Unde-i criza, nu e criza. Cel putin nu cand vine vorba de vacante. Desi citesc prin toate ziarele, si de la noi si de la altii, ca si anul acesta oamenii au cheltuit mai putini bani pe calatorii sau au mai renuntat la ele, cifrele arata contrariul. Tabelul de mai jos e discutabil, in plus datele sunt provizorii si doar pentru perioada verii, insa chiar si asa nu vad sa fi scazut foarte mult numarul turistilor. Si daca ma uit pe cifrele anuntate de ministerul turismului din Franta si Spania observ chiar o crestere a numarului de calatori. Bine, in tabel, Spania e inaintea Frantei insa autoritatile franceze au anuntat cifre mai mari ca cele spaniole.


(http://visual.ly/summer-vacations-2012)

Astazi Le Figaro scrie ca numarul turistilor care au vizitat capitala Frantei a crescut fata de anul trecut. Gradul de ocupare in hoteluri a atins un nivel record, 78,8% in primul trimestru de anul acesta. “Vinovati” ar fi scaderea euro si vremea nu prea buna pentru plaja. Cei mai multi turisti au venit din China (cu 14,7% mai mult ca in 2011) si din America (14,6% mai mult ca anul trecut). Cifre maricele, spun reprezentantii din turism, care compenseaza pierderile inregistrate de pe urma scaderii numarului de turisti spanioli si francezi (la spanioli cifrele au scazut cu 22% fata de 2011, la francezi scaderea e de doar 3,2 procente). Si, spun autoritatile, numarul vizitatorilor va continua sa creasca pentru ca urmeaza Salonul Auto, de pe 29 septembrie pina pe 14 octombrie, si expozitia Dali de la centrul Pompidou (21 noiembrie-25 martie). Se pare ca Parisul va incheia anul pe plus, cu 1,5% mai multi turisti ca in 2011.

Gasiti aici cele mai vizitate locuri din Paris si din Franta.

valencia10

Spaniolii au anuntat si ei pentru iulie 2012 o crestere a numarului de turisti. Cei mai multi s-au inregistrat in zona Valencia (numai noi am fost de vreo 4 ori anul asta). Peste 800 de mii de vizitatori, cu 7,9% mai mult ca in 2011. Iar in august, hotelurile din provincia Valencia au declarat o rata de ocupare de 80%. Autoritatile din Catalonia spun si ele ca luna trecuta au primit atitia turisti cat n-au mai vazut din 2007, peste 2 milioane. Nu stiu daca cifrele vor fi la fel de mari ca anul trecut, om vedea, insa nu arata rau deloc. Deci cit o fi criza de mare tot e loc de o vacanta mica.

Probabil ca cei mai dezamagiti de anul 2012 sunt englezii. Se asteptau ca olimpiada sa aduca milioane de turisti la Londra. Culmea, se pare ca au fost mai putini ca anul trecut in aceeasi perioada.

Anul trecut Franta a primit, cu binecunoscuta ospitalitate81,4 de milioane de turisti! Mai mult ca in 2010 cu 4,8 procente. Americanii si chinezii au fost cei mai numerosi vizitatori. Studiul anual realizat de DGIS arata ca numarul chinezilor care au vizitat Hexagonul a crescut cu 23,9%. Chiar am observat in ultimii ani peste tot pe unde am fost, mai ales in Franta, Anglia si Belgia, ca e plin de chinezi. Trag concluzia ca a mai crescut si la ei nivelul de trai. Foarte bine. Ba se pare ca sunt pe cale sa devina cei mai cheltuitori vizitatori. Deocamdata sumele sunt mai mici ca cele aruncate de americani, englezi sau germani, dar chinezii sunt mai multi, deci facand media ies primii.

“The Chinese are on the verge of leapfrogging the Germans and Americans to become the nation whose tourists spend the most money overseas, as the idea of foreign travel captures the imagination of millions of newly affluent citizens in the world’s most populous country.The World Tourism Organisation predicts that the number of overseas trips made by Chinese people will surge from 70m last year to 100m by the end of the decade, from just 5m 15 years ago.” (The Guardian)

Dupa 3 ani in care si-au mai rarit vizitele in Franta, turistii americani au venit in numar mare in 2011 – 3,3 milioane. Singurele natiuni pe minus sunt Portugalia, Grecia si Irlanda (cu 15% mai putini). Previzibil. In schimb cand vine vorba de italieni si spanioli procentele cresc cu 10%.

Cit cheltuie un turist in Franta? Mult, banuiesc. Nu e o tara ieftina. Studiul arata ca anul trecut consumul turistilor a crescut cu 16,4%. In perioada ianuarie-aprilie, strainii au cheltuit 2,82 de miliarde in Franta (sursa: Visa Europe). Probabil ca cifra e si mai mare.

Cei mai multi bani au fost cheltuiti de britanici, 485 de milioane de euro. Deci francezii ar trebui sa-i iubeasca pe englezi nu sa-i priveasca de sus, asa cum fac in unele zone. Americanii au lasat in jur de 239 de milioane, iar turistii din Luxemburg au cheltuit 144 de milioane (dublu fata de 2010).

paris

Si spaniolii se lauda ca in 2011 numarul de turisti a crescut. Cu 8 procente. 57 de milioane conform datelor provizorii. Cu 4 milioane mai mult ca in 2010. Tot britanicii sunt cei care au ridicat turismul spaniol, 13,6 milioane de turisti (cu 9,1% mai mult ca in 2010). Apoi germanii, 9 milioane, si francezii, 8,5 milioane. Si olandezii, suedezii si belgienii, au trecut in numar mare granita la spanioli, cresterile sunt intre 9 si 21%. Cele mai vizitate locuri au fost Catalonia (13,77 milioane de turisti), insulele Canare (10,19 milioane), insulele Baleare (10 milioane), Andaluzia (7,8 milioane). Singura regiune care a inregistrat o scadere a numarului de turisti, comparativ cu 2010, e Madridul.

In 2011 Spania a adunat din turism 53 de milioane de euro. Si datorita turismului 1,49 de spanioli au avut de lucru in 2011. Nu-i rau.

Voi ati fost in vacanta anul acesta? Unde, daca nu sunt indiscreta?

(sursa: Le Figaro, El Pais, cincodias.com)