Curiozitatea a ucis pisica. Nu, Miky n-a pățit nimic, stă bine merci tolănită pe pătuțul pe care l-a primit de la Moșul, eu însă…Am vrut să văd care sunt cele mai vizitate obiective turistice din lume. Mereu mă rod așa niște lucruri de astea…aparent inutile. De câți ani suntem pe pământ, ne tragem din maimuță, ce face Curiosity pe Marte, radical din 20? Nu știu eu de astea. Care e salariul/pensia minim(ă) în UE, cât plătește francezu la sănătate, câți imigranți sunt în UK, cât costă un kil de roșii în Canada, de ce-s patru de Guineea, cât costă un apartament în Monaco…așa mai vii de-acasă.  Și pe deasupra mai sunt și gură spartă, v-am anunțat în postul trecut că scriu despre cele mai vizitate obiective turistice din lume. Deci scrie!

Și am găsit niște statistici cât o zi de post, niște date vechi de acu o sută de ani, niște liste luuuungi, de mi-a trecut curiozitatea. Dar până la urmă m-am lămurit. Când vreau pot (doar când nu trebuie sau nu e important, evident). Travel and Leisure face anual un top al celor mai vizitate obiective din lume. Cum? Adunând datele oferite de instituțiile guvernamentale, de agențiile de turism și ținând cont de numărul de bilete vândute, acolo unde e cazul. Topul a fost făcut anul trecut folosind date din 2010 și 2011, deci e posibil să existe niște mici modificări, dar în mare cam cum zic ei stă treaba (și Forbes tot topul lor îl citează, si HuffingtonPost, și Wikipedia).

Eu una am rămas surprinsă să văd că cele mai multe locații din top 50 sunt din SUA. Poate pentru că revista e newyorkeza? Nu știu, cert e că SUA domină lista, primele 9 obiective turistice sunt made in America.

Care e cel mai vizitat loc din lume? Times Square din New York. Peste 39 de milioane de vizitatori anual. Mai exact 39,200,000. Nu degeaba mai e numită și „Crossroads of the World”. Ce a atras mulțimea asta de oameni? Luminile de Crăciun, spectacolele de pe Broadway, magazinele.

new york

Pe locul 2 e tot un loc din New York – Central Park. 38 de milioane de vizitatori în fiecare an.

3. Union Station, Washington DC – 12 500 de pasageri trec zilnic pe acolo și pe lângă ei, anual, în jur de 37 de milioane de turiști. Pasageri înțeleg de ce, turiștii …aparent pentru arhitectură, de la clasic la beaux arts si baroc, si pentru magazine, peste 70 la număr.

4. Sin City atrage și el turiștii ca un magnet. Vă închipuiți cu ce. Cei mai mulți, 29,467,000, adică 70% din numărul total, aleg să stea în hotelurile de pe centura Las Vegas-ului, Las Vegas Strip. Se pare că de acolo ai cea mai bună priveliște spre fântânile Bellagio, acolo sunt magazinele, cazinourile și tot acolo e comasată toată viața de noapte din orașul păcatelor.

Și când credeam că am terminat cu SUA… pe locul 5 e Niagara. Valul de turiști atinge anual cifra de 22,500,000. Pe locul 6 tot SUA și iar New York, cu Grand Central Terminal. Cea mai mare stație din lume, simbol pentru Big Apple, e se pare și mai vizitată după ce un episod din Mad Men a fost filmat acolo. 21,600,000 de turiști în fiecare an.

Niagara, foto Lonely Planet

7. Faneuil Hall Market, Boston – vechea piață centrală e încă din 1742 principalul loc de întâlnire din oraș. De câțiva ani buni e plină și de turiști, nu doar de localnici, 18 milioane anual, datorită probabil nu doar clădirii, simbol pentru Boston, și istoriei, dar și celor peste 100 de shop-uri. Clădirea, construită de un american cu origini franceze, de aici numele cu iz franțuzesc, mai e numită și Leagănul Libertății. E mereu în top 10 cele mai vizitate locuri din SUA (era în primele 5 în topul Forbes).

Pe locul 8 Disney. Nu, nu cel din Franța, rămânem în SUA – Disney World s Magic Kingdom din Orlando – 16,972,000 de vizitatori anual. Iar pe locul 9 tot un parc Disney, cel din Anaheim. Aproape 16 milioane de persoane vin în fiecare an să experimenteze fabuloasa lume Disney.

Și cu locul 10 ieșim din SUA. Aleluia! Marele Bazar din Istanbul. Una dintre cele mai vechi și mai mari piețe din lume, peste 3 000 de comercianți, atrage anual 15 milioane de turiști. Se pare că e un must dacă mergi la Istanbul. Poate într-o zi cu soare… (am fost, am povestit aici).

turcia

Ieșim din Europa, că am stat mult ce-i drept, pe locul 11 e tot un parc Disney, cel din Tokyo. E al treilea pe lista celor mai vizitate pacuri de distracții din lume. 14,452,000 de vizitatori/an.

Back to USA, pe locul 12 Pier 39 din San Francisco. 14 milioane de turiști trec anual pe acolo. Se pare că de acolo se văd cel mai bine Alcatraz și Golden Gate. Tot acolo e locul de întâlnire al celor ce vor să plece cu barca în căutarea balenelor (să le admire, nu vă gândiți la alte cele), dar și locul de întâlnire al leilor de mare.

13. În sfârșit un loc pe care l-am văzut și eu! Notre Dame de Paris. 13,650,000 de musafiri pe an. Vă ziceam că e cel mai vizitat loc din capitala Franței. Probabil că în 2013 numărul de turiști va fi și mai mare, se împlinesc 850 de ani de la construirea celei mai celebre catedrale din lume.

14. Golden Gate Park din San Francisco. 13 milioane de vizitatori.

15. Orașul interzis, Beijing. Fosta reședință a împăraților chinezi, acum muzeu, e vizitată anual de aproape 13 milioane de străini. Situl, construit între 1406 și 1420, are aproape o mie de clădiri. Cred că e impresionant. Pare o adevărată lecție de istorie și cultură chineză. Ei da, aici mi-ar plăcea să ajung.

16. Epcot, Walt Disney World Resort, Lake Buena Vista – în jur de 11 milioane de vizitatori/an

foto: Lonely Planet

Pe 17 e Disneylandul european, cel din Franța. Peste 10 milioane de copii mai mari sau mai mici îi trec pragul anual, e al doilea cel mai vizitat parc de distracții din Europa. Și-mi aduc aminte că anul trecut se plângeau că nu au bani.

Pe locul 18 tot o biserică din Franța, evident e vorba de Sacre Coeur. Mai mult de 10 milioane de turiști pe an. Văzut, plăcut. De fapt întregul cartier are un farmec aparte. Plimbându-mă prin Montmartre parcă m-am întors în timp, în Parisul secolului 19.

Pe locul 19 – The Peak. Cel mai înalt punct din Hong Kong, cartier rezidențial și o priveliște de milioane. Urmează Walk of Fame, varianta chineză, adică Tsim Sha Tsui Waterfront din Hong Kong. De fapt Travel and Leisure le pune pe ambele pe locul 19. Chinezii spun însă că The Peak e cel mai vizitat loc din insulă. În jur de 10 milioane de turiști se duc anual în Hong Kong fie pentru a-l admira de sus, fie pentru a se fotografia cu autografele lui Jackie Chan și Jet Li, sau cu Bruce Lee din bronz.

 

21. Pike Place Market, Seattle – 10,000,000/an și Zocalo, principala piață din Mexico City.

Apoi iar SUA, vreo două parcuri de distracții și unul natural, nici nu le mai pun ca m-am săturat de atâta SUA, și pe locul 26, cu aproximativ 9 milioane de turiști/an, stă Marele Zid Chinezesc.

SUA, SUA….și pe 29 Luvru. Aproximativ 8, 5 milioane de turiști. Pe locul 35 e Turnul Eiffel, aproape 7 milioane de vizitatori/an. Pe 39 Versailles, aproximativ 6 milioane de musafiri. Pe 40 Bristish Museum – 5,842,138 de vizitatori/an. Colosseumul e pe locul 46, puțin peste 5 milioane de turiști anual. Pe 49 alt muzeu londonez, Tate Modern (aproximativ 5 milioane de vizitatori în fiecare an). Și mă opresc aici.

Voi unde ați vrea să ajungeți? Eu pun pe lista Marele Zid, Orașul interzis și Bazarul. Are voie omul să viseze…