V-am zis eu că nici bine nu ajung și mă enervez. Și chit că nu am făcut încă bagajele m-am apucat de scris. Nu e vorba de vacanțe, deci care se aștepta la vreo plimbare virtuală prin Londra poate să închidă.

Într-un interviu acordat BBC David Cameron a declarat, răspunzând la întrebarea interlocutorului, că ar trebui înăsprite regulile, ca să nu mai fie atât de ușor pentru imigranți să se stabilescă în Marea Britanie și să ceară indemnizații sociale. Declarația a fost preluată de toată presa britanică și cei mai mulți le-au reamintit cititorilor, mai subtil sau verde-n față, că în curând românii și bulgarii vor avea drept de liberă circulație și vor veni în UK. Nu mai zic de avertizările apocaliptice din ziarele britanice din ultimele luni despre românii și bulgarii care stau pe locuri, fiți gata, așteptând startul liberă circulație.

Daily Mail, decembrie 2012: Suntem în drum spre UK. Într-un an 29 de milioane de români și bulgari vor avea dreptul să se stabilească în Marea Britanie și să ceară indemnizații. Și acești țigani din suburbiile Sofiei abia așteaptă. Titlul e însoțit de poze pe măsură – cele mai insalubre zone posibile probabil și de un video despre viața în România. Opera de artă AICI. (filmulețul e la finalul articolului).

Titlu din The Sun, noiembrie 2012: În UK e mult mai bine ca în România. Toți amicii mei vor veni în 2014. Evident cu amenințarea că noul val va invada țara și va scufunda piața muncii.

Ieri, The Telegraph: Restricțiile impuse românilor și bulgarilor sunt pe cale de a expira. Acest lucru va da dreptul la 29 de milioane de români și bulgari să trăiască și să lucreze în Marea Britanie.

____________________ 

Culmea e că un raport făcut de fostul guvern și publicat de actualul în toamna lui 2011 arată contrariul. Imigranții români și bulgari au cel mai ridicat nivel de educație, cel mai mic procent când vine vorba de solicitarea de indemnizații sociale și cel mai mare procent la capitolul angajări.
_____________________
Și cînd a fost dat publicității, în 2011, o parte a presei britanice a luat  ce a vrut. A scos cifrele din context și ce să vezi, romanii și bulgarii dau năvală în UK , în tările lor șomajul scade, în UK crește (ați înțeles a cui e vina), românii și bulgarii sunt slab pregătiți, au cel mult studii medii, stau pe banii statului englez și au o droaie de copii. Ambasadorul României,Ion Jinga, a reacționat, și bine a făcut, și a declarat că au fost alese date selective, folosite în mod distorsionat.
_______________________
Studiul – Identifying social and economic push and pull factors for migration to the UK by Bulgarian and Romanian Nationals – arată că 38% dintre cetățenii din A2, adică românii și bulgarii, au studii superioare, cel mai mare procent, în comparație cu cei din A8 (Cehia, Estonia, Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria), sau cu grupul alți imigranți, probabil cei non UE.
Apoi datele arată că românii și bulgarii muncesc, nu stau pe banii statului englez. 85,3% dintre ei, din nou, cel mai mare procent, sunt angajați. 84% dintre cei din grupul A8 au un job. La UK born procentul e de 79,7% iar la other migrants e 71%. Asta în intervalul 2004-2009.
 work

 

În 2010 tot românii și bulgarii erau pe primul loc la capitolul employed, 84,2, urmați de imigranții din A8 (83,8%), de UK born (79%) și de alți imigranți (71,8%).

Rata șomajului printre migranții români și bulgari este cea mai scăzută –  4,4% ( A8 – 5,6%; alți migranți – 6,4%).

Doar 15,4% din grupul A2 cer benefits. Surprize, surprize – cei mai mulți, 40,4%, sunt UK born. 

migrants

 

Ca să nu mai spun că din raport reiese clar că numărul imigranților din România și Bulgaria a scăzut simțitor din septembrie 2009 din cauza, sau datorită, crizei economice.

__________________________

Poate vă întrebați de ce The Telegraph a făcut referire la Polonia, când a anunțat învazia româno-bulgară. Pentru ca cititorul să perceapă exact dimensiunile catastrofei – ultimul recensământ arată că polonezii sunt pe locul doi în top imigranți în UK.

Cifrele confirmă că țara e mai puțin albă și mai puțin creștină. În 2001 populația albă era de 91% din totalul populației, în ultimul recensământ cifra e mai mică cu 5 procente – 86%.

5% din populație o constitue noii veniți, mulți dintre ei din Europa de Est. Numărul celor care locuiesc în UK, dar sunt născuți în afară a crescut la 7,5 milioane, 13% din umărul total. Cei mai mulți au venit din India, previzibil, Polonia, suprinzător, în recensământul din 2001 nici măcar nu era în top 10, Pakistan, la fel, normal. Pe lista cu newcomers sunt și țări ca Irlanda, Sua sau Germania.

Mulți dintre ei pot fi copii ai britanicilor care au trăit în străinătate. O parte dintre ei pot și studenți sau rezidenți temporari. Oricum ar fi,scrie The Guardian, nu e o imigrație ca cea din 19760 și 1970 când 29% din Kensington și Chelseaera constitută din albi, ne-britanici, bancheri sau oligarhi mutați în vestul Londrei. Acesta e rezultatul globalizării, o mobilitate și o agitație în populația lumii care implică Marea Britanie în aceași măsură în care implică Franța, Germania sau Olanda. Pur și simplu oamenii se mișcă și unii dintre ei vin aici.

Numărul celor care se consideră mixed race aproape ca s-a dublat. 12% dintre gospodării includ membri de diferite etnii.

 

The Guardian: Dar Dumnezeu, în orice caz biserica, se luptă în țara asta. Acum 10 ani 72% se declarau creștini. Acum doar 59%. Unii vor compara numărul britanicilor musulmani din 2001, 3% din populație , cu cei 5% de acum (2, 7 milioane) și vor avertiza că într-o zi creștinismul va fi copleșit de Islam. Dar cea mai mare provocare a creștinismului nu e Islamul ci mai degrabă faptul că 25% dintre cei interogați s-au declarat de nicio religie, în 2001 procentul era 15%.

Cei care nu cred sunt acum a doua cea mai mare confesiune, depășind numărul musulmanilor, hindușilor, evreilor, budiștilor, la un loc. Confirmă locul nostru de poate cea mai mare țară fără Dumnezeu, cea mai puțin bisericoasă.

Autorul articolului, un articol care mie mi-a plăcut, scris obiectiv, fără patos, mai spune că – În timp ce parlamentul dezbate dreptul cuplurilor de același sex de a se căsători, și se fac mitinguri pro și contra, aflăm că de fapt căsătoria e oficial o preocupare minoră. Astazi doar 46,6% dintre noi suntem căsătoriți, în scădere de la 50,9 în 2001. 105,000 de britanici trăiesc în parteneriat civil. 

 

Londra …is worlds away from the rest of the country.

Britanicii albi eu devenit o minoritate, doar 45% din populația totală a Londrei. Albii ramân majoritari, 60% dintre londonezi, numai datorită noilor veniți din Europa de Est. Cel mai mare număr de musulmani și orice altă religie e la Londra, unde biserici africane, moschei, temple și sinagogi prosperă. Creștinii sunt încă cel mai mare grup, dar nu mai sunt o majoritate.

Mai bine de o treime dintre londonezi sunt născuți în străinătate: „It’s a reminder of just how much we’ve changed,like catching your reflection after 10 years without looking in a mirror. „You know you’ve aged in that time, but it’s still a shock to see it.” (Tony Travers of the London School of Economics)

 

Și mi-a plăcut foarte mult cum a încheiat: the main story is surely that this country has undergone a radical transformation in this last decade and the ones before – and it has done so with relative peace and relative calm. No one will hand out any gold medals for that, but it’s a kind of triumph all the same. 

Să se pregătească britanicii că mâine mai vin doi români deci valul de imigranți români va crește amenințător.

 

PS: Găsiți articolul aici. Tabelele sunt luate din raportul mentionat, de pe site-ul guvernului.