V-am mai povestit eu de planul nostru de ducă prin Asia. E tot la stadiul de vreau vreau vreau, fără nimic bătut în cuie, dar pata e pusă și nu se dă dusă, așa că tot discutăm unde, ce și cum. Nu știam dacă să punem și Filipine pe listă – părea cam peste mână și nu peste tot e ok de mers. Până am văzut pozele Irinei de la Are you Happy?. I-am tot urmărit vacanța în Filipine pe facebook și am zis gata, țara aia trebuie văzută măcar o dată în viață, măcar o bucățică din ea. Dar mai bine o las pe Irina să povestească.  

1_Boracay - White Beach

Ce știam despre Filipine înainte de călătoria asta? Hmm, doar că e în Asia, că are multe insule cu plaje superbe și că oamenii zâmbesc mult și sunt foarte primitori.

Boracay este o insula mică de aproximativ 10 km2. Există o porțiune a insulei care are o lățime de doar 1 km. Este probabil una dintre cele mai turistice destinații (dacă nu chiar cea mai turistică) din Filipine cu peste 350 de hoteluri (număr care ne-a șocat având în vedere dimensiunile insulei!). Dacă îi întrebi pe cei care lucrează pe insulă (mulți dintre filipinezi lucrează în Boracay, dar locuiesc pe insulele vecine) îți vor spune că expansiunea hotelurilor și dorința conducerii țării de a obține cât mai mulți bani, vor distruge curând insula care se scufundă câte puțin în fiecare an, pierde din plajă și din vegetație în beneficiul tot mai multor hoteluri.

Plajele din Boracay sunt rupte din rai; nisip fin, apă limpede și albastră și apusuri de soare care înmoaie inima chiar și celei mai puțin romantice persoane din lume.

Cum ajungi în Boracay

Dacă pleci din Romania, călătoria până în Boracay nu e tocmai cea mai scurtă, dar merită. Se zboară din Manila către Insula Caticlan, iar din Caticlan cu barca până în Boracay. Viza se ia foarte rapid din aeroport. Noi am ajuns în Boracay tocmai din Bali după o noapte petrecută între aeroporturile din Denpasar (Bali), Manila și Caticlan. Din Caticlan am aranjat un transfer rapid la hotel și ne-a luat în primire o filipineză pe numele ei Maria Torres (reminescențele dominației spaniole). O barcă ne-a dus ca gândul și ca vântul în Boracay, apoi o plimbare de 2 minute cu mașina și mers alert pe străduțele sărace din spatele hotelurilor luxoase, și iată-ne ajunse la hotelul de pe White Beach.

Ce să faci în Boracay

Am stat 4 nopți în Boracay și am mai fi stat mult și bine; insula asta e din aceala care te acaparează, te învăluie, te îmbrobodesc atât de tare încât începi să simți din prima zi că poate lenea chiar e o nouă stare de spirit…și poate chiar ai putea să stai cu picioarele în nisip vreo lună de zile așa, fără să îți pese dacă sună telefonul și fără să îți aduci aminte (neapărat) care e codul pin de la card și ce zi a săptămânii este.

Boracay e locul perfect pentru relaxare, sporturi acvatice și petreceri târzii. Dar să le luăm pe rând.

Fiecare hotel cu ieșire la plajă pune la dispoziție scaune și umbrele numai bune de lenevit și extrem de utile când începe să ardă soarele mai tare (și soarele începe să ardă cam tare încă de la 10 dimineața). Plajă în Boracay e cât cuprinde ceea ce e bine pentru că nu e foarte aglomerată. White Beach își merită numele pe deplin – plaja are nisip fin, alb, iar Marea Sulu are cea mai turcoaz și limpede apă pe care ați văzut-o vreodată. Apa mării sărată tare, și caldă, numai bună pentru baie.

Pentru sporturi acvatice și plimbari în jurul insulei sunt la tot pasul oferte. Verificați mai multe oferte ca să înțelegeti cam care e prețul și negociați cu încredere. Nouă ne-a plăcut extrem de mult sailing. Bărcile lor seamănă cu niște libelule uriașe dar plutesc al naibii de bine și, dacă bate vântul și sunt și valuri, adrenalina e la ea acasă.

Excursiile cu barca includ de obicei un tur al insulei Boracay cu oprire la Magic Island și oprire pentru snorkeling. Magic Island e o insulă mică tare, cu multă vegetație. Aici se fac opriri pentru picnic și sărituri în mare de la înălțime.

Sailing-ul la apus e un must, dar să fiți pregătiți să împărțiți barca cu mai multe persoane pentru că toată lumea vrea să vadă apusul iar localnicii abia așteaptă să facă ceva bani în plus. Soarele apune în jurul orei 18:30 deci negociați cu atenție ora de plecare pentru a surprinde apusul pe barcă.

Dacă aveți ceva timp la dispozitie puteți să negociați cu unul dintre șoferii de motorete locale (tricycle) o plimbare în jurul insulei. Mergeți până la Puka Shell Beach (recomandată pentru apusuri superbe) și la Bulabog Beach (pentru fanaticii kite surfing) și nu uitați de muntele Luho (mai mult un deal decât munte) care oferă o priveliște superbă a întregii insule.

Seara sunt nenumărate restaurante și baruri pe plajă care abia așteaptă să vă servească cu mâncare locală sau internațională, cu bere locală și muzică live. White Beach oferă o varietate largă de baruri/restaurante. Preferatul nostru este fără îndoiala Bom Bom Bar situat pe White Beach, lângă Station 2. E un bar cu mâncare bună și cocktail-uri pe masură, cu oameni extrem de prietenoși care te fac să te simți ca acasă. Și cum ai putea să te simti altfel, sau să îți dorești să mai pleci, când stai cu picioarele în nisip, marea Sulu e la un pas, palmieri deasupra, berea locală, San Miguel sau Red Horse, e rece și bună, iar pe fundal ai muzica live cântată atât de bine și cu atâta pasiune încât îți vine să oprești timpul în loc.

Boracay oferă o varietate de cluburi care devin animate după miezul nopții. Se organizează chiar și renumitele pub crawls dar, din experiența noastră, dacă sunteți în gașcă puteți bate cluburile și singuri. Noi am încercat Clubul Paraw, în nordul White Beach. Muzica e numai bună de dansat, deși un pic cam veche și ai impresia uneori că ești teleportat în vremea liceului.

Cum sunt oamenii

Filipinezii sunt oameni calzi, veseli și primitori, catolici și deci destul de religioși. Zâmbesc mult, vorbesc mult și îți țin minte numele. Fata de la Starbucks îmi știa numele după prima zi în care le-am făcut o vizită și mă întâmpina cu „Hello Irina from Romania, how are you doing today?”. Dacă ești dispus să îți faci prieteni și să cunoști oameni noi filipinezii sunt up for it.

 

Top 1o lucruri de făcut în Boracay și câteva sfaturi

 

1. Închiriați o barcă pentru sailing și porniți în incursiuni în jurul insulei Boracay și prin insulele din apropriere; se poate lua un sailing boat pentru excursii în timpul zilei (în funcție de ce negociați pot fi excursii de 2-3 ore sau o zi întreagă) sau excursii la apus (40 min – 1 oră);

2. Închiriați motoretele locale (tricycle) pentru un tur al insulei;

3. Mergeți la un picnic pe Magic Island; tot aici se pot face și sărituri în apă, pentru pasionați;

4. Încercați sporturile acvatice;

5. Alegeți unul dintre barurile de pe White Beach și cântați cât vă țin plămânii cu trupele de muzică live din barurile locale; preferatul nostru este Bom Bom Bar/White Beach/Station 2;

6. Leneviți pe plajă;

7. Mergeți la Puka Shell Beach pentru un apus de soare de neuitat;

8. Încercați mâncarea locală;

9. Dansați până dimineață în unul dintre cluburile de pe plajă;

10. Vorbiti cu oamenii, cereți detalii despre viața din Filipine, make friends!

 

Tips and tricks:

– zâmbiți mult, cu gura până la urechi, și folosiți salamat (mulțumesc) cu încredere; o să obțineți mai ușor ce aveți nevoie și o să vă faceți prieteni – zâmbetul e până la urmă limbă universală;

-verificați exact (în funcție de compania cu care zburați) care este limita la bagajele de cală și de mână (de exemplu la Cebu Pacific limitele sunt 10 kg la bagajul de cală și 5 kg la bagajul de mână);

-călătoriți lejer, găsiți de toate în Boracay;

-în Manila terminalele sunt separate și se poate ajunge de la terminalele internaționale (1 si 2) la terminalele domestice (3 si 4) fie cu un taxi fie cu autobuzul gratuit al aeroportului; taxiul vă ia în jur de 20 USD deci e recomandat doar în cazul în care zborurile sunt foarte apropiate și nu aveți suficient timp pentru formalități (e bine să aveți cam 3 ore între zboruri pentru siguranță);

-verificați dacă hotelul la care stați asigură transfer din Caticlan în Boracay; la aeroportul din Caticlan puteți găsi organizatori de transferuri (din aeroport până la locul de cazare din Boracay, incluzând transfer cu mașina, barca și apoi mașina în Boracay) – prețurile diferă în funcție de numărul de persoane dar este în jurul a 400 – 600 pesos de persoană (aproximativ 10 – 12 USD);

-pentru activități (sailing, plimbare cu tricycle, sporturi acvatice) negociați cu atenție condițiile (traseu, durată) și verificați că persoana cu care vorbiți a înțeles toate detaliile (nu toată lumea vorbește limba engleză);

-pentru sailing – nu uitați să folosiți crema de protecție solară și de preferință haine lungi și o șapcă pentru că soarele arde ceva de speriat în timpul zilei; atenție la vreme,  să fie ceva vânt pentru că altfel va fi mai mult o plimbare cu barca cu dat la vâsle decât sailing; nu luați cu voi decât ceva bani de cheltuială și un telefon/cameră dacă vreți să faceți poze; se vând la toate colțurile waterproof pockets care sunt foarte eficiente;

-nu uitați șlapii acasă, sau cumpărați șlapi de la magazinele locale, strada (cel puțin la White Beach) e din nisip;

-hotelurile de pe plajă sunt excelente pentru că aveți acces rapid la baruri, restaurante, D-Mall (un fel de mall exterior cu magazine de toate felurile); atentie însă, vor fi și mai gălăgioase – pe White Beach cam toate beach barurile și hotelurile au muzică live de la ora 19:00/20:00 până la ora 24:00.

La ce să te aștepți când mergi prima oară în Boracay:

E cald tare în Boracay; cum spun ei pe pagina de meteo, 28 de grade care se simt ca 38 de grade. Umiditatea e mare așa că veți transpira mai tot timpul.

Cei mai mulți turiști (cel putin în perioada vară/toamnă) vin din Coreea, Japonia, China. Li se alatură bărbați trecuți de prima tinerețe din Europa/America. Turiștii europeni/americani preferă perioada Crăciunului și Anului Nou.

Filipine este o țară extrem de frumoasă, dar și săracă, și Boracay nu face excepție. O să vedeți pe plajă (în special seara) mulți copii care cerșesc sau dorm pe jos, uneori însoțiți de câte un animăluț de companie sau ținând în brațe un frate sau o soră mai mică. Copii se bucură la orice, chiar și dacă le lăsați o bomboană în palmă sau 1 peso (1 USD = aproximativ 44 pesos).

Tot pe plajă veți găsi seara femei ușoare și transexuali; nu deranjează pe nimeni deci nu aveți de ce să vă îngrijorati. E cunoscut în Filipine că tinerele preferă să iasă cu expați (majoritatea mai în vârstă) care le pot oferi o oarecare siguranță financiară sau chiar și o masă sau o băutură în oraș; să nu fiți uimiți de cuplurile formate de o filipineză de 20 și ceva de ani, sau mai puțin, și un alb trecut bine de prima tinerețe.

Negocierea pentru activități și suveniruri e la ordinea zilei. Porniți cu gândul că, în general, dacă vi se cer 100 lei pentru ceva, prețul real e undeva la 30 lei. Învățați să negociați atât cât vă lasă inima și cât simțiți că e rezonabil – oamenii trebuie să trăiască și ei din ceva până la urmă și Boracay este o insulă exclusiv turistică.

 

Update: În aprilie 2018 insula a fost închisă timp de 6 luni pentru curățenie, la final de octombrie s-a permis din nou accesul turiștilor, cu câteva condiții: fără alcool și țigări pe plajă, fără petreceri, cazino, sporturi de apă (cele din urmă temporar, e posibil pe viitor, după ce se mai reface ecosistemul, să fie permise). Au închis sute de restaurante și hoteluri, numărul de vizitatori, pe plajă și la hoteluri, va fi limitat, înțeleg că ai acces pe insulă doar dacă ai o rezervare de cazare, dar asta trebuie verificată. 

*

Boracay cântă – Island Called Boracay/Ferns Tosco – și cântă bine, chiar e faină piesa, am ascultat-o ieri și nu-mi mai iese din cap (asta ca să vedeți ce-a mai descoperit Irina în Boracay) 

Mai multe povești din Boracay găsiți pe blogul Irinei – Are you happy? Și apropo de ce spuneam la început, am plecat pân la urmă de nebuni prin Asia de Sud Est și am stat o lună și in Filipine, găsiți toate poveștile în secțiunea 2inAsia.