Pentru că am văzut pe mai multe bloguri diverse discuții cum că românii sunt zgomotoși, nepoliticoși, ies în evidență peste tot pe unde se duc, haideți să vă spun cum sunt văzuți alții de străini.

 

Da, vorbim tare, mai ales dacă suntem în grup, râdem, facem zgomot, atragem atenția, dar zău că ne dau ceață spaniolii, italienii, de britanici nu mai zic, mai ales dacă iau bere la bord. Și cred că nu i-ați văzut încă pe chinezi în plină desfășurare. Nu, n-am fost în China, dar nici nu-i nevoie, că au invadat ei Europa. De câțiva ani le-a mai crescut nivelul de trai, s-a mai simplificat procedura de acordare a vizelor, și au început să curgă valuri de turiști chinezi. De obicei am observat că vin în grupuri destul de mari. Și să te ferească Sfântu să le stai în cale.

Prin UK, în general, dacă e un rând sau te aduni să caști gura la ceva, stai unde ai nimerit, nu te bagi în fața oamenilor, nu te calci pe picioare (de obicei, că au și ei niște mârlani…). Când tăbărăsc chinezii… să te ții, nenicule. Trec peste tine. Nu pot să uit că eram la Buckingham, la schimbarea gărzii, și a venit un grup, ne-a ignorat total pe noi ăia care eram deja acolo, coate, picioare, nu tu pardon, ca la nebuni. Eu m-am retras, oi veni eu din România, da cu chinezii nu mă pun, și era o englezoaică, cu ochii cât cepele, care când a văzut invazia a vrut să iasă, ea trăgea înapoi, ăia înainte. Și le zice îngrozită – vreau să ies, te las în locul meu. Ăla nimic, că deh nu știa engleză probabil, a scos-o până la urmă barbat-su din marea Chinei.

Eram la duty free, nu mai știu în ce țară, și au intrat ca lăcustele, de parcă era ultima marfă din lume. La fel, la Koln, au curățat rafturile la o parfumerie și apoi au omorât vânzătoarea că de ce costă atât, cred că asta ziceau, aia le-a tot explicat în engleză, până s-a enervat și i-a poftit afară. Si tot la un magazin, prin Spania, mi a tras una un cot in spate, dar cu simtul raspunderii, urat de tot, de obicei ma abtin si trec mai departe, dar atunci n-am putut, i-am zis vreo doua, si dupa aia tot eu m-am simtit prost…

 

Și asta nu-i nimic, fac prăpăd peste tot pe unde se duc, nu degeaba există atenționări în chineză pe la cele mai importante obiective turistice (de exemplu la Luvru am înțeles că le-au scris în limba lor să nu facă pipi pe unde îi apucă). Prin nu știu ce insulă au omorât un delfin pentru că l-au ținut pe uscat să facă fiecare bucată cretin poză cu el, în Egipt și-au scris numele prin temple, în Tibet se urcă pe sfinții budiști ca să iasă poza mai faină, și le bagă aparatul în ochi celor care se roagă. Îmi povestea cineva cum o amică, angajată la un lanț hotelier, s-a trezit cu tot grupu în bucătărie, cu sacoșe, și puși pe treabă, că ei vor să gătească, explică-le flămânzilor că există niște reguli de siguranță și sănătate, în engleză…Nu, nu vorbeau engleză.

Știu că s-au sesizat și ai lor, vice premierul s-a adresat poporului, le-a cerut cetățenilor să fie politicoși când călătoresc, să respecte regulile locului, pregătesc chiar și o lege a turistului, căci chipurile fac China de râs în afară. Mă rog, China se descurcă și singură la acest capitol, e de ajuns să te uiți la ce fac in Tibet, Hong Kong sau chiar la ei acasă.

Dar au bani, World Tourism Organisation zice că chinezii sunt cei mai cheltuitori turiști (peste 600 de euro zilnic), și sunt mulți, tot WTO spune că China va deveni anul viitor cea mai mare sursă de turism din lume.

Evident că acest comportament are o explicație, că nimic nu se întâmplă din senin, or avea ei bani acum, dar cozile, călcatul în picioare, bătaia pe mâncare, haine, etc, sunt destul de recente, chiar contemporane, în istoria lor. Și dacă s-au dezvoltat economic, chiar și superficial sau umflat (că eu am mari îndoieli că developmentul ala al lor e real), nu și-a pus nimeni problema că toate astea trebuie însoțite de creșteri și pe alte planuri. De fapt cred că nu are nimeni interes, partidul îi vrea mulți și proști (nu-s singurii).

Sau poate nu ați făcut cunoștință cu indienii. La fel, n-am fost în India, dar e plină Anglia de ei (și nu mă refer la cei care stau aici de ani buni sau s-au născut în UK). Am rămas mută când la supermarket au deschis borcanul cu gem ca să vadă cum miroase, la fel făceau cu toate borcanele. Ce faci? Nu-i ok, acum cumpără-l, se strică! Nu, nu, nu-mi place, ce? care-i problema? vreau să miros! Păi nu-i în regulă, nu vrei să și guști, zic? A nu, nu, că nu-i frumos. ?! Ne-am luat înghetață pe băț, erau toate diferite, după ce au lins-o într-o veselie zic and now we share. ?! No f way! Sau să mănânc tort din mâna lor pentru că așa e obiceiul când e ziua cuiva (am împărțit o vilă de serviciu, vreo lună, iar dau din casă). La fel la restaurant – lets eat the Indian way! Adicătelea cu mâna. Din același bol, logic, că erau niște startere. Adevăru-i că m-au și găsit, eu care nu pun gura pe nimic atins de alții, nu bag nimic în gură până nu miros, și mă spăl pe mâini de o sută de ori pe zi.

În Olanda făceau poze cu fiecare copil blond cu zulufi, fără să întrebe, fără să anunțe, deși ei zâmbeau non stop, deci era clar că nu aveau intenții rele. Imortalizau orice rață, găină, de prin parcuri, orice mașină scumpă, orice fată îmbrăcată mai nu știu cum. La hotel găteau în cameră (au venit cu oale și orez din India). Din nou, totul are o explicație, vine clar din sărăcie (nu a lor personală, ci istoric vorbind), din lipsa unor lucruri, din noutate, curiozitate etc.

E și o chestie de diferență culturală, cred că și noi exagerăm când ne isterizăm, vorba aia n-a murit nimeni din mâncatul cu mâna, și cu siguranță, de multe ori, ei nu-și dau seama că fac ceva anapoda, așa sunt obișnuiți. Plus că sunt sigură că și turiștii europeni îi șochează pe asiatici, indieni sau arabi cu obiceiurile lor.

 

Cei de la British Council au dat publicității, anul ăsta, un raport despre cum îi văd străinii pe englezi – As Others See Us. Concluzia – britanicii beau prea mult, sunt ignoranți, intoleranți, naționaliști și trăiesc într-o tară unde mâncarea e proastă, vremea e oribilă, și băutura prea multă. Cam așa arată lista cu minusuri:

  1. Drink too much alcohol (27% dintre respondenți)
  2. Bad eating habits (23%)
  3. Too nationalistic (22%)
  4. Ignorant of other cultures (22%)
  5. Intolerant towards people from other countries (20%)
  6. Rude (17%)
  7. Unfriendly (13%)
  8. Complain too much (13%)
  9. Too pessimistic (11%)
  10. Lazy (10%) (sursa: British council și The Independent)

 

Un studiu făcut de Living Social (2012) arată că americanii sunt cei mai răi turiști, urmați de chinezi, francezi, japonezi și rusi. La francezi am observat și eu că-s cam nepoliticoși. În primul rând tot îi trag în franceză și se enervează dacă lumea nu-i înțelege, vorbesc urât (în limba lor) despre interlocutor, fac glume proaste între ei, dar ăluia îi zâmbesc frumos, au niște pretenții colosale pe oriunde se duc, mereu nu le convine ceva, deși când te duci la ei te cam tratează cu sictir (culmea, o mulțime de francezi mi-au zis că în Franța au fost tratați cel mai rău la restaurante sau hoteluri). De japonezi nu știu, despre ruși am auzit numai de rele, se pare că tot băutura e de vină, plus lipsa bunului simț.

Următoarele 5 locuri în topul rușinii sunt ocupate de sud coreeni, indieni, germani, spanioli și britanici. Dacă mă întrebați pe mine, britanicii sunt clar mai sus de locul 10, sunt în primele 5. E plină presa lor de dezastrul făcut de turiștii englezi prin Australia, Turcia, Spania, Germania. Totul din cauza băuturii. La ei e scump așa că unde găsesc ieftin beau până uită de ei. Îmi povestea cineva că a ajuns la urgențe și era plin de comă alcoolică (era și week-end ce-i drept). În schimb cică-s politicoși. Desigur, zic sorry după ce-ți vomită în fața ușii (apropo de politețe – ce nu o să auzi din gura unui britanic).

 

În concluzie: Nici un neam de oameni nu-i mai bun sau mai rău, nici unul mai inteligent ori mai prost; unul e mai aşa, altul, mai aminterea; dar, la urma urmelor, toţi sunt la fel. Zi-le oameni şi dă-le pace! (I.L Caragiale)