De obicei fericirea nu e un criteriu cand alegi o vacanta. Mai ales fericirea altora. Dar ar putea fi. La urma urmei ca turist mi-ar placea ca locul in care merg sa fie happy. O caracteristica ce aduce cu sine oameni veseli si amabili, curatenie, infrastructura. 24/7 Wall St, de care, marturisesc sincer, azi am auzit prima oara, a facut un top al celor mai fericite tari de pe mapamond. Au tinut cont de aspecte ca educatie, sanatate, job-uri, crestere economica. Plus, locuitorii interogati au estimat cat de multumiti sunt de viata lor in note, de la 1 la 10.

Surpriza, sau nu, nicio tara latina printre cele 10. Si, ce banuiam, mai toate tarile nordice sunt in top, pe primele locuri chiar. Ma abtin de la a trage concluzii cu privire la mentalitate, gandire pe termen lung, salarii decente, speranta de viata, etc, si incerc sa gandesc ca turist.  Asadar unde mergem daca vrem sa dam de oameni fericiti?

1.Danemarca.

Multumiti de viata lor, un scor de 7,8, de sistemele de sanatate si educatie, sanatosi (self-reported good health: 71% ), cu o rata de angajare de 73% si cu un procent de nici 2% la capitolul ore suplimentare, cu o speranta de viata de 79,3 ani, danezii sunt niste oameni fericiti.

danemarca biserica1

Organizatorii topului spun ca nu prea inteleg aceasta fericire deoarece Danemarca e cam pe locul 4 la toate categoriile mentionate mai sus. Dar castiga puncte cand vine vorba de multumirea generala. O fi berea…Nu stiu ce e, dar stiu ca am fost in Danemarca si mi-a placut.

2. Norvegia

Satisfactie ceva mai mica decat danezii, desi o duc mai bine, dar e berea mai scumpa (scor general de 7,6), stau mai bine la capitolul bani (disposable income: $30,465), rata de angajare de 75%, ore suplimentare 2,6%, speranta de viata de 81,2 ani. Deci oameni sanatosi si fericiti  – Norvegia e prima la capitolul bani pentru sanatate: peste 5 000 de dolari/persoana/anual! Nu am ajuns, inca, dar as vrea. A fost prietena Ina si, din ce zicea ea, fericitii aia au o tara superba.

norvegia

3. Olanda. Nici aici nu am ajuns. Dar si fara sa fi fost eu pe acolo, olandezii sunt multumiti de viata lor (life satisfaction score: 7.5). Si au si motive: sanatate (self-reported good health: 77%), educatie (educational attainment: 73%), speranta de viata de peste 80 de ani, ore suplimentare putine (mai putin de 1% dintre angajati lucreaza mai mult de 50 de ore pe saptamana).

(intre timp am ajuns si la olandezi. da, fericirea olandeza e reala, n ai cum sa n-o observi pe strazile pline de bicle si copii cu zulufi blonzi)

Oosterhout olanda1

4. Elvetia. E prima cand vine vorba de rata de angajare, 79%, si in primele 5 la capitolul bani, sanatate si speranta de viata (82,6 ani). Nu am ajuns nici acolo, dar banuiesc ca se vad toate astea.

5. Austria e o tara fericita desi mai mult de 9% dintre angajati muncesc peste 50 de ore saptamanal. Multumiti de sanatate si educatie (self-reported good health: 69%, educational attainment: 82%), cu speranta de viata de peste 80 de ani, cu bani destui (disposable income: $27,541), austriecii sunt satisfacuti de traiul lor.

6. Israel. Spre surprinderea mea. Speranta de viata de aproape 82 de ani, oameni multumiti de starea si sistemul de sanatate, si de joburi desi aproape 19% dintre angajati fac ore suplimentare! Deci daca vrei sa vezi oameni fericiti, dai o fuga in Israel (eu cred ca-s mai degraba multumiti decit fericiti, dar topu e top, plus ca nu pot intelege cum sa fii fericit sau multumit cand nu stii daca maine e pace sau razboi, in fine, or sti ei ceva).

7. Finlanda. Finlandezii traiesc mult si bine, nu fac ore suplimentare (mai putin de 4%), sunt multumiti, in mare, de viata lor. O fi si de la sauna. Intr-o tara cu aproximativ 5 milioane de locuitori exista, se pare, 2 milioane de saune. Nu ma omor dupa sauna, dar Finlanda nu suna rau.

8. Australia. Cu atatea valuri si surf …nu ma mir. Australienii sunt si ei satisfacuti de traiul lor desi lucreaza destul de mult: rata de angajare de 72%, ore suplimentare : 13,99%. Am o amica ce a locuit acolo un an. A zis si ea ca s-a mirat de cit de relaxati sunt oamenii aia. Cea mai mare grija a lor era sa fie vant. Mi-a povestit cum se uitau la stiri, adica ea se uita, si niciun scandal de coruptie, niciun accident de circulatie nu i-a facut sa reactioneze, a reusit rubrica meteo – no wind for a week ?!

9. Canada. Cel mai mare scor se inregistreaza la capitolul sanatate. Rata de angajare de 72%, ore suplimentare putine, nici 4%, bani destui (disposable income: $27,138 ), speranta de viata de 80,8%. Deci o fi cam frig pe acolo, dar e fericire. Si cred ca tine de cald. Pentru noi romanii e mai greu de ajuns, chiar si ca turisti, dar cred ca peisajele fac toti banii si merita timpul (pentru obtinerea actelor).

IMG_3669.JPG

 10. Suedia. Ma mir ca e atat de jos, in topul Forbes de exemplu, era pe 5. Ce ii face fericiti pe suedezi? Au o tara curata (nivelul de poluare este foarte mic), nu fac ore suplimentare (doar 1,28% dintre angajati lucreaza mai mult de 50 de ore pe saptamana), traiesc mult si bine (speranta de viata de 81,5 ani), sunt multumiti de starea de sanatate (79%) si de sistemul de educatie (86%). Am fost doar in Goteborg si mi-a placut. Oameni relaxati, amabili, oras curat.