Daca tot vorbeam de planuri de vacanta, US News a realizat un top al celor mai scumpe locuri in care poti ajunge ca turist. Asa ca, daca va dau banii afara din casa, va prezint cele mai scumpe tari din lume.

 

1. Pe primul loc, cumva previzibil daca luam in considerare faptul ca topul e facut tinand cont de preturi si salarii, Norvegia. Mai exact capitala Oslo. O camera la hotel costa in medie cam 170 de dolari pe noapte. Si nu doar hotelurile sunt scumpe, si preturile la alimente ar fi destul de ridicate, ca sa nu mai vorbim de cele de la restaurante. Norvegia e pe primul loc inca din 2006 in statisticile facute de UBS Wealth Management Research, la capitolul prices and earnings. (am vazut cu ochii mei, intre timp, e scump rau – Norvegia mea).

preikestolen, norvegia, 2014

2. Urmeaza o alta tara bogata, Elvetia. Pe locul 2 in top sta Zurich. Francul elvetian a rezistat eroic in fata crizei asa ca preturile sunt si ele pe masura. 224 dolari/noapte (in medie) si promotiile sunt cam rare. Poate primavara e mai ieftin, spun cei de la US News.

3. Si tot un oras din Elvetia e si pe locul 3, Geneva – 268 euro/noapte costa o camera la hotel! (in medie, nu uitati).

4. Pe locul 4 Copenhaga. V-am zis eu ca-i scump. Cam 170 de euro costa, in medie, cazarea. Noi am stat la First Hotel si am avut noroc de o reducere (prietenii stiu de ce). Copenhaga mea aici.

5. In primele 5 orase scumpe e si Stockholm. De fapt se observa ca tarile nordice, unde criza nu  a fost atat de grava ca in Europa si unde salariile si contributiile sunt considerabil mai mari, sunt cele mai costisitoare pentru turisti. In Stockholm, o noapte la hotel costa, in medie, 190 de dolari.

6. Tokyo, Japonia – mancarea nu e atat de scumpa, spun realizatorii topului, insa hotelurile…te cam lasa fara bani. O camera la un hotel fara fite costa aproximativ 160 de dolari pe noapte.

7. Urmeaza Sidney, Australia. 172 de dolari pentru o noapte la un hotel decent. Si daca mai punem la socoteala si avionul… Scump, domle, scump!

8. Helsinky, Finlanda. 163 de dolari /noapte. Criza nu a prea ajuns pe la ei asa ca si-au permis sa mentina preturile la un nivel destul de ridicat.

9. Toronto. Acolo, pentru o noapte de cazare, veti plati, in medie, 133 de dolari. La fel, drumul e destul de scump…

10. Pe locul 10 in topul celor mai scumpe locatii din lume Singapore. O camera la hotel costa, in medie, 200 de dolari pe noapte. Plus avionul…e clar.

11. Pe 11 sta Viena. Nu credeam ca e atat de scumpa incat sa fie in topul celor mai scumpe 15 tari din lume. Aproximativ 122 de euro pe noapte costa o camera la hotel. Oricum, se pare ca preturile au mai scazut incepand cu 2010. Si, recomanda realizatorii topului, mai bine cautati un apartament.

paris2

12. Paris – da, si mie mi s-a parut destul de scump desi nu am platit 190 de euro pe hotel (acesta este pretul mediu). Oricum, ca si in cazul Vienei, din 2009 preturile au mai coborat un pic. Rezultatul documentarii proprii il gasiti aici.

13. Luxemburg –  o tara mica, dar scumpa. 250 de euro pe noapte! Destul.

14. New York, New York . 251 de dolari costa in medie o noapte de cazare. In ultimii doi ani se pare ca preturile au mai scazut, dar putin de tot. Daca punem la socoteala si avionul… Si daca ma mai gandesc ca noi avem nevoie si de viza…Pa, la revedere.

 

15. Londra. V-am avertizat si eu ca nu e ieftina. 177 de euro pe noapte pentru hotel (pretul mediu). Din nou, am avut noroc de prieteni si am beneficiat de o reducere considerabila. De fapt, cred ca hotelurile fac gaura in buget, la mancare mai poti face economii – gasesti pub uri si restaurante pentru toate buzunarele.

PS. ne-am mutat la Londra intre timp asa ca stim mai multe din sursa proprie :-p