*Londra, ploaie, coafura…nu mai rezistă. Nu afară. Dar cu ocazia pauzei de primăvară și a unei reprize de toamnă, ceva obișnuit pe aici, am descoperit bibliotecile. Sunt geniale. Nu doar ca număr de cărți (găsești tot ce vrei și ce nu vrei), dar și ca arhitectură, condiții, aspect. Totul gratuit.
Mi-am făcut permis la National Art Library (de la Victoria & Albert Museum) și la British Library. Te înscrii online și apoi, la fața locului, în maximum 5 minute obții permisul și în alte 5 minute ești deja la masă cu cărțile comandate odată cu depunerea aplicației. Nu vă puteți imagina cu arată clădirile astea, cel puțin biblioteca de la Albert&Victoria e extraordinar de frumoasă, m-am uitat întâi prin toate colțurile și abia apoi am putut să mă apuc de citit.
Când mă satur de cuvinte mă plimb printre exponate (impresionante ca număr și valoare – sculptură, pictură, fotografie, ceramică, bijuterii, printuri, design, modă, teatru) sau mai dau o tură prin grădina interioară. Îmi pare rău că nu am făcut poze, tot ce ai lași la garderobă dacă intri în librărie. Ești invitat să donezi o liră, doar dacă vrei, la Natural History e cu plată, în funcție de kilograme, căci ce mai poți face când plouă? Poți merge la muzee. Nu în weekend, e omor.
British Library e impresionantă din alt punct de vedere. Peste 150 de milioane de materiale, cam în toate limbile pământului, unele vechi de mai bine de 3 mii de ani (cică dacă vezi 5 materiale zilnic ai nevoie de vreo 80 000 de ani să treci prin toată colecția, deprimant!), 1 200 de locuri în sălile de lectură, copii cam după tot ce există în lumea asta, una bucată Magna Carta, un carnețel al lui Da Vinci, original se pare, prima ediție a The Times, din 88, peste 4 milioane de hărți. Clădirea de la St Pancras, unde mă duc eu, e cea mai mare instituție publică ridicată în UK în secolul trecut. Repet, totul e gratuit. Pentru oricine.
Restaurant, cafenea, centru de conferințe, săli de lectură, garderobă (și mini-vestiare), galerii și expoziții temporare. Nu râdeți că mă minunez, mi-aduc aminte când mi-am făcut permis la Biblioteca Națională. Am plătit, parcă 10 lei, și am înghițit tot praful din sediul de pe Lipscani, fosta clădire a Camerei de Comerț. Clădirea superbă de altfel dar vai de capul ei, cred că nu mai văzuse mătură din 1800 toamna, ce să mai zic de var, renovare, reabilitare. Între timp biblioteca s-a mutat în noul sediu, pe Splaiul Unirii, terminat, a dat Domnul, după vreo 25 de ani și peste 100 de milioane de euro. Și după nici o lună a cedat un pic plafonul și a plouat în ea, lucruri normale la o clădire nouă, ca să citez un director de la Ministerul Culturii.
* Că tot mă întrebam eu cum trăiesc toți oamenii ăștia aici (referindu-mă la chiriile colosale) – Evening Standard scrie că cine vrea să închirieze apartament în Londra trebuie să câștige minimum 38 000 de lire anual, adică vreo 3 166 lunar, brut. Ba cred că salariu trebuie să fie și mai mare deoarece Rentonomy, realizatorul studiului, a considerat că cel mult 30% din salariu se duce pe chirie, cred că sunt oameni care dau și 50% din venit pe chirie.
Se pare că dacă vrei să închiriezi un apartament în zonă centrală, ei dau ca exemplu Marylebone (care din punctul meu de vedere nu e o zona grozavă pentru locuit, rata criminalității e printre cele mai crescute din Londra), unde chiria pentru un apartament cu o cameră (ce la noi înseamnă 2 camere, dormitor și living) e în medie 573 de lire pe săptămână!, trebuie să câștigi măcar 100 000 de lire pe an.
Și, zice la ziar, chiriile în capitală cresc de 8 ori mai rapid decât salariile. Luna trecută chiria medie în Londra era de 1 106 lire, cu aproape 8 procente mai mult ca anul trecut. Și să nu vă imaginați că acele apartamente arată într-un mare fel. La banii ăștia nu arată. Eu mă uit la al nostru, care inițial ni s-a părut super, nu merită banii, dar astea sunt prețurile. În același timp, Zoopla (site-ul de imobiliare), zice că în ultimul an s-au vândut, vândut nu închiriat, peste 600 000 de locuințe în UK. Prețul mediu, 230 000 de lire, cu 0,26% mai mult ca acum un an. Prețul mediu cerut pentru o locuință în UK, la vânzare, e de 322 000 de lire. Pentru închiriere, 1 560 lire /lunar. Nu-mi imaginez cam care e prețul mediu în Londra.
Și tot Evening Standard (ce să citesc și eu cât merg cu metroul) scrie azi, sub titlul Rich City, că Londra e orașul cu cei mai mulți milionari. Definiția milionarului, dată de Wealth Insight, realizatorii studiului, un domn/doamnă cu mai mult de 19 milioane de lire în cont. Sunt vreo 4 200 în Londra (unii stau prin alte părți probabil dar zic că Londra e acasă). Se pare că cea mai scumpă stradă din Londra e Egerton Crescent, zona Kensington, prețul mediu al unei case e de 8 milioane de lire.
* Am trimis, online, o solicitare către city council, o întrebare de fapt. În 4 zile am primit raspuns. Ba chiar doamna took the liberty să-mi trimită acasă un pliant cu toate informațiile. Eu nu zic că totul e roz, că nu-i, au și ei bube-n cap, dar în același timp mi-aduc aminte că nu am primit răspuns la solicitarea depusă la CASMB nici în ziua de azi, au trecut doar vreo 6 luni. Asta după ce m-au măritat cu tata, m-au angajat la magistratură și m-au ținut la cozi, pe mine sau pe alții, că nu mai puteam să vin de fiecare dată în tară pentru cardul european al vieții.
* Mă minunez și de ce găsesc în supermarket. Oamenii ăștia cumpără totul de-a gata. De la piure până la friptură și brioșe. Orașul microundelor e ăsta, zău. Zilele trecute am rămas mută lângă o baghetă cu brânză și usturoi, înghețață. Cât poate dura să golești o baghetă de miez și să pui în loc brânză cu usturoi?! 15 minute maximum, vă zic eu, că am făcut. Tai bagheta în două, scoți miezul, o umpli cu brănză cremă amestecată cu ceapă verde, mărar, pătrunjel, ardei, usturoi, boia dulce (nu era să respect rețeta ăstora, am pus ca la mine la Moldova).
PS. Începe invazia, primele semne – cuvinte cheie cu care ajung oamenii la blog – apartament de inchiriat Londra, agenții de închiriat Londra, cum închiriezi apartament în Londra. Complicat cu închiriatul, am povestit AICI, dar dacă aveți nevoie de mobilă ieftină Ikea e soluția, dacă vreți adaptoare, cârpe de bucătărie, căni, farfurii de unică folosință, produse de curățat, mergeți la Poundland (adică totul e o liră), pentru mâncare cică ASDA e cea mai ieftină, eu merg la Sainsbury si Waitrose, sunt lângă mine. Gata, piece of cake, invazia e pregătită.
Mi-am adus aminte, v-am mai zis eu că am intrat în vorbă cu un român la un hotel, printre altele omul mi-a zis, accentuând și repetând, ascultă la mine, că nu-ți zic cu răutate, nu vă combinați cu români, la case, chirie sau mai știu eu ce, sunt cei mai periculoși. Cei mai periculoși, cei mai răi. Atâta invidie n-am văzut în viața mea. Să nu faceți afaceri cu români, niciodată! Acum serios vorbind, oare chiar așa o fi? Refuz să cred asta, refuz să cred că suntem cea mai proastă nație de pe fața pamântului.
PS 2: m-a enervat la maxim vremea asta, vântul a scuturat toți cireșii
Eu am dat drumul un pic la caldura acum seara :))). Sincer ma intreb daca mai vine vara vreodata?!
Arata bine bibliotecile pe acolo. Eu nu prea frecventez astfel de locuri, prefer mai degraba sa citesc acasa, linistita, pe canapea sau in pat inainte de culcare.
ei, si eu, dar acasa nu am ce au ei 🙂 la noi merge centrala intr-o veselie si eu ma imbrac cu ce ma imbracam iarna in sudul Frantei 😀
Da,frumos! Cat despre preturi,salarii si chirii stiam ceva dar nu atat de documentat!Ma intreb cum sunt locuintele oamenilor pe care i-am vazut prin metroul londonez si care ma indoiesc ca aveau salariile din statistica aratata de tine!
am vazut eu cateva,cand cautam sa inchiriem. unele arata foarte bine, spatioase, cu termopan, cele mai noi, cele vechi, din case, sunt mici, inghesuite,intunecate, geamuri proaste prin care intra frigul, unele miros oribil(cam asa arata din cate inteleg majoritatea locuintelor din Londra, daca ai noroc de spatiu zici sarut mana)
Si aici e frig si ploua, asa ca te poti consola ca nu e doar la tine! 🙂
Aici viata este un pic mai stabila! Chiar si în Amsterdam! Chiriile nu cresc asa de la o saptamana la alta!
Cred ca mi-ar place si mie chestia cu bibliotecile, aici totul se plateste, abonament anual!
Iar chestia cu romanii…. eu am auzit-o din ’90 de cand am pasit în Olanda! Sincer? Ma cam feresc de romani! Asta e…..
si eu care ma gandeam sa vin o fuga pe acolo 🙂 aici toate bibliotecile si muzeele sunt gratuite, ceea ce mi se pare extraordinar. imi imaginez cam cati bani baga statul in treaba asta. dar tinand cont ca prin muzee au cam ce au luat de la altii, de multe ori la modul mai putin placut, e cam normal sa fie gratis. plus ca orice tara care se respecta ar trebui sa asigure acces gratuit la cultura
Foarte tare chestia asta cu gratuitatea! Pe aici prin Montreal am vazut ca exista abonament, dar modic, pana in zece dolari ceea ce e mai mult de accesibil. Ca nu m-am dus eu e alta poveste.
In privinta cifrelor e interesant ca le-ai pus un pic cap pa cap, ar trebui sa fac si eu asta pentru Montreal, poate mai aflu si eu ceva nou 😀
p.s. scump la voi acolo, dar asta cred ca e cel mai comun lucru stiut despre Londra
si la noi e gratis biblioteca, aici nici nu e nevoie sa iti mai faci card/abonament, pt. ca yellow card-ul serveste de ID, health insurance, library card. in schimb cu arhitectura…mai modern, asa, a la Utzon 🙂
iar despre mancare semi-preparata, ma mir ca te miri 😀 am ras si noi odata de niste toast cu branza congelat! baghete cu unt si usturoi congelate bagam si noi la un moment dat, de ieftine ce sunt, si de puturosi ce suntem.
@Claudia – 10 dolari e chiar ok. asta cu cifrele…nu-mi plac cifrele in schimb ma intereseaza tot felul de chestii de astea…jurnalistice 😀
@Ina – foarte tare asta cu yellow cardul valabil pt orice.nici sediul British Library nu e cine stie ca arhitectura, seamana cu treaba daneza. nu pot sa cred ca ati luat baghete inghetate, gata, s-a rupt lantul de iubire 😀
Biblioteci ca cele descrise de tine sau ca cele vazute de mine, la Bologna, mi-as dori si eu acasa, in Romania.
Ce ma impresioneaza, dincolo de bogatia de carti si materiale multimedia, este atmosfera. Sala Borsa pare sa fie locul cel mai viu din oras: atatia oameni, de atatea feluri! E un loc in care te poti incarca de energie pozitiva.
Oare Biblioteca Nationala, deschisa de curand in Bucuresti, seamana cu ele? Abia astept sa o vizitez.
n am fost in sediul nou. sper ca arata bine si sper ca si serviciile sunt ok. ca iar o sa zica unii ca la asa salarii…asa conditii. apropo de asta, cei de la British Library fac greva joi, pensii nu salarii, sunt curioasa cum va afecta asta activitatea