Contrar a ce zice gura lumii, Londra nu e un oraș foarte scump când vine vorba de mâncare. Pentru că e atât de mare și divers, găsești de toate pentru toți la orice preț. Mie, de exemplu, mi s-a părut mult mai scump la Paris, Veneția, Bruges sau Stavanger. Da, are și Londra restaurante de fițe, oho, destule, dar în același timp e plină de piețe, shop-uri cu sandwich-uri și supe, pub-uri, fast-food-uri și restaurante ieftine.

 

Unde mănânci ieftin și bun la Londra? La piață! Nu glumesc, cu cel puțin 2 lire, și cu maximum 6,7, pui burta la cale și încerci și ceva nou. În Camden treci prin aproape toate bucătăriile lumii, cred că e cea mai mare piață de mâncare din Londra. E deschisă zilnic, uneori chiar  și noaptea (pe perioada verii, joia). Cea mai apropiată stație de metrou – Camden Town.

Camden Town: arti?tii din spatele blocurilor

 

Borough market e probabil cea mai cunoscută piață de mâncare din Londra. Și nu te duci pe acolo doar dacă vrei să umpli frigiderul, servesc mâncare gata făcută – e plină de tarabe cu bucate din Spania, Franța, Etiopia, India, Germania, Marea Britanie. Cea mai apropiată stație de metrou – London Bridge.

Dacă treci podul, în cel mult 10 minute, ajungi la Leadenhall Market, dar aia e ceva mai scumpă, nu stau cu tarabele-n stradă, ci în interior, cu scaune, mofturi. Oricum, merită văzută măcar pentru clădire dacă nu pentru mâncare. Cea mai apropiată stație – Monument.

La doi pași de Borough Market e South Bank (cam 10 minute, pe jos). Dacă e week-end, e piața de mâncare. Noi când am fost am salivat pe la greci și spanioli, dar au și alte cele, depinde de zi. Cea mai apropiată stație – Waterloo.

La Portobello fac un pui cu ceapă genial. Plus gogoși spaniole și clătite. Cele mai apropiate stații de metrou – Notting Hill Gate, Holland Park, Latimer Road, Ladbroke Grove.

DSC_0893

În Greenwich, deși spațiul e micuț, găsești mâncare chinezească, persană, tapas-uri. Piața e la câteva minute de stațiile de DLR Cutty Sark și Greenwich, lângă muzeul maritim.

În Hammersmith, în Lyric Square, joi si vineri, la amiaza, e food market. Prețuri de la 2 lire în sus. Cu 5 lire mănânci bine. Mâncare poloneză, algeriană, spaniolă, persană. Vara au și un ecran unde transmit diverse – noi am fost să vedem semifinala de la Wimbledon acolo, când și-a sucit Halep piciorul (ghinion curat). Cea mai apropiată stație de metrou – Hammersmith.

Pe Brick Lane iar e fain, în weekend încing indienii, arabii, tailandezii și spaniolii tigăile. Și miroase atât de bine încât ceva ceva tot iei. 4 sau 5 lire o porție sănătoasă. Cele mai apropiate stații – Shoreditch sau Aldgate. La un sfert de oră e Spitalfields Market, o recomand iubitorilor de muzică și haine. E genul retro-hipster, nouă ne place. Acolo am mâncat cel mai bun sos de alune ever, la o tarabă cu mâncare din Indonezia. Cea mai apropiată stație – Liverpool Street.

Brick Lane, colorata mâine-i gata

 

Berwick Street Market, în Soho, una dintre cele mai vechi din Londra, de prin 1700 (înțeleg că unele clădiri de pe stradă sunt din perioada aia), Virginia Woolf își făcea cumpărăturile pe acolo, Exmouth Market, pe lângă Barbican, Brixton market (metrou cu același nume), Broadway market, în Hackney, tot în Est, Walthamstow Market. Noi mai frecventăm piața din Richmond, de lângă pod, nu-i foarte mare, dar mereu am găsit câte ceva. Londra e plină de piețe și mi se pare foarte fain că, deși s-a transformat în unul dintre cele mai mari centre financiare din lume și e raiul bogaților, a păstrat tradiția târgurilor.

Pe scurt – unde vezi o piață, intră. Las lista Time Out cu 21 de piețe de mâncare din Londra

IMG_4872

Varianta 2 – fast food-ul mai puțin fast, ca să zic așa. Adică nu gen McDonalds, ci Pret a Manger, Nero, Eat, Greggs, Itsu sau Wasabi (dacă îți place sushi). Nu au doar sandwich-uri, ci și supe, salate, pește. Prețurile sunt cam la fel la toate, de la 2 lire în sus, plătești un pic mai mult dacă mănânci acolo, dacă iei la to go e mai iefin cu o liră, două. Cu vreo 8 lire mănânci bine (o supă și încă ceva). Mai sunt unii prin centru care vând pizza la bucată, nu merită să dai 2 sau chiar 3 lire pe o felie de pizza, nu pui nici pe o măsea, mai bine cauți o piață, un Pret, sau intri într-un supermarket. 

Waitrose, Marks & Spencer, Sainsbury, Tesco, toate au mâncare gata făcută, sandwich-uri sau salate, fructe – 2,5 – 3 lire un sandwich, piept de pui la rotisor – 3 lire, un pui întreg – 6 lire, jack potatoes – 2 lire, 3 croissante la preț de 2. Poți pune de un picnic într-un parc, se practică. Sainsbury și Tesco au prețuri ceva mai mici, M&S e un pic mai scump, Waitrose e și mai și, dar parcă au varietate mai mare. 

Apoi nici pub-urile nu-s foarte scumpe când vine vorba de mâncare, e mai scumpă berea. Cele centrale sau cele de lângă Tamisa au preturi mai măricile, cam 11-12 lire un fish&cips, dar sunt și cu 8 sau 9 lire. Numai că după două zile de fish&cips sau altă mâncare de pub…nu-ți mai trebuie și a treia. Ține de gusturi, însă eu zic că dacă vrei să mănânci bine la Londra, nu te duci la pub, nu te duci la restaurantele British, te duci la iranieni, libanezi, turci. Iranienii nu-s zdraveni la capitolul mâncare, au niște porții uriașe.

DSC_0737

poftim, meniu de 2 persoane – 26 de lire

Mai recomand italienii, sunt și locuri foarte scumpe, ca peste tot, însă se găsesc și restaurante cu prețuri decente. Franco Manca, de exemplu, dacă vrei pizza bună și ieftină. La spanioli și greci e ceva mai scump, depinde de zonă, la francezi e și mai scump. Dacă îți place mâncarea indiană, Londra va fi pe placul tău, e plin de restaurante indiene, cu prețuri super bune. Dacă ești fan mâncare chinezească, în Chinatown găsești all you can eat cu 10 lire, ba chiar și mai puțin, în timpul săptămânii. Atenție, nu totul e ieftin în cartierul chinezesc, noi am lăsat și 40 sau 45 de lire, și sincer nu a meritat banii.

În general nu se lasă bacșiș, pub-urile sunt free houses, adică te duci, îți iei berea, dai comanda de mâncare și numărul mesei. La unele restaurante scrie service included, altele te anunță încă din meniu, sau pe notă, că ți-au adăugat 10 sau 12% pentru serviciu, alții scriu service not included, deci dacă vrei să lași o liră, două… Nu fă conversia în lei că te apucă jalea:-p

 

Mai știi și altele? Bring it on!

 

PS: Citește și Ce vezi gratis la Londra (am adunat vreo 50 de obiective).  Ne găsești și pe facebook.