In general, cand spui Spania, te gandesti la Barcelona si la Madrid. Si abia apoi poate si la Valencia. Ce-i drept e al treilea oras al Spaniei, ca marime. Nu le-am vazut inca pe celelalte doua, in schimb am fost la Valencia de trei sau patru ori si tot m-as mai duce.

valencia_fhdr

Nu are faima Parisului, dar e plina si ea de cladiri vechi si grandioase. Nu e atat de celebra ca Londra, cand vine vorba de arhitectura moderna, dar se lauda cu un complex – Ciudad de las Artes y las Ciencias – care sigur ii face gelosi pe englezi. Si comparatiile pot continua pentru ca Valencia are tot ce vrei. E plina de biserici, de cladiri superbe, de parcuri, de muzee si are in plus, fata de cele doua metropole pomenite mai devreme, marea.

valencia6

valencia14_fhdr

Vorbeam de cladiri impresionante…sunt atat de multe incat nici nu are rost sa le insir pe toate. Oricum sunt la tot pasul, nu e nevoie sa le cauti. Eu m-am lasat condusa de fiecare cupola albastra, de fiecare turn sau fatada incarcata de ornamente care se vedea in zare.

Cele mai cunoscute locuri din Valencia sunt: Santa Catalina, catedrala construita in secolul 13 pe locul unei foste moschei. E imensa, chiar daca nu iti dai seama la prima vedere, pentru ca au tot ridicat diverse cladiri in jurul ei. Si este foarte frumoasa. Un amestec de stiluri, usor de observat, dar imbinate perfect. 

Poti intra in biserica gratis, insa nu vei vedea mare lucru, ai acces doar intr-un spatiu mic. Daca vrei sa vezi catedrala si muzeul trebuie sa platesti 4,50 euro. Nu am intrat, nu m-a atras, dar am urcat in turn, El Micalet (doar 2 euro intrarea, e deschis zilnic de la 10 la 19, duminica e pauza de la 13 la 17.00). Dupa multe scari si dupa ce mi-am tras sufletul de cateva ori, am ajuns in “varful” Valenciei. Merita. Se vede intreg orasul si abia atunci iti poti da seama cam cate cladiri minunate exista in Valencia. 

Plaza de la Virgen (cu biserica Doamnei Noastre, intrarea libera), Plaza de la Reina (poti vedea o alta partea a catedralei si poti sta la o terasa), Plaza del Ayuntamento (cea mai mare piata din oras – acolo sunt primaria, un parc micut si cochet si multe terase). Daca vii dinspre partea noua a orasului asta e ordinea, treci din una in alta.

Si din Ayuntamento mergi pe strazile pline de portocali, magazine si restaurante, si ajungi in Plaza de Torros – acolo e corida (inca folosita, din pacate), dar si Bullfighting Museum. Arenele sunt chiar langa Gara de nord, o alta cladire interesanta.

Torres de Serranos – ce a mai ramas din vechile ziduri care inconjurau orasul vechi. Mercado Central – piata e veche, una dintre cele mai vechi din Europa, dar cladirea e relativ noua, are doar un secol. E doar o piata vei zice, asa e, dar e superba. Iar in fata sunt cateva terase si baruri. Si daca tot vorbim de piete si Mercado de Colon e interesanta. A fost o piata. Acum cladirea colorata, incarcata cu ceramica si mozaic, gazduieste restaurante si baruri. 

Jardines del Turia – aproape 10 kilometri de palmieri, portocali, cactusi si o multime de alte plante ce rasar din albia fostului rau. Turia a inundat orasul de cateva ori asa ca spaniolii i-au modificat cursul. Mergand prin gradinile Turiei ajungi la Palau de la Musica si la Ciudad de las artes y las ciencias .

Gradinile regale – sunt faine, chiar daca nu s extraordinare. E o oaza de verdeata in mijlocul unui oras agitat. Desi agitatia trece printre palmieri si cactusi. Nici nu ar avea cum altfel, gradina e langa o artera principala a orasului. In drum spre gradinile regale poti trece pe la Museo de San Pio V, muzeul de arte frumoase. O sa i vezi cupola albastra de pe partea cealalta a podului.

Am uitat sa specific ca partea veche si cea noua sunt legate intre ele de podurile incarcate de ani. Ti-am zis ca sunt multe de vazut. Si nu am ajuns nici macar la jumatatea listei de “must see” in Valencia. Mi s-a parut un oras imens. Am colindat din biserica in biserica, dintr-o piata in alta, din parc in parc, din magazin in magazin (evident) Picioarele mele nu au fost foarte fericite, dar eu da.

To do list pentru data viitoare: plajele. Ca sa iti dai seama cam cat de cald e in Valencia iti spun ca acum cateva zile, adica in februarie!, erau 20 de grade! Cred ca inca din martie putem spune vamos a la playa!

Utile – de la aeroport poti lua metroul (cobori scarile rulante si in doua minute esti in statie). Cam in 25 de minute ai ajuns in centru. Taxiurile le gasesti in fata, nu conteaza ce iei, pretul e acelasi, in jur de 4 euro pe kilometru (se respecta ordinea in care asteapta, si taxiul si calatorii). Ca sa mai poti merge si dupa vacanta la Valencia, poti inchiria o bicicleta, sunt peste tot. Si, foarte important!, pune deoparte niste bani pentru cumparaturi, au niste preturi…iar daca mai prinzi si reduceri e raiul shoppingului.

PS: Apropo de prima fraza, intre timp am vazut Madridul si Barcelona. Frumos, dar parca tot Valencia mi-a placut mai mult.