Un sat făcut parcă special pentru a fi vizitat, admirat și apoi părăsit cu speranța că vei reveni și cu amintirea unui loc de poveste. Am mai spus-o și în altă parte, frumusețea vine uneori din detalii, Saint Paul de Vence e exemplul perfect.

saint paul vence

Nici nu am ieșit bine din Nisa că am început să zărim un satuc urcat pe deal, înconjurat de ziduri și de verdeață. Saint Paul! Oau! Trage pe dreapta. La fel o să faceți și voi dacă ajungeți pe acolo, garantat. Și cum intri în giuvaerul de pe deal, pe sub porțile vechi de sute de ani, pe străzile pietruite, între zidurile medievale, ridicate în secolul 14, aproape intacte, parcă intri într-un loc de basm.

Unii spun că e cam depășit de faimă, ca nu prea și-a mai păstrat autenticitatea, că e plin de turiști, că e scump. Da, de scump e scump, totul, începând cu galeriile de artă și terminând cu o bere sau o supă, și da, e plin de turiști, dar e frumos rău. Vă recomand să nu-l ratați dacă ajungeți pe Coasta de Azur.

 

IMG_1694.JPG IMG_1697.JPGIMG_1656.JPG IMG_1665.JPG IMG_1668.JPG IMG_1688.JPGIMG_1698.JPG IMG_1701.JPG IMG_1720.JPGIMG_1645.JPG IMG_1651.JPG

 

Nu știu câți oameni mai locuiesc acolo, probabil doar cei care au mici afaceri – galerii și restaurante, și cei care vin în căutarea muzei, încă din 1920 satul a fost descoperit de artiști. Picasso, Matisse, Chagall (care a rămas vreo 20 de ani acolo, e îngropat în cimitirul din sat) au trecut prin satul de piatră înconjurat de verdeață și scăldat de soare.  Eu mă tot întrebam unde am mai văzut eu satul ăsta? Unde am mai auzit de el. La ambasadorul lui cel mai cunoscut – Marc Chagall, am fost la o expoziție la Madrid (și când mă gândesc că o ratam dacă nu făceau francezii grevă – am mai rămas încă 2 zile în Madrid pentru că toată Franța era teritoriu interzis din cauza angajaților din aeroporturi).

Mașinile nu au voie în sat, sunt parcări la intrare, toate cu plată și mai toate pline. Dacă nu găsiți loc, ceea ce nu e exclus, încercați în parcarea subterană. Chiar nu știu unde parchează, în sezon, toată lumea aia care vine să vadă orașul, sunt convinsă că e plin, și când am fost noi, în decembrie, parcările erau aproape pline.

Noi nu am știut atunci, dar lângă Saint Paul de Vence sunt chapelle Saint-Charles-Saint-Claude și chapelle Notre Dame des Gardette, am înțeles că de acolo se vede satul în întregime.

 

IMG_1735.JPGIMG_1728.JPGIMG_1723.JPGIMG_1730.JPGIMG_1736.JPG

 

Saint Paul de Vence e la la jumătate de oră de Nisa și Antibes, la aproximativ 40 de minute de Cannes și Grasse, la cel mult o oră de Monaco și Menton, la o oră și jumătate de Toulon și Hyeres, la aproximativ 2 ore de Aix en Provence și Marsilia. Mai sus de Saint Paul, la vreo 15 minute, e Vence, nu am mai ajuns dar am înțeles că e foarte frumos (D. H. Lawrence a locuit acolo), vă las site-ul oficial.

Cel mai apropiat aeroport e cel din Nisa, cea mai apropiată gară e Cagnes sur Mer (la maximum 15 minute de Saint Paul). De la Nisa autobuzul 400 vă duce la Saint Paul, stația e exact la intrarea în sat (face cam o oră autobuzul, e linia care merge și la aeroport, și ajunge și la Vence).

Vă las și site-ul oficiului de turism, secțiunea cazare, deși e cam scump acolo, mai bine găsiți ceva prin jur.