Vreau să plec în Grecia cu mașina, unde să mă duc?, mă întreabă o prietenă. Îi răspund fără să mă gândesc prea mult, la Lefkada! Nu că aș fi fost, dar știu vreo câțiva oameni care au fost pe acolo și s-au întors fermecați de apa turcoaz, de plajele de vis și de greci. Bun și unde stau? Acu-i acu.

saint remy

Nu știu cum sunteți voi, dar la mine când vine vorba de cazare e complicat. Și când caut darămite când e cazul să recomand. Nu cer multe lucruri de la un hotel, să fie relativ aproape de centru și să fie curat. Nici mic dejun nu-mi trebuie. Asta teoretic. Practic, mai mereu comentez – camera e ca o cutie de chibrituri, asta iar n-a luat gunoiul, ai grijă când te ridici din pat să nu dai cu capul de tavan (am pățit-o la Londra, unde nu scria că e mansardă, și la Bruges unde știam ce ne așteaptă),  și pot s-o țin așa toată ziua. Iar dacă mai e și murdar….Am fost la Eastbourne, v-am zis că era vai de el hotel, avea peste 8 pe booking, probabil doar pentru că era la malul mării și ieftin, că în rest…Deci ce să recomand? Doar la capitolul așa nu.

Și apoi, am mai zis, ce mie mi se pare scump, ție poate ți se pare ieftin, și invers. Apoi când vine vorba de orașe mai e cum mai e, dar ce mă fac eu când lumea mă întreabă de cazare în Provence? Păi Provence e uriașă, nici eu n-aș ști unde să stau dacă m-aș duce acum. Trebuie să hotărăști întâi zona de interes și apoi unde pui tabăra. Dar sunt atât de multeeee, ca să citez o altă prietenă, da, sunt, e muncă serioasă să alegi cazarea.

 

Eu la capitolul Provence, Coasta de Azur prefer să mă uit pe site-urile lor de turism. Mă opresc la zona/orașul/satul X, intru pe oficiul de turism și caut hébergement. Găsesc de obicei alte locuri decât cele de pe booking sau venere, găsesc particulari care închiriază camere sau chiar casa întreagă. Dezavantajul e că cer un depozit, o garanție că nu dai foc la casă, mai mare sau mai mică, în funcție de imobil, ceea ce la hotel/pensiuni nu se întâmplă, avantajul e că sunt localizate foarte fain (poate vrei să stai între vii, livadă, sau în lanul cu lavandă) și, din timp, poți găsi prețuri mai bune ca la hotel. Găsiți la categoria PROVENCE, cam la fiecare loc în parte, și link către site-uri cu cazare.

Pentru Luberon și ăsta mi se pare fain, discuți direct cu proprietarul și casele sunt în inima Luberonului. La fel și AICI sau AICI, plus hoteluri și camping. 

 

Pe Coasta de Azur foate multe nu-și merită banii. Dar e riviera deci oricum vine lumea, să cerem așadar sute de euro. Deci atenție când căutați, un preț mare nu e nicio garanție, mai ales la francezi. Noi am stat la Eze la Les Terrasses d’Eze. Localizat fain, pe deal, te uiți în mare, între Eze și La Turbie, și cam atât. Nu cred că-și merită alea 4 stele și văd acum că i-a scăzut și nota pe booking, rău. Și au mai mai tăiat din micul dejun, era 20 de euro de persoană/zi, acum e 17. Ceea ce oricum e mult. Noi n-am luat, că n-am înnebunit să dau 20 de euro pe mic dejun, în condițiile în care camera e cel puțin 100 pe zi, și apoi în Eze sau în La Turbie, cu banii ăști mănâncă 3 persoane.

Am mai stat la un hotel în Nisa, dar nu mai știu cum îi zice, oricum numai ce am dormit câteva ore, nici nu mai țin minte cum arăta. Și așa ajung la altă chestiune când vine vorba de cazare, de ce să dau o mică avere când oricum plec dimineața și vin noaptea. O prietenă a găsit cazare, la Juan les Pins, lângă Antibes, pe homeaway. V-am mai zis, la francezi stelele lor sunt mai diferite, adică dacă scrie 3 stele înseamnă  că e cam de 2, și tot așa.

lefkada1

Revin la Lefkada, o amică a stat AICI, i-a plăcut, și nici nu-i scump, alta AICI, a scris la ea pe blog despre vacanța în Lefkada, alta s-a cazat AICI. Iar prietena Oana, care a  și scris pe blog despre concediul ei, a găsit cazare pe loc, s-a dus în port și a găsit ce a vrut. În Rhodos nu pot să vă recomand decât ce mi-a recomandat și mie Florentina, AICI. Eu la greci am stat la rude așa că…n-avem. La fel și la italieni, cu excepția Napoli când am închiriat un apartament.

În Croația am stat AICI, în Dubrovnik, în Pula și Zadar am uitat, dar dacă le vrea cineva neapărat, le caut. La Malta…v-am povestit, jale mare cu hotelul. Iar la Londra am stat în unele de unde nu știam cum să plec mai repede. Cum ar fi ăsta. La mansardă, nu foarte curat, mic dejun de doi lei. Și, ca în mai toate hotelurile pe unde am stat, la Londra, mai toți angajații erau români. Eram la micul dejun și italienii de lângă noi, care nu știau engleză că doar ei vorbesc cu mâinile, îi explicau lu’ tanti Mariana (zic și eu, habar n-am cum o cheama, avea față de Mariana, grasă și frumoasă) că vor un croissant mai prăjit, al lor era cam trist ce-i drept, voia ca al nostru, și tot arăta și zicea cosi. Aia nimic. Well done?, întrebăm noi. Si, si, well done. Și se duce tanti Mariana spre bucătărie bodogănind, auzi la ea, mă, vrea well done. Iar într-o zi, la alt hotel, vine camerista, de-a noastră și aia, și-i zic poți reveni în 10 minute, ne pregătim de plecare. Ei da ce io stau toată ziua aici, nu mai stau, mă duc acasă. Adăugați și accentul de mâncați-aș ochii, și o față plinuță, încadrată de un păr creț, și niște mâini în șold. M-a bușit râsu.

 

Asta e fain, dar mai scump, e în Hammersmith, aproape de metrou. Am mai stat aici, dar e mic mic mic, nu poți să te miști. Dar e peste stradă de metrou (district line). Am mai stat la unul în Bayswater, drăguț, dar am uitat cum îi zice. Oricum zona e plină de hoteluri și e foarte faină. Acum doi ani ne-am fițoșit la Park Plaza, prietenii știu de ce, și tot la Park Plaza am stat și la Amsterdam, era singurul care mai avea camere libere.

 

amsterdam

Și dacă tot am ajuns la Olanda...Acum stăm în Breda, la Apollo, am înțeles că e fosta clădire a poștei, au aranjat-o de 4 stele. Mi se pare cam scumpișor, între 90 și 140 pe noapte în funcție de perioadă ( e drept că arată bine). Însă în centrul orașului sunt altele și mai ieftine, ăsta e lângă gară, la 10 minute de centru. Săptămâna trecută am stat la o pensiune lângă Tilburg, foarte simpatică, o fostă fermă, dar îți cam trebuie mașină, e între orașe, deși stația de autobuz e la 10 minute. Iar prima oară am stat la o vilă , lângă Oosterhout, la fel, fără mașină e greu, autobuzul e la 15-20 de minute, dar e așa o liniște…iarbă verde, veverițe.

Mă opresc aici, nu de alta dar mă apuc de căutat toate hotelurile la care am stat vreodată și nu-mi ajunge ziua. Am o curiozitate, pentru voi ce contează când alegeți hotelul și de unde îl luați?