Lasând la o parte faptul că nu știu când a trecut 2015 și de fiecare dată când văd vreo ofertă de revelion mă crucesc, ca apoi să-mi dau seama că totuși nu mai e chiar așa mult până atunci, au publicat cei de la Lonely Planet lista cu destinațiile recomandate pentru 2016. Și, la capitolul regiuni, prima pe listă e Transilvania. În sfârșit, aș zice eu, că vorba aia are cu ce și e pe val de când are ambasador regal.

cluj, vedere de pe cetatuia

Natură, sate ca acum 100 de ani, urși, lupi, Cluj, Sibiu, Sighișoara, Poiana Brașov, sarmale, mămăligă, papanași, țuică, Viscri, Biertan și, evident, Dracula, trec cei de la Lonely Planet din sate medievale în orașe pline de viață și din bucătărie în galerii de artă și ajung la concluzia că Transilvania trebuie musai vizitată. 

Best in travel 2016, categoria pe regiuni:

 1. Transilvania 
 2. Islanda, mai exact vestul – ehe, de când tot zicem noi că ne ducem pe acolo…
 3. Valle de Viñales – îmi fac inimă rea ăștia, zău, că visez la Cuba de hăăăt și chiar făcusem un plan, să plecăm din Havana spre Santiago, o lună, doi oameni, cu autobuze locale, cu stat la casa particular…s-a ales Asia de planu ăsta, ca să zic așa.
 4. Friuli – ar fi cea mai puțin vizitată regiune din Italia
 5. Waiheke Island, Noua Zeelandă
 6. Auvergne – când stăteam în Provence, am zis de multe ori că poate mergem un weekend în Auvergne, dar am tot amânat căci nu era chiar foarte aproape și erau destule tentații în zonă. Altădată, altădată, s-a făcut niciodată. A fost Irina, las link-ul.
 7. Hawaii
 8. Bavaria 
 9. Costa Verde
 10. Insula sfânta Elena

 

Dacă Roma e pe lista orașe de văzut în 2016, înseamnă că dă Domnu si ajung și eu la Roma?

 1. Kotor, Muntenegru – trebuia să mergem când am fost în Croația, n-a fost să fie
 2. Quito, Ecuador
 3. Dublin, Irlanda
 4. George Town, Malaysia – aici am fost anul ăsta, în primăvară. E simpatic locul, nimic de zis, dar eu mereu mă întreb m-aș mai întoarce? Pentru George Town răspunsul e nu. Dar mie Malaysia în general nu mi-a spus mare lucru așa că nu trebuie să luați de bun tot ce zic, slavă Domnului, suntem diferiți, ne plac locuri diferite.

george town, malaysia

5. Rotterdam – nu e atât de bogat în obiective ca alte orașe din Olanda, n-are farmecul den Bosch-ului, Dordrechtului sau Amsterdamului, dar mi-a plăcut

6. Mumbai. 7. Fremantle, Australia. 8.Manchester – și aici am zis că mergem, nu-i departe de Londra, cu trenul, dar n-am mai ajuns (e timp). 9. Nashville, SUA. 10. Roma

 

Când vine vorba de țări ce merită vizitate în 2016, lista nu arată prea atractiv, pentru mine, dacă aș câștiga mâine la loto și aș putea alege una din cele 10, aș zice probabil Japonia.

 1. Botswana
 2. Japonia
 3. SUA
 4. Palau
 5. Letonia
 6. Australia
 7. Polonia
 8. Uruguay
 9. Groenlanda
 10. Fiji

 

Deci unde mergem în 2016? Apoi unde om vrea, dar mai ales unde om putea. Observ că planurile mele de vacanță nu prea se potrivesc cu cele ale Lonely Planet, din toate recomandările pentru 2015 am servit doar două, Bali și Filipine. Sunt curioasă dacă sugestiile astea ale lor se văd în numărul de turiști, de exemplu, anul trecut, la categoria chilipiruri, România era pe primul loc, ar fi interesant de comparat numărul de turiști ce au venit în România în 2014, 2015 si 2016.

Petru noi, 2016 e o agendă goală, n-am scris încă nimic în ea, da nimic, nimic. Voi?

 

PS: O lună în Filipine