A trecut Valentine s Day, a trecut și Dragobetele însă vine acuși 1 Mai. Dar stați, să nu trecem așa ușor peste luna martie. Statisticile arată că  aproximativ 25.000 de români sărbătoresc 1 Martie cu o vacanță și vreo 30.000 pleacă undeva de 8 martie. Și era o glumă că cei mai mulți bărbați chelesc în perioada 14 februarie – 8 Martie. Ceva adevăr s-ar putea să fie pe acolo.

Pentru 1 și 8 Martie cred că planurile sunt deja făcute, să vorbim deci despre 1 Mai. Mai ales că un sondaj al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc arată că 1 Mai este a doua în topul sărbătorilor care atrag turiști, după Revelion. Anul trecut aproximativ 85 000 de români au sărbătorit ziua muncii cu o excursie sau un city break. Ca să nu mai zic că vine acuși Paștele.

Așa că m-am gândit să vă spun care sunt cele mai ieftine destinații de vacanță din 2013. Post Office Worldwide Holiday Costs Barometer stabilește anual un top al celor mai accesibile destinații ținând cont de prețurile la mâncare, băutură, de tariful autobuzelor turistice și de prețul unui travel card de 48 de ore, pentru două persoane cazate la un hotel central de 3 stele . 40 de țări sunt luate în calcul. Trebuie să vă spun că topul e gândit pentru britanici, dar am selectat locațiile mai apropiate de România, așadar cele pentru care e posibil să găsiți și un bilet de avion la un preț convenabil, sau în care puteți ajunge cu mașina.

Top 10 cele mai ieftine destinații turistice (2013):

  • Spania
  • Sri Lanka
  • Cehia
  • Bali
  • Vietnam
  • Bulgaria
  • Portugalia
  • Mexic
  • Ungaria
  • Turcia

V-ați prins, cele îngroșate sunt pentru noi, o fi Vietnamul ieftin, dar să ajungi acolo din România nu e chiar o nimica toată.

CELE MAI IEFTINE DESTINAȚII DE VACANȚĂ

Country/Resort Total price of eight holiday items
Spain: Costa del Sol £36.14
Sri Lanka: South West £36.14
Czech Republic: Prague £39.17
Indonesia: Bali £40.47
Vietnam: Hoi An £43.20
Bulgaria: Sunny Beach £45.10
Portugal: Algave £45.54
Mexico: Cancun £48.93
Hungary: Budapest £51.45
Turkey: Marmaris £52.89

(sursa: http://uk.finance.yahoo.com)

madrid_fhdr

În Spania, se pare că prețurile la mâncare au scăzut la jumătate față de acum 5 ani. Mie Spania, la capitolul mâncare, mi s-a părut super ieftină, comparată cu Franța sau chiar cu Germania. La fel și Portugalia. Am fost în Porto anul trecut pe vremea asta și mâncarea mi s-a părut destul de ieftină, băutura și mai și, iar prețurile biletelor de intrare la obiectivele turistice sunt parfum față de alte orașe, ca să nu mai spun că nu am plătit taxă de prea multe ori, cele mai multe obiective pot fi vizitate gratuit.

În Turcia, prețurile la mâncare au scăzut cu 22 de procente comparativ cu 2012. Bulgaria, cap de listă în topul de anul trecut, știm cu toții că poate fi mai ieftină decât România, cu tot cu drumul până acolo. Deși eu una aș prefera România, am fost de câteva ori în Bulgaria și nu mi s-a părut cine știe ce. Dar e adevărat că, de cele mai multe ori, pentru aceeași bani, sau chiar mai puțini, condițiile sunt mai bune. Chiar și așa eu la Sunny Beach, că despre el e vorba aici, nu m-aș mai duce-n viața mea.

Praga nu mi s-a părut foarte ieftină, dar Post Office zice că  au scăzut un pic prețurile la cazare și mâncare. Lucru valabil și pentru Budapesta. Cele două orașe sunt de două ori mai ieftine ca Paris și Bruges.

praga_fhdr

Topul destinațiilor ieftine continuă cu Cipru, Egipt, Grecia, Croația și Malta.

În Egipt prețurile la cazare au scăzut cu 20% comparativ cu anul trecut, în Grecia cu 18 procente, iar Cipru a fost mereu una dintre cele mai accesibile țări. Croația e superbă, dar e mai scumpă ca Grecia, zic eu, și ca Egipt, zice topul. Iar în Malta cazarea mi s-a părut rezonabilă și mâncarea chiar ieftină.

La capitolul city break , cu prețul de cazare inclus, topul arată așa:

City breaks table

Riga, Tallin, Varșovia și Viena nu sunt chiar atât de departe de România. Amsterdam e în sărbătoare anul acesta deci merită o vizită, deși asta ar putea însemna și prețuri mai mari, oricum am înțeles că e o problemă cu cazarea, e scump. Berlinul e minunat în orice anotimp, și ceva mai ieftin ca alte capitale europene, am scris AICI despre ce poți vedea gratis la Berlin. Parisul…ce să mai zic, cine nu vrea să ajungă la Paris măcar o dată. Și dacă găsiți bilete de avion și hotel la prețuri bune atunci capitala Franței poate fi chiar ieftină, sunt o mulțime de locuri ce pot fi văzute gratuit. Am scris AICI despre ce poți vedea gratis la Paris.

Bruges e superb, numai bun de văzut primăvara, deși e ceva mai scump. Depinde însă cu ce îl compari. Pe lângă Elveția sau țările nordice pare ieftin. În Budapesta cazarea e la jumătate față de Viena, Berlin, Amsterdam, Paris și Bruges. Iar în Praga o masă pentru două persoane e cu 50% mai ieftină decât la Berlin, Amsterdam, Bruges și Paris. Aș zice că depinde unde iei masa, în centru mie mi s-a părut destul de scump, chiar și comparat cu Berlin.

Destinația anului 2013, zice Post Office, e Vilnius.


Și poate vă întrebați care sunt cele mai scumpe destinații de vacanță:

Country/Resort Total price of eight holiday items
St Lucia: Rodney Bay £93.96
Jamaica: Various locations £97.59
Singaopore: Central £99.03
Mauritius: Grand Baie £99.09
Dubai: Jumeirah Beach £101.69
Canada: Calgary £110.27
China: Beijing £116.45
New Zealand: Auckland £127.67
Australia: Darwin £145.28
South Korea: Seoul £146.93

(sursa: http://uk.finance.yahoo.com)

Eu anul ăsta… mai ușor cu planurile, cel puțin în prima parte a anului. Voi? Aveți planuri de vacanță pentru 1 Mai, Paște?

PS: acest articol a apărut și pe site-ul Adevărul.