Zilele astea am tot mers cu metroul. E mijlocul meu de transport preferat in Bucuresti. Daca ma intrebati pe mine, pentru Bucuresti metroul e sfant. Ajungi rapid aproape oriunde. Mai ales la ore de varf, transportul de sub Bucuresti e de o mie de ori mai bun ca cel de deasupra. Dar, ca exista si un dar, ma intreb de ce oare nu or mai renova si ei pe ici pe colo. Sa nu ziceti ca nu sunt bani ca nu cred. La cati oameni circula zilnic cu metroul (peste 700 000 ) si la cat costa o calatorie, care apropo s-a scumpit iar, nu mai zic de banii din reclame sau din diversele magazine care exista in toate statiile, nu cred ca nu sunt bani. Si sa nu-mi ziceti ca banii intra in noile gauri care ar trebui sa lege capitala de aeroportul Otopeni ca nici asta nu cred, acolo sunt fonduri externe si bani de la bugetul de stat. Cica va fi gata in 5 ani. Siguuur! Si marmota a ramas fara staniol. Vorba aia, lor le-au trebuit mai mult de 5 ani sa dea in folosinta niste trasee deja sapate pe timpul raposatului.

In fine. Deci de ce, domnule, nu le renoveaza? Eu stau la Unirii asa ca statiile de la Unirii si Universitate le vad cel mai des. La Universitate…mai treaca mearga, desi gresia aia e patinoar, scarile rulante nu merg niciodata, si look-ul e tot comunist desi cica e renovat, iar la Unirii…murdar, mucegai pe sus, placi cazute, nu mai zic de doamna de la ghiseu care mereu vorbeste la telefon, care nu stie sa raspunda la buna ziua si care iti face o favoare imensa ca iti da o cartela. O sa ziceti ca sunt pretentioasa. Eu zic ca nu-s. Pentru ca la altii statiile de metrou sunt obiective turistice. Citeva exemple:

Stockholm-T-Centralen. Dat in folosinta in 1950. Nu doar transporta peste 1 milion 200 de mii de pasageri zilnic, dar e si locul unde artistii isi expun lucrarile (si nu e vorba doar de expozitii, ci si de peretii unor statii). Nu am ajuns in Stockholm, asa faine or fi toate?

Moscova, Komsomolskaya Station. Se pare ca e una dintre principalele atractii din capitala Rusiei. Cred si eu, la cum arata. Parca e un muzeu.

Montreal-Place des Arts Station:

New York. Una dintre cele mai vechi si mai scumpe linii subterane din lume. Si cea mai complexa: 468 de statii. Pe locul 4 la nivel mondial la numarul de calatori transportati zilnic.

New York Subway.

Bilbao. Un sistem celebru pentru ca statiile au fost gandite de arhitectul englez Sir Norman Foster, dar si pentru ca foloseste energie din surse regenerabile (economie de 33%). Super!

Bilbao Metro.

Atena: Ethniki Amyna

Ethniki Amyna Metro.

St Petersburg. Nu ar putea castiga titlul de cel mai vechi, dar cu siguranta ar fi in primele 10 intr-un top al celor mai frumoase sisteme de transport subteran din lume. Si e unul dintre cele mai adanci, statia Admiralteyskaya, coboara pina la 105 metri sub pamant. Si e pe locul 13 la numarul de pasageri – aproape 3 milioane zilnic!

Saint Petersburg Metro.

Budapesta. Habar n-aveam, dar se pare ca transportul de sub pamantul Ungariei e unul dintre cele mai vechi din lume, locul 2 dupa Londra. Linia 1, cea mai veche, 1896, e patrimoniu Unesco.

 

Kazan Metro, Tartarstan. Asta e nou, din 2005.

Kazan Metro.

Lisabona. Cea mai veche linie din Portugalia. Si poate cea mai colorata.

Lisbon Metro.

Toulouse, Franta: 

Toulouse Metro.

Sa nu ne mai comparam si la capitolul infrastructura subterana ca nu are rost. Eu una am ramas uimita de amploarea orasului de sub pamant de la Paris, Madrid sau Berlin. Desi, pentru Bucuresti Romania, nu cred ca stam rau. Daca am avea si linie directa catre aeroport…

PS: acest articol a aparut si pe site-ul adevarul 

(sursa: rediff.com si huffingtonpost.com)