16 locuri superbe care insa nu pot fi vizitate decat daca iti place riscul.

The Telegraph a facut o lista a oraselor rai si iad pentru turisti. Rai, pentru ca sunt extraordinar de frumoase si orice turist ar avea ce sa vada in ele. Iad, pentru ca acele locuri minunate ca locatie, istorie, arhitectura, cultura, sunt sfasiate de lupte interne. Ziarul britanic a facut topul tinand cont de sfaturile de calatorie pe care The Foreign Office din UK tocmai le-a revizuit. Asadar atentionarile sunt, in principal, adresate turistilor englezi. Dar, din cite stiu, nu exista vreo tara anume care sa urasca atat de mult britanicii incat sa nu le ia banii, deci banuiesc ca avertizarile sunt valabile pentru toata lumea.

Apropo de asta, vorbeam cu niste cunostinte care imi ziceau ca belgienii urasc francezii, nu e indicat sa spui ca esti francez daca mergi in Belgia. Altii spun ca nici canadienii nu-i plac foarte mult (poate pentru ca mereu isi bat joc de franceza lor, impura?). Un alt francez imi zicea ca nici englezii nu se dau in vant dupa ei si a fost tratat foarte urat la Londra. Altul povestea cum nu a fost lasat sa intre in Turcia pentru ca avea pasaportul deteriorat, oficial, neoficial pentru ca nu-i inghit. Si intrebarea e: da pe voi va suporta cineva? Desi daca te iei dupa ghidurile lor raspunsul e da, toata lumea iubeste francezii. Deci daca pina si francezii au acces oriunde…Exagerez, nu ma luati in seama.

 

Sa revenim. Probabil ca multi tanjesc dupa tari ca Siria,Liban, Iran sau Libia. Eu sunt unul dintre ei. Cit mi-as dori sa vad Damascul! Sper sa nu-l darame cu totul. Sau Beirut. Numai ca de mai bine de un an, sau de citeva saptamani, cele doua orase, as zice chiar cele doua tari, au devenit teritorii interzise. Eu nici in Egipt, Tunisia si Maroc nu m-am dus, desi sunt ispititor de aproape de ele, tocmai din motive ca cele invocate de biroul englez.

Beirut si Tripoli

Daca va uitati la televizor sau cititi ziarele va e clar de ce nu e indicat sa mergeti acum in Liban. Am parca un deja-vu. Razboiul civil, conflictul cu Israelul…Citeam intr-o carte, nu mai retin titlul exact si nici citatul, cuvant cu cuvant (cand ajung acasa il actualizez), ca Dumnezeu cand a facut Libanul nu a facut economie la nimic. Si este intrebat – Doamne, toate regiunile au cite un lucru mai putin bun, noi nu, totul e bine si frumos, cum asa? Raspuns: nu ati vazut inca ce vecini v-am dat.

Desi evenimentele se petrec mai cu seama in capitala, englezii ne recomanda sa ocolim intreaga tara, macar pentru o perioada.

Peste 3 milioane de straini au vizitat anul trecut Beirutul, un oras care a renascut de fiecare data din propria cenusa. Cred ca Libanul este o tara superba si mi-ar placea sa ajung odata acolo. L-am descoperit in filmele lui Nadine Labaki.

Amazing cities you can't visit

Aleppo si Damasc

Nu cred ca e cazul sa va explic de ce nu-i de mers in Siria zilele astea. Sper doar sa mai ramana ceva in picioare. As vrea sa ajung in Damasc, una dintre cele mai vechi asezari din lume. Iar Aleppo e inclus in patromoniul mondial Unesco datorita vechimii, moscheelor, palatelor si caselor.

Amazing cities you can't visit

Teheran si Isfahan
Doua locuri extraordinare din Iran. Nu am fost (as vrea sa vad macar capitala), dar am citit pe blogul IT-istilor despre tara asta superba si, cred eu, cam demonizata exagerat. Autoritatile engleze spun ca exista riscul ca turistii sa fie retinuti din senin. Din cite stiu e destul de complicat cu vizele.

Amazing cities you can't visit

Sana’a, Yemen

O tara bogata, solul si locatia, deci la fel de ravnita.Si acum nu ma refer la turisti. Arabia fericita i-au zis romanii insa zilele astea nu e prea roz situatia pe acolo. “WARNING: Travel to Yemen is strongly discouraged due to a state of severe political crisis, as well as a very high threat of terrorist attacks, abductions, tribal violence and general lawlessness. Terrorist groups actively target tourist groups, with targeted suicide bombings and armed ambushes occurring yearly since 2007. Travel in the Saada region of northern Yemen is strongly discouraged because of the risk of violent civil unrest.” (Wikitravel)

Capitala, Sana’a, e pe atat de frumoasa pe cit e de periculoasa. La peste 2 000 de metri altitudine, locuita de peste 2 500 de ani, orasul cu peste o suta de moschei e patrimoniu Unesco. Si cand ma uit la poza asta zau ca vreau acolo.

Amazing cities you can't visit

Timbuktu, Mali

La fel, un loc in care norocul si ghinionul se lupta pentru suprematie. Noroc, deoarece locul are o istorie bogata, vizibila inca, daca nu or fi daramat islamistii tot, in moscheele si mausoleele din Timbuktu, in vechiul oras Djenné sau in mormintele de la Askia (ambele patromoniu Unesco). Ghinion, pentru ca mereu a fost ba impartit, ba colonizat, ba sub dictatura, ba zguduit de atacurile rebelilor, ca acum. Stiu ca citeam in presa, in vara, ca rebelii au distrus o parte din mausoleele din Timbuktu.

Englezii spun ca Mali e tara interzisa acum din cauza riscului ridicat de terorism si rapiri. Gasiti mai multe informatii despre bogatiile din Mali pe site-ul Unesco World Heritage.

Tripoli, Libia

Razboiul s-a terminat si nu prea. Libia isi cauta in continuare pacea. Si drumul e plin de atentate, lupte, reglari de conturi. Turistii sunt sfatuiti sa ocoleasca deocamdata capitala, si chiar tara. Asa ca moscheele, Castelul Rosu si zidurile vechi de sute de ani trebuie sa mai astepte. La fel, cu voia rebelilor fara cauza.

Amazing cities you can't visit

Bagdad

Un loc cu o istorie bogata, dar,din pacate, cunoscut din cauza razboiului si conflictelor, mai noi sau mai vechi, cu marile puteri sau cu tarile vecine. Razboiul s-a terminat de mult, insa situatia in unul dintre cele mai mari orase ale lumii arabe, fost centru cultural si comercial, e departe de a fi linistita.

Amazing cities you can't visit

Srinagar, India

Numit, se pare, si Venetia Estului. Dar, din pacate, nu e la fel de linistit ca Venetia. Avertismentul de pe Wikitravel spune tot: ” WARNING: Srinagar has been severely affected by politically motivated violence over the last months. Demonstrations and rallies can rapidly turn violent. Western citizens might be a potential target of hostility and anti-Western mob violence. It is vital for travellers to maintain good situational awareness.”

Si tot la ei citesc ca desi orasul a devenit oarecum sigur pentru turisti incepand cu 2003, strazile inca mai sunt pline de soldati, vilele impunatoare, odata case de vacanta ale strainilor cu dare de mana, sunt acum parasite sau ocupate de cersetori sau de armata. Locul e celebru pentru frumusetea lui data de apa, case plutitoare si gradini cum rar exista.Pacat ca le putem vedea doar in poze.

File:Nishat bagh.JPG

A fost Lucian in Srinagar, a povestit aici.

Pe lista oraselor interzise se mai afla Davao (Filipine) – plaje, temple, munti,parcuri naturale, insa si lupte intre militari si insurgenti; Grozny (Rusia) – casa celei mai mari moschei din Rusia, dar cu o situatie in continuare nesigura, Port-au-Prince (Haiti) – se pare ca au fost rapiti turisti pentru rascumparare, la fel si in San Cristobal (Venezuela) sau Niamey (Niger).

SURSA: The Telegraph, WikitravelUnesco World Heritage Convention.