Cum au murit oraşele industriale ale României: Victoria – un oraş fantomă. Asta citeam zilele trecute în Adevărul, un articol care vorbește și de Mizil, și de Copșa Mică, și de Mărășești, și de alte localități, foste orașe industriale, prăbușite odată cu căderea comunismului. Spre deosebire de celelalte, Victoria are noroc. O mână de tineri pasionați de film și îndrăgostiți de zonă au organizat Festivalul de Film Victoria.

COMBINAT MONTAN PENTRU EXPLORATORI URBANI
Vino la poalele munților Făgăraș, în orașul Victoria pentru trei zile de combinat scurtmetraje, documentare, filme premiate și distracție cât cuprinde. 

Te provocăm să lași praful din marile orașe și să te faci auzit. Vino în Victoria să respiram același aer pentru trei zile într-un oraș pentru care acest festival înseamnă totul deoarece filmul și cultura sunt pe cale de dispariție. 

Așadar între 22 și 25 august Victoria își așteaptă oaspeții. Și zău că are cu ce. 40 de filme, tema de anul acesta este FILM’nTORS” şi va readuce în atenţia publicului filme de succes date uitării, muzică, foc de tabără, petreceri în aer liber, street art. Ca să nu mai vorbesc că zona e perfectă pentru o mică vacanță, condimentată cu filme vechi.

La cel mult o oră de Sibiu, la jumătate de oră de Făgăraș, la distanță mică de Sâmbăta de Sus, păzită de munți, Victoria e un oraș care merită mai mult decât titlul de fost oraș-combinat. Nu știam nimic despre loc până nu mi-a povestit Alexandra, unul dintre organizatori. Zona e superbă și are potențial turistic, așa că ne întrebam una pe alta de ce nu e promovată, de ce, în loc să apară în articole despre orașele moarte ale comunismului, nu face bani din turism? Veșnica noastră problemă, avem cu ce și… atât.

Orașul este aşezat la poalele munţilor Făgăraş, deci se poate ajunge relativ ușor pe Negoiu şi Moldoveanu sau în locurile pomenite mai sus. Iar Brașovul e la cel mult o oră jumătate, cu mașina.

Un pic de istorie. Victoria a fost construită în 1949, un oraș inventat după modelul sovietic, monoindustrial şi implantat pe un loc gol.

Victoria este primul oraş nou care a apărut pe harta Republicii Populare Române. Tot ce se întampla aici în aşezarea de la poalele Făgăraşilor este direct raportat la existenta combinatului chimic. Nu există casă, apartament în care să nu locuiască un muncitor, un inginer sau un tehnician din sfera chimiei (…). Te surprinde de la început liniştea care stăpâneşte locul. De fapt, localnicii sunt la lucru. (Scanteia, 27 aprilie, 1965, sursa: Adevărul)

În anii 90 industria chimică s-a prăbuşit, combinatul s-a împărţit, și a urmat ce a urmat în mai toate fostele orașe industriale ale României – disponibilizări, plecări în străinătate, mai puțini oameni și mai multă sărăcie.

Dar toate acestea se pot schimba. Festivalul de Film de la Victoria își propune nu doar să readucă filmul în localitate – apropo, ultimul film proiectat în Victoria a fost Titanic, în urmă cu 16 ani – ci să scoată orașul în lume, sau mai bine zis să aducă lumea la Victoria pentru a vedea că zona merită toată atenția turistului îndrăgostit de munte și de România.

Organizatorii spun că vor să facă din Victoria un fel de Vama Veche de munte așa că e permisă, ba chiar incurajată, viața la cort, strandul din Victoria dispune de 200 de locuri de campare, alte 600 sunt disponibile în apropiere. Sunt și pensiuni în zonă, revin cu informații zilele următoare când o să vedeți și programul. Și, o chestie care mie mi se pare genială, toată lumea este invitată să meargă cu bicicleta, personala sau inchiriata (le gasiti in oras, langa stadion).

Nu știu ce ziceți voi, dar eu m-aș combina la o plimbare prin zonă. Si dacă voi fi în țară, așa voi face. Tot voiam eu să văd România, uite o ocazie numai bună. Ca să nu mai spun că mă strigă bicla de pe balcon. Tu ce faci în august?

PS: programul aici