de scene filmate într-una dintre cele mai cunoscute piețe din lume. Țineam minte fântâna și scările, dar nu țineam minte să fie atât de aglomerat. Am trecut pe acolo aproape zilnic și mereu era puhoi de lume.
9.Bocca della Verita. Că tot suntem la filme, probabil ați văzut Roman Holiday, cu Audrey Hepburn și Gregory Peck. L-am văzut hăăăt, demult, țin minte doar o Audrey cu batic alb, pe motocicletă, și scena de la Bocca della Verita când își bagă ea mâna, speriată, și el se amuză pe seama ei. Legenda spune că dacă pui mâna în gura adevărului și zici o minciună, ramâi fără ea. Un fel de detector de minciuni antic. N-am apucat să-l testăm, era închis când am ajuns, dar se vede din exterior.
10. Piazza Navona. Încă o piață romană care, deși nu a dat numele vreunui film celebru, găzduiește câteva monumente impresionante, cafenele și magazine.
11. Grădinile vilei Borghese. Parcul e deschis tuturor și e numai bun pentru un picnic, pentru restul se plătește bilet (casa e închisă lunea). Noi ne-am plimbat doar prin parc, nu-i departe de piața Spania, am zis că data viitoare intrăm în vilă, se pare că merită fiecare bănuț.
12. Villa Pamphili. Cel mai mare parc din Roma, ni l-a recomandat prietena unei colege, născută și crescută la Roma, dar n-am mai apucat să ajungem. Nu-i chiar la îndemână și tocmai de aceea se pare că ar fi ceva mai aerisit.
13. Parco degli Acquedotti. La fel, destul de departe de centru, dar zice gura lumii că e liniște și pace pe acolo.
14. Muzeele Vaticanului pot fi vizitate gratuit în ultima duminică din fiecare lună, de la 8.30 la 14.00 (ultima strigare la 12.30).
15. Bazilica Sfântul Petru. Noi nu aveam în plan să mergem tura asta, mai ales după ce-am văzut cozile, dar am zis că dacă tot stăm aproape (am book-uit un apartament în spatele castelului Sant Angelo), e păcat să nu încercăm. La 8 și un pic era super liber, cred că două minute a durat totul, că te verifică la intrare. Deci dimineața pe răcoare, să eviți rândurile cât China, sau pe seară, aproape de ora închiderii era ceva mai lejer.
Lăcașul e deschis zilnic cu excepția dimineții de miercuri, când cică vine Papa de la Roma. Fără fustă scurtă, fără umeri goi. Și se pare că și aici există un tur gratuit de o oră, de luni până sâmbătă, începând cu ora 9.00, oferit de Sky Tours Rome.
Cred că toate bisericile din Roma pot fi vizitate gratuit – noi n-am plătit bilet de intrare la niciuna, și am vizitat câteva, probabil că nu-ți ajunge o săptămână să le vezi pe toate, că-s multe rău, National Geographic recomandă câteva:
16. Sant’Ignazio Di Loyola. E deschisă zilnic, cu pauză la amiază, și e la câteva minute de Fontana di Trevi.
17. Biserica San Luigi dei Francesi care se laudă cu 3 lucrări ale lui Caravaggio. E închisă la prânz și Miercurea.
18. Basilica di San Clemente, 3 biserici în una. Un templu pagân din secolul 2 (unul dintre cele mai bine păstrate din Roma), deasupra lui o biserică ridicată în secolul 4 și, urcăm pe scara timpului, și pe cea a bisericii, ultimul nivel e construit în secolul 12 și ar avea un mozaic foarte interesant.
19. Santa Maria della Concezione. O mânăstire ai cărei pereți sunt decorați cu oasele a 4 000 de călugări. Hmmm, să mă duc, să nu mă duc…
20. Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II sau altarul patriei. E o ditamai clădirea, mi-a plăcut mai ales că poți vedea Roma de la înălțime.
21.Museo Storico della Liberazione – un muzeu al celui de-al doilea război mondial. Clădirea a fost cartier al SS, acolo erau torturați membrii mișcării de rezistență
Ponturi a la Cătălina
- Roma Pass: costă 30 de euro și este valabil trei zile.
Beneficii: intrarea gratuită la doua muzee și bilete cu reducere pentru toate celelalte obiective; transport gratuit (autobuz, metrou, tren pe rutele Roma -Lido, Roma Flaminio Piazza del Popolo-Viterbo, Roma-Giardinetti). E de preferat să îl folosiți la Colosseum pentru că biletul de intrare costă cel mai mult. Pentru cei cu Roma Pass este o intrare separată. După parerea mea este mai avantajos decât London Pass și Paris Pass.
- Villa Borghese: muzeul se poate vizita doar cu programare în prealabil. Vizita durează două ore.
- Muzeele Vaticanului: am vizitat Muzeele Vaticanului dimineața, iar coada nu era prea mare. Însă nu la fel de norocoși au fost câțiva amici, care au stat o oră la rând. Sunt 11 muzee, cu 5 galerii și 1.400 de săli. Ar fi indicat să vă stabiliți ce vreți să vedeți, muzeele sunt foarte mari. Noi am stat vreo 3 ore, dar am sărit peste muzeul etrusc.
- Transportul la Roma: un bilet de călătorie este valabil pe o perioadă de 70 minute de la compostare și poate fi folosit pe toată rețeaua urbană. Dacă veți călători doar cu autobuzul, biletul se compostează doar la începutul călătoriei, iar dacă schimbați cursa nu mai compostați. În cazul în care călătoriți cu autobuzul, iar apoi mergeți cu metroul, va trebui să compostați din nou. Cu metroul puteți face o singură călătorie. Dacă ieșiti de la metrou, chiar și după ce ați mers 15 minute, veți putea continua călătoria (în intervalul de 70 de minute) doar cu mijloacele de transport de suprafață.
- Vreme: Este indicat să mergi primavara la Roma. Noi am fost în august, când erau 40 de grade.
Noi am fost la final de septembrie și am zis că-i vară în toată regula, zilnic am prins cam 26-27 de grade. La umbră!
PS: acest post a fost actualizat în septembrie 2016.
Ok, iti mai vand eu un pont…Piazza di Torre Argentina. Sunt niste ruine dragute, pline de pisici. Mari, mici, grase, slabe, unele de-a dreptul urate, dar majoritatea prietenoase. Intr-o parte e un shop unde poti cumpara suveniruri, iar banii se duc pentru hrana matzelor. Si mai gasesti si cateva exemplare numai bune de mangaiat.
http://www.gattidiroma.com/prima.html
ce tare. grazie 🙂
Bun articol. Multumim!
Cu pla 😛 multumim si noi de vizita. have fun la Roma 🙂