Până ajung eu în Norvegia, acuși, acuși, ne povestește Ina despre Oslo.
Eu sunt fan get aways sau run aways și fac asta de câte ori mă apucă, așa, un feeling de ducă – cu restrângerile financiare și de timp de rigoare. Trag de buget cât pot și călătoresc la rude, prieteni, cunoștinte, mai iau si trenul în loc de avion, sau, cum se nimeri de data asta, feribotul. Cu un noroc chior, și la sfatul unei amice, am găsit o ofertă pe care inițial nu o prea credeam reală: călătorie dus-întors, 2 persoane, cabină inclusă, Danemarca – Norvegia, cam 25 de euro. Așa se face că între două nopți de dormit pe mare, am petrecut 12 ore frumoase prin Oslo și am văzut o mulțime de locuri – surprise, surprise – gratis.
Cu ce să încep…cu parcurile. Oslo e plin de parcuri, însă două sunt mai mari și mai interesante: Vigeland și Ekeberg.
1.Vigeland e ceva mai departe de centru, însă nu știu dacă am mers mai mult de 45 de minute de la operă și pâna acolo, cu căscat de gură pe traseu cu tot. Parcul e întins, cu pajiști, flori, apă, copaci și peste 200 de sculpturi, toate gândite și făcute de Gustav Vigeland. Nu spun multe despre ele, nici nu m-aș pricepe, decât că sunt și haioase și serioase în acelasi timp. Plus că eu nu am mai văzut până acum corpul uman prins în atât de multe ipostaze.
M-am mirat puțin când, urcând spre varful dealului unde tronează un alt grup statuar, din piatră albă de data asta, am realizat că felul în care e aranajat parcul ăsta rivalizează cu grandoarea parcurilor din Paris. Adică e foarte frumos, spațios, pieptănat și aranjat, cu vedere amplă din punctul cel mai înalt, și plin de sculpturi, plus nelipsita fântână arteziană. Nu l-aș fi dat pe niciun muzeu de interior în ziua aia, și nu spun asta doar din cauza intrării libere…
2.Ekeberg, sau art with a view, cum i-a zis The Guardian, e un pui de munte ușor de urcat – cărarea șerpuieste – și plin de surprize. Ca să fiu sinceră, eu habar n-aveam ce fel de parc e când am ajuns acolo, dar am intuit că se vede frumos orașul de sus și am zis să mergem. Acum știu că e natura împânzită cu tot felul de instalații artistice, și bine ar fi fost să fi știut asta când, obosită și relativ plouată m-am speriat că aud voci în pădure. Și chiar auzeam, e un felinar vorbitor pe acolo…Nici eu nu arătam prea diferit de o stafie atunci, galbenă de oboseală dupa 9 ore de mers, mers, mers, și cu pelerina de ploaie în cap, dar asta e tot farmecul:)
In Ekeberg nu am plimbărit tot ce era de plimbărit, pentru că se apropia ora plecarii. Data viitoare începem acolo, pentru că am rămas cu regretul unui lucru făcut pe grabă și care nu merita așa ceva din partea noastră.
3.Grafffiti. Între cele două parcuri, am dibuit străzile orașului cu ajutorul unei hărți. Și am ajuns într-un cartier de graffiti. Yes! Întâi căutam un loc numit Vulkan, despre care partenerul meu de călătorie era foarte curios: ce e ăsta?! L-am gasit, e un complex cu de toate: hotel, bar, restaurant, cursuri de artă, târg de mâncăruri bune într-o fostă hală industrială: Mathallen și zid amenajat de cățărare. Am trecut doar prin hala-târg de mâncăruri, pentru că arăta interesant, dar mirosul de cărnuri afumate și de pește proaspăt ne-a dat viteză pe ușa cealaltă. Și foarte bine a fost așa, că imediat ce am ieșit din Mathallen, am găsit ceva ce mă interesa:
4.Opera. Da, e o clădire deosebită. O văzusem atât de des prin pliantele despre Oslo, încât începusem să mă satur de ea înainte să o văd în realitate. Acum le dau dreptate norvegienilor că se laudă cu ea, m-a impresionat mai mult decât opera din Copenhaga.
Clădirea iese din apă într-un unghi atât de mic, încât te poți plimba pe acoperiș de sus până jos. Cu grijă, dar se poate. E un loc de joacă perfect (nu ma refer la copii neapărat), iar cine are răbdare și pricepere să facă poze, are treabă. Se poate vizita foaierul gratis, noi am intrat să ne odihnim pe o bancă, și ne-am cam distrat răutăcios pe seama mulțimii de la restaurant, care avea la unison pahare de vin în mână – nimeni nu bea bere sau cocktail sau altceva, toată lumea vin din pahare cu picior înalt, very chique.
5.Piață și restaurante din orientul mijlociu. Înainte de palatul regal pe care am să-l menționez doar în trecere, pentru că e foarte simplu, de parcă vrea să se ascundă și nu să iasă în evidență, am să vă povestesc un pic despre Grønland Frukt & Grønt, adică aprozarul oriental din piata Grønland, unde se gasesc legume și fructe multe, multe și ieftine, ieftine, ca să nu mai zic de condimente, conserve și tot felul de mâncăruri și ingrediente de pe rafturile dinăuntru. E îmbulzeală mare, nu am apucat să facem poze, eram setați pe selectarea de caise și ne minunam de câte chestii se pot găsi într-un singur loc. Acolo am văzut pentru prima oara mango indian – e galben, galben. Includ aici si restaurantul unde am mâncat ieftin și bun, Punjab Tandoori ii zice, și e un împinge tava foarte simpatic și aglomerat, la 2 minute de aprozar. Cu 15 euro (aproximativ) am mâncat amandoi pe săturate.
Word of advice: evitați să luați alcool în Norvegia, costă cât nu face, pentru că au taxe foaaaarte mari pe alcool. Las un mic link cu orientarea către punctul 5. Foarte aproape de gara centrală. Și de operă.
6. Palatul regal e în centru și stă lejer în mijlocul unui parc (Palace park). Toată lumea trece pe acolo în drum spre oriunde are treabă, nu e plin de turiști ca în alte părți. Noi totuși am insistat și am făcut câteva poze. Garda se schimbă la 13.30.
Tot în Oslo am întâlnit multe piețe de flori, și cele mai curajoase vrăbii – te așezi undeva, pe o bancă, pe o treaptă, vin imediat și se uită insistent la tine, aproape de tine, așteptând să mănânci și să le dai și lor ceva. Porumbeii și pescărușii fac la fel, dar vrăbiile sunt mai îndrăznețe. Deci cui nu-i plac, să nu mănâce afară, iar celorlalți distracție faină la sandviș sau plăcinte.
Ce mai vezi gratis la Oslo:
7. și mai multe parcuri: Frogner Park, Birkelunden, St. Hanshaugen, Peer Gynt, Tjuvholmen, Sofienbergparken (un fost cimitir transformat în parc)
8. Akershus, un fost castel medieval.
9. Insulele: Hovedøya, o insulă plină de plante, animale, plaje, ruinele unei mânăstiri, foste depozite militare. O parte din ea e rezervație naturală. Gressholmen și Rambergøya, perfecte se pare pentru înot și plajă. Lindøya, la cel mult 20 de minute, cu ferry, de centru. Ormøya și Malmøya sunt legate de oraș de un pod.
10. Østensjøvannet lake, cea mai mare rezervație de păsări din Oslo, peste 200 de specii. Sau Sognsvann lake.
11. Plaja: Huk & Paradisbukta, cea mai bună plajă din Oslo, zice TripAdvisor.
Asta vara, iarna…
12. Spikersuppa Skating Rink, lângă teatrul național
13. Waterfall at Mølla, pe Akerselva river
14. Old Aker Church (Gamle Aker kirke), cea mai veche biserică din oraș (aprox 1150)
15. Our Saviour’s Cemetery, acolo își dorm somnul de veci Ibsen, Munch
16. Grădina botanică, deschisă până la ora 21.00
17. Muzeele și galeriile: City Museum, Film Museum, Armed Forces Museum, Intercultural Museum, Labour Museum, Norwegian Customs Museum, Norwegian Centre for Design and Architecture. Duminica e intrare liberă la National Gallery și la National Museum of Contemporary Art.
18. Primăria
19. Parlamentul
PS:Citește și ce vezi gratis la Londra, Paris, Roma, Amsterdam, Madrid, Berlin, Edinburgh, Praga, pe pagina Vacanțe pentru toată lumea
Buna, ma bucur nespus sa gasesc articolul acesta despre Oslo, eu si sotul meu locuim in Danemarca si intetionam sa facem aceasta excursie cu feribotul, anul acesta. Informatiile vin la fix pentru noi. Sunt sigura ca va fi o experienta frumoasa aceasta calatorie.
Toate cele bune, Alexandra
super! si noi ne bucuram sa fim de ajutor 🙂 have fun!