Londra poate fi o surpriză pentru cei care îi trec pragul pentru prima oară. Nu e ea Canada sau SUA, bănuiesc, că n-am fost, dar se diferențiază cu siguranță de orice altă țară europeană. Am avut discuția asta cu mai toți cunoscuții care au venit la Londra așa că m-am gândit să pun pe hârtie, poate o folosi cuiva.

Pe scurt, pregătește-te să te încurci când traversezi strada, să stai pe partea dreaptă când urci/cobori scările la metrou, să te zăpăcești cu lirele mai mărunte decât are oricine nevoie, să dai o grămadă de bani pe transport, să rămâi cu încărcătorul în aer lângă priza cu trei găuri, să te crucești de cât de mici, și răcoroase!, sunt camerele de hotel, și să vezi atâția oameni diferiți la un loc, câți poate n-ai văzut niciodată. Deci înarmează-te cu răbdare, totul aici e pe slow motion, mai ales în zona centrală, de la marea de oameni care mișună pe străzi până la autobuzul care mai mult stă decât merge (cred că șoferii ăia-s duși la psiholog săptămânal).

londra3

De la aeroport în centrul Londrei

Să încep cu avionul zic, că întâi trebuie să ajungi aici. Atenție la bilete!, low cost nu înseamnă mereu mai ieftin. Nu o singură dată am avut surpriza să constat că British, uneori chiar și Tarom, au bilete mai ieftine ca Wizz Air, Ryanair sau Blue Air. În plus, keep in mind că doar Heathrow e la 40 de minute de centru, cu metroul, și cursele low cost aterizează la Luton, Gatwick sau Stansted. Deci, adaugă la prețul biletului de avion, nu doar bagajul de cală (dacă ai), ci și biletul de autobuz/tren de la aeroport în centru.

Pentru Gatwick găsești bilete și cu 2 lire (o singură călătorie), dar prețul poate urca și pâna la 10 lire, depinde foarte mult de oră. Asta cu autobuzul, National Express/Easy Bus, care face în cel mai fericit caz o oră jumătate. Pentru tren, cam 30-40 de minute până la gara Victoria, poți să plătești și vreo 20 de lire, a nu se confunda cu express-ul care e mai scump și un pic mai rapid. Obișnuiam să luăm bilete online sau la fața locului (pentru tren), dar de ceva vreme folosim cardul oyster sau contactless, mi se pare mai ieftin. Verifică site-ul easy bus și bilele la tren.

Aeroportul Luton e la aproximativ o oră de oraș, prețul depinde de oră și de companie – national express /easy bus sau Green line (numărul 757, e atât de prost site-ul ăstora, nu găsești nimic). Sau cu trenul, dar trebuie să iei un shuttle până la gară.

Stansted e hăăăt departe, o oră și vreo 30 de minute în cel mai fericit caz, adică dimineața pe răcoare sau noaptea târziu, când nu-i trafic, sau mai bine de două ore, în plină zi. Asta cu busul, trenul (Stansted express) face mai puțin, vreo 45 de minute, dar e mai scump – au oferte pentru grupuri și uneori e mai ieftin să iei bilete separat, dus și întors, verifică toate variantele (info pentru transport aici). Și mai e City Airport, în est, dar nu prea vin curse din România acolo.

!Easy Bus și National Express au semnat un acord, sau or fi cumpărat cu totul Easy Bus-ul, nu știu, cert e că indiferent de pe ce site cumperi, tot cu National Express mergi, însă prețul biletelor e diferit, verifică ambele site-uri, de obicei e mai ieftin pe site-ul Easy Bus. Poți cumpăra bilet și de la șofer, în limita locurilor disponibile, plătești 10 lire (e mai ieftin online).

Pentru autobuze, sfatul meu este să cumperi biletele în avans și dus-întors, sunt ceva mai ieftine. Au un program destul de bun, sunt dese, și dacă ai pierdut busul de ora 9, de exemplu, te așezi la rând pentru cel de ora 9.30, dacă rămân locuri, șoferul întreabă cine e pentru ora 9? La fel, dacă ai ajuns prea devreme, ia și clienții de ora următoare, în limita locurilor. Pe site-ul lor scrie că biletele sunt valabile o oră.

Heathrow e cel mai comod, în 40 de minute, cu Picadilly line, ai ajuns în centru.

Dacă ai pașaport, arată pașaportul, la control, la buletine se uită o grămadă, că ei nu au așa format de vis. Dacă ai pașaport nou, cu cip, treci direct pe la aparate, nu mai stai la rând.

Transportul la Londra 

Aici e poveste lungă, cu carduri, ore de vârf, zone, linii…Toți musafirii mei își prind urechile, pe bună dreptate. Să iau travel card, să nu iau? Depinde cât stai și unde vrei să mergi. Nu mai există travel card pe 3 sau 5 zile, doar pe 1 sau 7 zile. Găsești prețurile pe site-ul tfl. Pentru 7 zile cred că merită travel cardul, sigur nu vei sta o săptămână doar în zona 1 sau 2. În rest, dacă te rezumi la centru și obișnuiești să mergi pe jos, nu prea ai de ce să cumperi travel card, poți folosi un card contactless, pay as you go, sau cumperi un oyster și încarci cât ai nevoie (la casierie sau la aparate, merge mai rapid la aparate, unele funcționează doar cu card, altele și cu cash).

Ce e oyster-ul ăsta? E un card ce îți garantează prețuri ceva mai mici (de exemplu, pe tube, un bilet din zona 1 în zona 2 costă 4,5 lire, fără oyster, și 2,10 cu oyster; pe autobuz, fără card plătești 2,4 lire, cu card 1,5 lire). Îl poți returna când pleci, îți iei cele 5 lire înapoi (atât costă cardul albastru), plus ce mai ai pe el. Cu două precizări – să nu fie prea mulți bani, și să-l returnezi la o stație mare, de preferat la aeroport sau gări (au fost cazuri când angajații au refuzat să primească oysterul înapoi fără proof of residency, adică o factură ceva care să arate că nu stai în Londra, de parcă turistul umblă cu factura la curent după el). Teoretic, la orice stație de metrou poți returna oyster-ul, unii cer un pașaport/buletin. Sau poti folosi un card contactless, tariful e acelasi.

La metrou, prețul călătoriei depinde de oră, între 6.30 și 9.30 sau de la 16.00 la 19.00, adică peak times, e mai scump (de luni până vineri, nu și în weekend), la off peak, adică în restul timpului, e un pic mai ieftin. Nu da bani pe harta metroului, o găsești în mai toate stațiile, gratis. În plus, site-ul Transport for London e foarte bun, intri aici, și ai journey planner – pui stația de plecare, cea de sosire și vezi ora, linia, durata, prețul. Dai cu cardul la intrare și la ieșire, îți arată prețul călătoriei la ieșire. În weekend metroul circulă și noaptea, verifică site-ul tfl, oricum, sunt autobuze de noapte peste tot.

Pentru autobuz, orice călătorie, nu contează zona, costă 1,5 lire (în 2018), ba mai nou, dacă te încadrezi într-o oră, poți merge cu un singur bilet pe două autobuze – dai cu cardul de fiecare dată când urci, te taxează o singură dată. Autobuzele opresc în stație numai dacă le faci semn, scanezi cardul la urcare (nu și la coborâre). De la 1 iulie 2014 nu se mai vând bilete deloc la șoferi, au desființat și aparatele din stații, deci musai travel card, oyster sau contactless.

Dacă stai 7 zile, de exemplu, și vrei să faci economie la transport, poți cumpăra un abonament pe 7 zile, pe zona 1-2, adică centru, și-n rest mergi cu autobuzul (la bus nu contează zona, poți circula peste tot cu orice tip de abonament). Copiii până în 11 ani circulă gratuit pe orice mijloc de transport.

 

Londra cu London pass sau fără

Aș vrea să am un răspuns gen da sau ba, n-am, căci, din nou, depinde de ce vrei să vezi. Personal, cred că merită să dai banii pe London pass doar dacă stai mai multe zile și vrei să vizitezi tot ce se poate. Dacă vrei să vezi doar două, trei obiective, ieși mai ieftin cu bilete cumpărate separat, fă un calcul. În 2018, un pass pentru o singură zi costă 69 de lire (fără transport), pe 6 zile e 135 de lire (la reducere, 154 de lire preț întreg).

Un sfat prietenesc, cumpără biletele online, sunt mai ieftine și nu stai la rând (e mai rapid, există rând separat pentru cei care au bilete online). Nu uita că o mulțime de locuri pot fi vizitate gratuit.

Ce vezi gratis la Londra

 

Londra e celebră și pentru musical-uri, piese de teatru și concerte. Bilete online, dacă vrei să mergi la sigur, sau, la noroc, în ziua show-lui, cu o oră mai devreme, mergi la casa de bilete, dacă le rămân bilete, le dau mai ieftin. Sau, dacă vrei musai, te duci acolo și te uiți în jur, unii au bilete în plus și le vând uneori la prețul real, sau te duci dimineața devreme, unele teatre vând bilete cu 10 lire, verifică site-ul fiecăruia.

 

Lire, euro, cash, card? 

Lire all the way, nu primesc altceva. Câți bani să iau la mine?, veșnica dilemă a amicilor mei. Mereu zic ia câteva lire acolo, să fie, dar merge cardul peste tot (aștia cumpără și o bere cu cardul). Poți schimba și la fața locului, e ok cursul, nu la aeroport, acolo mereu mi s-a părut dezavantajos. Noi scoatem direct de la bancomat când plecăm prin Europa, vezi ce comisioane are banca ta.

E aglomerat, super aglomerat, or să mai dea unii peste tine…sorry, sorry…asta e, unii trec cu tancul și apoi zic sorry, dar cei mai multi sunt ok, chiar e full centrul, mereu. Citeam un articol scris de o americancă ce a stat nu știu câți ani la Londra și se plângea că e complicat, că te rătăcești, și alții ziceau la fel, la secțiunea comentarii…Trag concluzia că americanii sunt mai amețiți ca mine, ceea ce zice ceva despre ei, eu mă rătăcesc și-n mall, dar niciodată nu m-am rătăcit în Londra. Mă mir până și eu. Există hărți peste tot! La ieșirea din metrou, la nod-urile mari, n-ai cum să te pierzi. Plus că orice om te va ghida, întreabă și vei găsi orice.

E plin de străini – turiști, angajați – Londra e unul dintre cele mai cosmopolite orașe din lume, ultimul recensământ a arătat că britanicii reprezintă acum doar 45% din populația Londrei și că mai bine de o treime dintre londonezi sunt născuți în străinătate. Adaugă studenții și imigranții ilegali și îți cam faci idee cam cum e pe aici. Mie exact de aia îmi place Londra, lumea întreagă într-un singur loc.

Da, se circulă invers, de fapt totul e invers (eu mă lupt mereu cu mașina de spălat, robinetul de la chiuvetă, ușa, când mă întorc din România, și invers). Dar la fiecare trecere de pietoni scrie look right sau look left. Și apoi ei chiar respectă semaforul (apeși pe buton dacă vrei să traversezi) și în zonele mai normale, nu în centru, dau prioritate masiv unde nu e semafor.

Londra e cunoscută și pentru shopping. Găsești reduceri mai mereu, dar cele mai mari sale-uri sunt în vară, iunie-iulie, și după Crăciun, în ianuarie. Pe Oxford Street, Carnaby Street, Regent Street, Seven Dials (zona Covent Garden) și în zona Picadilly găsești magazine pentru toate buzunarele. Pe Bond Street, în Kensington, Belgravia și Mayfair e zona de fițe, bani să ai, mulți. Iar în mall-uri sunt de toate pentru toți. Suveniruri și mâncare ieftină și diversă găsești în Camden Town. Portobello Road e celebru pentru piața lui, dar nu e foarte ieftin (mă rog, depinde ce vrei să iei), în schimb e foarte pitoresc.

Camden Town: arti?tii din spatele blocurilor

 

Ai net gratis mai peste tot (parcuri, pub-uri, unii or să te pună să-ți faci cont, dar e free), însă dacă intri la metrou…zona crepusculară. Semnal nu, net nu, doar pe alocuri, acum câțiva ani nu era semnal deloc, de la atentate li se trage, au început să reintre în secolul 21. Indiferent de stele, cele mai multe hoteluri au niște camere cât o cutie de chibrituri și nu prea dau drumul la căldură. Mâncare…se găsesc de toate, bani să ai.

Unde m?nânci ieftin ?i bun la Londra

 

Și cei mai mulți dintre vizitatorii mei zic sper să-mi placă. Și eu le răspund – depinde de vreme. Și zău că depinde, deși ca turist suporți mai ușor ploaia. Dar dacă stai trei, patru zile și în alea plouă neîncetat…ți se cam ia de Londra. Dacă prinzi vreme bună, altă viață. Și chiar dacă inițial e rece, sau plouă, vremea e atât de sucită încât trece de la 10 la 20 de grade cât ai clipi, de aia mereu zic – umbrelă sau pelerină de ploaie și haine groase, straturi, să poți pune pe tine și da jos, în funcție de toanele jet streamului.

Dacă mă întrebi pe mine, aș vizita Londra în aprilie-mai, când înfloresc cireșii, și nu numai, e de vis (am pus poze pe pagina de facebook a vacanțelor), sau vara, când e cald și șansele de ploaie sunt mai mici.

Londra: Mica Japonie

 

PS: Toate articolele din și despre Londra AICI