De fapt voiam să scriu despre cum găsești bilete ieftine pentru Asia, dar cele mai multe sunt reguli care se aplică peste tot. Pe lângă cele de bun simț – (1)să faci rezervările în avans și (2)să fii flexibil – aș mai adăuga vreo câteva.

3. Clear cache, browsing history, cookies – de fiecare dată când intri în casa virtuală, motorul de căutare află informații despre tine (am mai povestit eu cum mi-a stricat Google cadoul surpriză la Veneția). De exemplu, acum știe că eu caut hotel în Cluj (noroc de o nuntă, văd și eu Clujul). Spionul și prăjiturica (spyware și cookies) m-au văzut când m-am uitat pe hartă după zone și hotel, au tras concluzia că vreau cazare, știu când plec, cât stau, când e cerere crește și oferta, așa că prețurile la cazare se umflă puțin câte puțin de fiecare dată când caut hotel. Am pățit-o când am luat cazare în Bangkok, a doua zi, același hotel costa cu 3 euro mai mult.

E valabil și pentru zboruri, Google știe când pleci, când te întorci, în funcție de cât de mult cauți, vede dacă chiar vrei să te duci acolo sau doar faci niște căutări ca să te informezi, și mai adaugă niște bani în plus. Dacă îți cureți laptopul de spioni și scapi de istoricul de căutare, e ca și cum ai porni de la zero, Google nu știe ce vrei să faci. Pe scurt – caută bilet, notează undeva ce zbor ai găsit, cât costă, fă curățenie și apoi cumpără. O să observi diferența.

Câte știe Google despre tine

4. verifică pe mai multe device-uri – caută același zbor, pe același site, pe laptop, telefon sau tabletă și o să vezi, în unele cazuri, că prețurile sunt diferite. Valabil și pentru închiriat mașină – din întamplare, am văzut că plătim mai puțin dacă rezervăm de pe telefon. Acum nu zic că-i o regulă valabilă mereu și peste tot, zic că merită să verifici.

5. verifică mai multe site-uri, inclusiv cel al companiei – noi de obicei folosim skyscanner. Numai că, mai ales pentru Asia de S-E, nu-ți arată mereu toate companiile. De exemplu, uneori nu ne dădea Air Asia, tragi astfel concluzia că Air Asia nu zboară spre Boracay, de exemplu. Dar când intri pe site-ul companiei vezi că de fapt zboară, ba chiar are prețuri mai mici decât Philippine Airlines pe care site-ul de căutare ți-l dădea ca fiind cel mai ieftin. Uneori nu ne arăta zborurile de la Cebu Pacific, ne zicea că cel mai ieftin zbor e Air Asia, deși Cebu avea preț mai bun. După ce intram pe site-ul Cebu Pacific și dădeam iar search în skyscanner, hopa, apărea și Cebu.

Pentru Europa, nu că mă laud, dar am bătut skyscanner-ul de cateva ori :-p La ei, cele mai ieftine bilete, Londra-București, erau aprox 400 de lire (2 persoane), am luat companiile la rând, am învârtit datele pân am amețit, și am găsit zbor cu 300 de lire. De aia e bine să verifici mai multe site-uri de căutare, dar și site-urile companiilor aeriene.

E valabil și când vine vorba de cazare. Căutam o pensiune prin Tailanda sau Vietnam, nu mai rețin exact, pe booking era 33 de dolari, pe agoda era 34, pe lonely planet era 30, aceeași pensiune, și culmea, cei de la Lonely Planet tot prin booking au făcut rezervarea.

ko jum, tailanda

6. atenție când faci plata, mai ales la companiile low cost, treci din nou prin toate căsuțele alea căci unii îți bagă automat asigurare, cel mai mare bagaj, taxă de card visa deși tu plătești cu master card, taxă în caz de despăgubiri (dacă se anulează zborul, de exemplu) etc.

Valabil pentru unele locuri din sud estul Asiei, poți plăti online doar dacă ai card eliberat de țara respectivă. Am pățit așa în Indonezia, când căutam zbor din Bali spre Lombok. Am găsit zbor la Lion Air și când să plătim… tranzacție imposibilă, deși pe site scria că poți plăti cu orice card. Nu-i bai, există varianta să plătești la o bancă, îți dau ei un SMS cu un cod, te duci la bancă și gata. Doar că atunci când voiam să facem din nou plata ne spunea că locurile sunt deja rezervate. Ne-am chinuit de câteva ori, ne-am gândit să mergem la o agenție, dar apoi am zis că ne băgăm picioarele și mergem direct la aeroport. Și bine am făcut, am cumpărat biletele în ziua plecării, de la biroul din aeroport, cu același preț (dacă mergeam la agenție plăteam mai mult).

Concluzia – site-urile companiilor aeriene din Asia sunt proaste rău, se blochează frecvent (Air Asia, de exemplu, mai ales când vrei să faci plata, sau Philippine Airlines, Lion Air), merg ca melcul, uneori au și informații neactualizate (de ex Cebu Pacific care zice că poți cumpăra bilete pentru transfer din Caticlan în Boracay de pe site-ul lor, de fapt nu poți) , deci keep calm. Bine că avioanele nu merg ca site-ul.

 

7. fă-ți card sau cont de membru – noi zburam frecvent cu British Airways așa că ne-am făcut membri, la fiecare călătorie adunam puncte și la un moment dat am plătit, pentru un zbor Londra – București, 120 de lire în loc de 180, am scutit 60 de lire, ceea ce nu i chiar puțin.

Când vine vorba de cazare, statutul de membru îți poate oferi o reducere – booking și agoda fac asta, dacă eși membru, la unele hoteluri, ai prețuri speciale, dar te și poate taxa în plus. Pentru că ești în baza de date, site-ul știe unde ai fost, unde te duci, cât plătești de fiecare dată (deci cam care-i bugetul tău în general) și folosește acest avantaj pentru a te pune, uneori, să plătești mai mult. De exemplu, soțul e membru, eu sunt incognito, căutam hotel în Manila, ai preț special îi zicea site-ul, 65 de euro, numai că la mine pe laptop, același hotel costa 62 de euro.

8. stai cu ochii pe paginile de facebook ale companiilor – uneori companiile aeriene nu afișează ofertele pe site, sau le anunță mai întâi pe pagina de facebook (social media rules).

9. înscrie-te la newsletter – de exemplu, caut zbor București – Londra și skyscanner îmi zice bagă adresa de mail și te anunțăm când apare cel mai ieftin zbor pe aceasta rută. Și chiar asta face. E de mare ajutor când nu ai date fixe, când sondezi piața pentru o vacanță în Tailanda, de exemplu.

10. zboară în zilele de Marți, Miercuri sau Sâmbătă – un studiu FareCompare arată că cele mai ieftine zboruri sunt în zilele de marți, miercuri și sâmbătă. Și din toate trei Miercuri e ziua cu cele mai ieftine bilete de avion. Din experiența proprie, și Joia se găsesc bilete ieftine, sâmbăta mai rar. Cele mai scumpe zile sunt vineri și duminică. Studiul e făcut pe piața din US și Canada, dar e cam valabil peste tot. Eu, de exemplu, când călătoresc ieftin, de obicei plec Miercuri, Joi sau chiar Vineri seara și mă întorc Duminică, Luni sau Marți. Ideea e să ai răbdare să verifici toate combinațiile.

11. alege zborurile de dimineață sau cele de noapte – se pare că mulți le evită pe principiul nu vreau să mă scol cu noaptea-n cap sau să ajung la destinație după miezul nopții. Noi am găsit zboruri super ieftine, din Marsilia, spre Madrid sau Malta, nu ne deranja să plecăm la miezul nopții, de exemplu.

12. alege zborul cu escală în locul celui direct chiar dacă asta implică uneori să zbori cu 2 companii diferite – noi mai mereu făceam așa când locuiam în Franța, căci zborurile din Marsilia spre București nu-s ieftine, dar și de la Londra, când ne trezeam târziu și prețurile erau mari până și la low cost – de exemplu, am scutit vreo 150 de lire cu Lufthansa, cu escală la Munich.

13.verifică toate companiile, low cost nu înseamnă mereu mai ieftin – când am zburat noi cu Lufthansa, de la Londra la București, la Wizz și Blue Air prețurile erau la fel ca la British Airlines și Tarom. Apoi, ține cont că low cost-ul aterizează de multe ori pe un aeroport mai îndepărtat, deci mai adaugă banii de bus/tren/taxi și timpul ca să ajungi acolo. În cazul nostru, decât să dau 10 lire pe autobuz până la Luton și să fac o oră, mai bine dau 3 lire pe metrou și fac max 40 de minute până la Heathrow. Și nu uita de bagajul de cală care la low cost se plătește separat (în Asia, unele companii low cost aveau bagajul de cală inclus în preț, cu limită de 10 sau 15 kg, restul se plătea pe kilogram – de ex Lion Air sau Wings Air).

14. urmărește prețul, nu destinația – să zicem că ai concediu în martie și vrei doar să pleci, nu contează unde. Intră pe Kayak, de exemplu, și vezi unde găsești cele mai ieftine zboruri cu plecare din București (sau de oriunde).

Eu folosesc la greu varianta everywhere de la skyscanner – alegi oașul de plecare, datele, și la destinație zici oriunde, asta dacă vrei să mergi unde o fi mai ieftin, nu într-o locație anume. Am fost așa în multe locuri, mai ales prin Spania și Germania. Și ai și varianta verifică toată luna, să pescuiești cel mai ok zbor.

15. Când ai zbor cu escală, cumpără separat bilete pentru fiecare segment – în Filipine, de exemplu, la Cebu Pacific, pentru un zbor Siargao-Boracay, cu schimbare în Cebu city, era mai ieftin să iei zborurile separat – Boracay-Cebu, Cebu-Siargao.

16. Și mai spune Business Insider să stai cu ochii pe vacanțele last minute, când nu umplu avioanele, companiile scot ieftin la vânzare locurile rămase.

17. Apropo de primele două reguli, Airlines Reporting Corporation zice că cel mai bun preț îl găsești cu 6 săptămâni înainte.

 

Sper să vă fie de folos. Dacă mai aveți și alte sfaturi despre cum să găsești bilete de avion ieftine bring it on!

Citește și Cum călătoresc ieftin