Am adunat 20 de locuri unde se întâmplă lucruri noi. Cine știe, poate vă vin idei.

San Sebastian și Wroclaw sunt capitale europene ale culturii în 2016.

Wrocław e al patrulea oraș al Poloniei, ca mărime. De a lungul istoriei a aparținut ba cehilor, ba austriecilor, ungurilor sau germanilor și îmi imaginez că asta se vede peste tot prin oraș. N-am fost, de fapt n-am călcat în viața mea în Polonia, dar cred că mi-ar plăcea orășelul ăsta, mai ales că e tăiat de apă și poduri. Mai multe infomații despre ce vizitezi în Wrocław pe poland travel.

Wroclaw, foto: Pinterest

Sunt fan Spania deci cred că și San Sebastian mi-ar plăcea, mai ales că n-am ajuns încă prin Țara Bascilor. Ce să nu ratezi in San Sebastian afli de pe site-ul oficiului de turism.

San Sebastian, foto: Lonely Planet

Ljubljana e European Green capital în 2016. Era verde și când am fost noi, acum mulți ani, anul ăsta sigur e și mai și. E atât de aproape de România încât zău că merită luată în calcul, plus că-i foarte frumoasă. Gășiți informații despre ce se întâmplă anul ăsta în oraș pe site-ul oficial – green Ljubljana.

 

În aprilie se împlinesc 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, dacă aveți nevoie de un motiv să vizitați Stratford upon Avon. Rămânem în UK căci 2016 e Year of the English Garden (așa a declarat Visit England). Și zău că grădinile englezilor merită vizitate, găsiți aici mai multe detalii. Nottingham e Unesco city of literature anul acesta, bună scuză să trec pe la Robin Hood, mai ales că nu-i departe de Londra, vreo 2 ore, cu trenul. Festivalul cuvintelor începe în octombrie.

V-am mai povestit eu despre stațiunile de la malul mării (la mare, la englezi) și vă ziceam că nu lipsește pier-ul – un pod plin cu magazinașe și chestii distractive. Hastings Pier e celebru – Rolling Stones au cântat acolo în anii 60 si 70, când Hastings era pe val. În 2010 a luat foc, asta după ce a fost distrus de furtună în 2008. Îl redeschid anul ăsta, în Mai. Am fost pe acolo, în trecere, deși nu mai e demult una dintre cele mai populare stațiuni de la malul mării, orașul are farmecul lui, mai bine zis partea dintre apă, orașul e cam murdar.

Scoția va găzdui, începând cu luna februarie, Festivalul de arhitectură. Dacă vă interesează subiectul, găsiți mai multe informații pe site – foa2016. Pentru amatorii de surf, Snowdonia, prima lagună artificială pentru surf, în Wales, se redeschide anul ăsta după o serie de reparații (laguna a fost deschisă anul trecut, au avut niște probleme, le-au rezolvat cică).

 

Gata, ieșim din UK, trecem la vecini. Pe 24 aprilie 1916 un grup de irlandezi s-a ridicat împotriva guvernului britanic și a declarat Irlanda republică independentă. Nationaliștii au atacat atunci mai multe clădiri din Dublin, trupele britanice au intervenit, au stins focul, dar n-a mai fost liniște până în 1949 când Irlanda a devenit independentă. Anul ăsta se împlinesc 100 de ani de la Easter Rising și sărbătoresc irlandezii cu muzică, teatru, dans și expoziții. Găsiți aici lista cu evenimente, cele mai multe au loc în Dublin.

s-Hertogenbosch. Nu iese din prima, așa-i? Nu vă mai chinuiți, ziceți i simplu den Bosch. Pictorul Hieronymus Bosch e vedeta incontestabilă a orașului, se fac 500 de ani de la moartea lui și cu ocazia asta vor fi organizate mai multe evenimente. Chiar și dacă nu vă pasionează pictura olandeză, e un bun motiv pentru a da o fugă în unul dintre cele mai frumoase orașe din Olanda. 

s-Hertogenbosch, nepronunțat de minunat 

den bosch

Anul ăsta, Franța + vin = Bordeaux. În iunie se deschide un nou muzeu dedicat vinului – La Cite du Vin – un oraș de 10 etaje! A fost Dana anul trecut la Bordeaux și ne povestește ce-i de văzut pe acolo. Dacă vă place mai degrabă vinul de Italia, Chianti sărbătorește 300 de ani de când face vin cu o cursă de biciclete pe dealurile din regiune – Giro d Italia. Mama mia, ce bine sună! Nu sunteți nici cu bicla, nici cu vinul? Atunci poate vreți să mergeți pe apă. De pe 18 iunie până pe 3 iulie, pe lacul Iseo, în Nordul Italiei, lângă Bergamo, vor fi amplasate o serie de poduri ce vor permite vizitatorilor să meargă pe lac pe o distanță de aproximativ 3 kilometri. Și Stockholm e gazda Eurovision, de pe 9 pe 14 Mai, dacă vă pasionează.

 

Să ieșim un pic din Europa. Obama se laudă că face pe dracu-n patru și ridică sancțiunile așa că e posibil ca Iranul să fie mai prietenos cu turiștii (dacă or vrea Congresul, ayatollahul, Arabia Saudită și Israelul, sper să da). Mie nu mi se pare extrem de urâcios nici acum, mai ales că de anul trecut poți obține viza la sosire pentru călătorii mai scurte de o lună. S-ar putea să mă repet, dar Iranul și Cuba sunt două locuri pe care mi s-a pus pata și vreau vreau vreau să ajung acolo.

La sfârșitul lui martie un nou tren de mare viteză va aduce mai aproape Hokkaido de Tokyo (4 ore, acum sunt 6). Înțeleg că Hokkaido e regiunea preferată a turiștilor, din Japonia (așa reiese dintr-un sondaj), și după ce am văzut niște poze am înțeles și de ce. Las site-ul oficiului de turism să vă lămuriți și voi, dacă nu sunteți deja.

Hokkaido, foto: Reddit

Louvre se mută la Abu Dhabi anul ăsta. În 2007 arabii au plătit francezilor câteva milioane bune ca să poată folosi numele muzeului și să împrumute o serie de lucrări de artă de la instituțiile franceze. Muzeul, ridicat pe o insulă, în mijlocul apei, va fi deschis la finalul anului.

Rio de Janeiro găzduiește jocurile olimpice de anul acesta. Probabil că va fi scump rău în perioada aia, august-septembrie. Nu m-am gândit niciodată serios atât de departe – Brazilia sau olimpiada, dar știu că în decembrie s-a deschis un nou muzeu – Museu do Amanhã, adică muzeul de mâine, opera lui Santiago Calatrava, cred că arată într-un mare fel, Calatrava e cel care a făcut și Orașul Artei și al Științei din Valencia. Dacă tot veni vorba, la Valencia nu se întâmplă nimic senzațional anul ăsta, va trebui să vă mulțumiți cu Fallas de Valencia (15-19 martie), Fiesta de San Juan (23-24 iunie), Feeria de Julio și cu un oraș super simpatic, mai fain decât celebra Barcelona, după umila mea părere.

 

Și dacă tot am revenit în Europa, vă mai zic că Franța e gazda Euro 2016 ce debutează pe 10 iunie, la Paris, cu meciul Franța-România.

Ce vezi gratis la Paris

PS: m-au luminat The Guardian și New York Times