Căutam ceva, nu mai știu exact ce (bătrânețile, maică), și am dat peste un articol în Le Figaro, evenimente de neratat în primele 6 luni ale anului. Din articol în articol, că anul are 12 luni, dar le-a fost lene francezilor să mai caute, sau venea week-endul peste ei, m-am tot luminat și așa a ieșit o listă cu evenimentele ce au loc în 2015 în Europa. 

 

Mons și Pilsen sunt capitale culturale europene anul acesta așa că punem un semn în dreptul Belgiei și Cehiei, că aveți harta-n față bănuiesc. Cele două orașe au fost intens promovate la târgul de turism de la Londra, în noiembrie anul trecut.

 

IMG_1587.JPG

 

2015 e anul în care vei putea cheltui mai ușor bani în Lituania, la 1 ianuarie țara a trecut la euro așa că nu-ți mai bați capul cu schimbul valutar. N-am fost, n-aș zice nu, mai ales pentru parcurile naționale (Lituania – obiective)

Punem un semn și în dreptul Vienei, se fac 150 de ani de la inaugurarea Ringstrasse, austriecii zic că e cel mai frumos bulevard din lume. Vor fi organizate diverse evenimente pe tot parcursul anului.

 

Pe 31 ianuarie începe carnavalul de la Veneția, se termină pe 17 februarie, nici nu vreau să-mi imaginez ce va fi acolo, noi am fost în noiembrie și mi s-a părut aglomerat…M-aș duce la un carnaval mai aerisit, poate la Nisa (13 februarie-1 martie), mai ales că mi-a plăcut Nisa, sau, și mai bine, la Menton, la Fete du citron, 14 februarie – 4 martie (ador orașul ăla, detalii despre sărbătoare aici). În cazul în care vă place mai degrabă Germania decât Franța, de pe 12 până pe 18 februarie e carnaval la Koln și Dusseldorf.  

 

menton1

Menton

 

Dacă ați vrut vreodată să vizitați Salisbury poate că acum e momentul – Magna Carta împlinește 800 de ani – ”Salisbury Cathedral is extremely proud to own the finest preserved of the four surviving original 1215 documents.  The 1215 Magna Carta is inscribed in the UNESCO ‘Memory of the World’ register underlining the fact that the documents held by Salisbury Cathedral, Lincoln Cathedral and The British Library are regarded amongst the world’s most significant documentary heritage.”

Vor fi organizate o mulțime de evenimente, din februarie până în noiembrie, las lista. Noi am fost în primăvara lui 2013 la Salisbury, ne-a plăcut orășelul, trecut cu vederea de multe ori, e un fel de haltă spre Stonehenge.

Anglia medievală, Salisbury.

Pe 19 februarie chinezii din Londra sărbătoresc noul an, de fapt e mai mult o chestie turistică dar e simpatic. Ar fi cea mai mare festivitate din lume, dacă nu luăm în calcul Asia. Am fost și noi anul trecut să sărbătorim noul an chinezesc londonez

 

Începând cu luna martie, șoferii amatori de peisaje și istorie sunt invitați pe ruta Napoleon. E ruta urmată de Napoleon, când s-a întors din insula Elba, în 1815. Se fac așadar 200 de ani de atunci. Traseul, de aproximativ 300 de kilometri, leagă Coasta de Azur (începe la Golf Juan) de Grenoble și trece prin 2 regiuni deosebit de frumoase – Provence-Alpi-Coasta de Azur și Rhone-Alpi. Printre altele trece și prin Verdon, canionul francez, de neratat.

Și dacă tot vorbim de Napoleon, Corsica e pe lista de văzut în 2015 întocmită de cei de la National Geographic.

Rămânem la Frața – anul acesta se termină lucrările de reabilitare la Mont Saint Michel – baraj, pod, parcări, clădiri: Restoring the Mont-Saint-Michel’s maritime character is a long-term operation. It is part of a higher ambition: to profoundly restore the landscape which provides a setting for one of the key locations of Humanity and to renew the approach to the site, in the spirit of its crossings. (projetmontsaintmichel.com)

 

Începând cu luna aprilie, pentru prima oară, Valea Loarei poate fi admirată din nava de croazieră – CroisiEurope was inspired by an ancient technique – the paddle wheel – and is re-working it using today’s technology to create a new and unique type of craft which will start operating in April 2015. This will be the first time that a cruise vessel with cabins has ever cruised along the Loire. (CroisiEurope)

Traseul – Nantes, Saint-Nazaire, Ancenis, Angers, The Castle of the Loire, Saumur, Bouchemaine, Ancenis, Nantes – durează 6 sau 8 zile iar prețurile încep de la 1 000 de euro, pensiune completă…Scump, domle, scump, mai bine merg la Sevilia, la Feria de Abril (21-26 aprilie). 

 

Eu aș pune Londra pe lista de primăvară, v-am mai zis, e minunată primăvară, se umple de flori de cireș și de narcise galbene.

Londra in vremea ciresilor

Londra: unde găsești cireși japonezi

 

Am ajuns deja la luna mai. Brighton, lângă Londra, e în sărbătoare aproape toată luna – e Brighton festival. Tot la vecini, la Bath, e festivalul de muzică clasică (e minunat Bath).

Pentru iunie vă recomand câmpurile colorate de la Castelluccio, în Umbria. Covorul de flori se colorează în perioada mai-iulie.

 

Poveste cu flori de câmp

castelluccio, platou flori

Castelluccio, Umbria, iunie 2014

 

În iunie, la Dublin e sărbătoarea muzicii, deși bag seamă că Dublinul e mai mereu în sărbătoare – lista cu festivalurile din 2015: visitdublin (eu n-am fost încă la Dublin, a fost Bianca și ne-a povestit ce-i de văzut și cum e cu Dublin pass-ul – AICI). Pe 21 iunie fete de la musique se mută la Paris.

 

În iulie e The Tall Ship Races. Navele pleacă de la Belfast, pe 2 iulie, trec prin Aalesund, Kristiansand (Norvegia) și încheie cursa la Aalborg, pe 4 august. Au poposit la Aalborg și în 2012, Ina a fost și ne-a povestit și nouă AICI.

Pentru muntomani – Zermatt, Elveția: “on 14 July 1865, the british climber Edward Whymper reached the peak of the Matterhorn (4,478 metres) together with his rope team. 150 years later, the Matterhorn still stamps its imprint on the village at its base. In 2015, Zermatt will celebrate the mountain and the alpine tradition with events, experiences, festivities and special offers. The main player on this stage, besides the Matterhorn, is the Hörnlihütte, which will reopen in july 2015.” Calendarul evenimentelor aici

 

August: Feria de Malaga (15-23 august) și la Tomatina, la Bunol, lângă Valencia (27 august). Habar n-aveam că au băgat bilet de acces, pentru că erau prea mulți amatori de suc de roșii, detalii pe site dacă vă pasionează.

Pe 30 august e carnavalul de la Notting Hill, la Londra, nu l-am prins niciodată.

 

Am ajuns deja la septembrie – Valetta sărbătorește 450 de ani de la marele asediu (o baltă de sânge în numele creștinismului sau al islamului, cavalerii de Malta s-au luptat cu otomanii). Orașul e superb, am fost și noi acum vreo 3 ani.

V de la Valetta.

 

malta3_valetta

 

Pe 20 septembrie începe Oktoberfest, la Munich. Și dacă mai aveți nevoie de motive pentru a vizita Parisul, pe 29 octombrie începe salon du chocolat. 

Noiembrie și decembrie sunt pline de târguri de crăciun, nu intru-n detalii că mă deprim, abia a trecut crăciunul.

 

Ies un pic din Europa, numai cât să vă zic că dacă visați la Cuba cred că acum e momentul să treceți la fapte. Americanii s-au gândit să-și scoată capul din dos…are vechi și stupide și vor să ridice embargo-ul. E cale lungă până acolo, mă rog, nu cred că mai durează alți 50 de ani, dar decizia aparține congresului și înțeleg că mulți nu susțin părerea lui Obama. Deocamdată se vor mai relaxa relațiile comerciale și diplomatice și vor dispărea restricțiile impuse turiștilor americani (de ai lor, nu de cubanezi). Încet, încet Cuba se va schimba la față așa că, dacă aveți ocazia, go for it! Eu nu ajung cu siguranță anul ăsta. Las lista cu evenimentele ce au loc în Cuba în 2015.

(sursa: bugbog.com – au făcut oamenii ăia o lista cu aproape toate festivalurile ce au loc în Europa, Le Figaro, National Geographic)