Imediat ce pui piciorul in cel mai vechi oras din Franta un amestec de oameni si de lucruri iti sare in ochi. Marsilia e un adevarat turn Babel. Francezii se amesteca cu strainii pe stradutele inguste. O boulangerie isi expune prajiturile gustoase intre un restaurant marocan si unul chinezesc. Paelia si ratatouille. Pizza si fromage. Biserici si moschei. Marche si bazar.

La fel ca Napoli, Marsilia trebuie vazuta…altfel. Nu e Paris, de exemplu. Adica e la fel de aglomerata, poate chiar mai aglomerata, dar centrul nu e atat de grandios ca cel al capitalei. E cel mai vechi oras din Franta deci si cladirile sunt la fel. Unele renovate, putine, altele in paragina. E, pe alocuri, murdar. Cu masina e chin curat. Strazile foarte inguste, orasul plin, parcarile putine. Dar…

Vechiul port, care a vazut orasul crescand, gazduieste zeci de barci si iahturi, dar si cateva restaurante care plutesc pe valurile Mediteranei. Tot in Viex Port gasesti si cateva hoteluri cochete. La cativa pasi de vechiul port se ridica semeata una dintre cele mai mari catedrale construite in secolul 19 – Cathedrale de la Major. Foarte frumoasa, intrarea gratis. Pastreaza banii, Rue de Rome si Rue Saint-Ferréol (care te duce, din magazin in magazin, catre Galeries Lafayette) le fac cu ochiul amatorilor de shopping.

 

IMG_1813

De multe ori am zis ca mergem la Notre Dame de la Garde, dar mereu am gasit altceva de facut. Cand in sfarsit ne-am decis, am ales cea mai proasta zi posibila, a plouat non stop! Am urcat cu masina, sunt parcari sus, destule, statia de autobuz e la doi pasi de biserica, am vazut ca nr 60 merge, si e si trenul turistic care pleaca din port si urca pana la Notre Dame. 

Dupa umila mea parere, catedrala e de neratat in Marsilia, nu doar ca vezi tot orasul de sus, privelistea e superba, dar si biserica este foarte frumoasa, mai ales interiorul. Era slujba cand am ajuns noi, era Ziua Mondiala a Marii, Marsilia traieste prin port de mii de ani deci era o slujba pentru mare si oamenii ei. Poti intra in biserica in timpul slujbei, dar nu ai voie sa inaintezi, spre altar. Am stat si noi cuminti in spate, ne-am uitat fascinati pe sus, la mozaicul in culori (arata grozav biserica, si e foarte ingrijta, a fost renovata intre 2001 si 2007), si in scurt timp s-a terminat si slujba. Preotul ne-a vazut, cu gura cascata si cu aparatele in gat, asa ca ne-a zis – gata, puteti inainta, regalez-vous, un fel de enjoy it. Simpatic preotul. Si chiar ne-am bucurat de „tabloul” din jurul nostru.

notre dame7_fhdr

notre dame9_fhdr

notre dame5

Inapoi afara, in ploaie, am admirat orasul de la aproape 150 de metri altitudine. E superba Marsilia de sus! Daca nu ar fi plouat, ar fi fost si mai frumoasa. Orasul, portul, castelul lui Monte Cristo (Chateau d’If), insula (Frioul), toate stateau in fata mea, in ceata ce-i drept. 

Notre Dame de la Garde vegheaza Marsilia de mii de ani. Inca din 1214 acolo era un loc de rugaciune. A crescut numarul de pelerini deci a crescut si capela. In 1851 episcopul de Marsilia a decis inceperea unei contructii noi, mai mare si mai frumoasa. A fost terminata in 1864. Deasupra lacasului de cult troneaza  „doamna noastra”. Statuia este imensa, aproape 10 metri si in jur de o mie de kilograme.

 

Cu atata apa in jur nu ai cum sa nu fii tentat de plaja si de inot. Din port pleaca zilnic barci spre golfurile Marsiliei (costa intre 12 si 40 de euro), plimbarea dureaza minimum o ora, maximum trei, in functie de numarul de golfuri. Noi am luat o cursa de 3 ore, 26 de euro/persoana. A fost cursa mortii. Marea era foarte agitata asa ca ne-a zguduit bine. Si am coborat nu doar galbeni la fata, ci si uzi. Ne-am pus in fata, sa vedem bine 😀 Poti ajunge și cu masina. 

Daca vrei sa vezi o priveliste de neuitat, mergi pe Routes des Cretes (de la Cassis spre La Ciotat). Drumul ingust sepuieste pe stancile inalte si urca tot mai sus. Trage pe dreapta din loc in loc pentru a admira de la inaltime orasele, marea, golfurile, insula Verde (atentie la indicatoare, daca bate vantul foarte tare drumul este inchis).

Tot din Marsilia trenurile vacantei – Cote Bleue, sau autobuzele, te duc spre alte locuri perfecte pentru plaja – Carro, La Couronne, Sausset les Pins, Fos sur Mer, Port de Bouc (aici plajele sunt destul de mici) sau Port Saint Louis du Rhone (plaja Napoleon este imensa!, din oras spre plaja sunt piste de biciclete).

Coasta albastr?. Sudul Fran?ei cu trenul

Un sfat, valabil de fapt peste tot in Sudul Frantei – atentie la program!, nu doar la restaurante, ci si la obiective turistice, magazine, orice. Marsilia nu-i Parisul, aici fie mananci la program, fie te uiti in sus. Pranzul se serveste numai de la 12.30 /13.00 pina la 14.00, maximum 15.00. Apoi…ferme. La fel si magazinele. Duminica…zi de odihna. Nici mall-ul nu-i deschis.

 

PS: sa ajungi la Marsilia din Romania nu e complicat, doar ca nu ai low cost si trebuie sa schimbi la Paris, Munich sau Amsterdam, in functie de companie; nu e la fel de comod ca un zbor direct, dar e singura solutie, cu avionul (noi ne-am obisnuit, la inceput conduceam doua ore pina la Nisa, sa luam avion direct spre Bucuresti, dar e mai comod sa mergem pe Marseille Provence); in functie de perioada se pot gasi si bilete relativ ieftine, pentru noi cel mai ieftin cred ca a fost Air France-ul (care de obicei e cel mai scump), in jur de 180 de euro dus-intors/persoana, dar era prin noiembrie; in principiu vremea e ok in noiembrie, la fel si in decembrie, iarna lor e un fel de toamna de-a noastra (ei umbla in sandale sau pantofi, fara ciorapi, iar unii chiar fac baie in mare!!!); deci, daca nu vrei plaja, poti da o fuga in cel mai vechi oras din Franta si iarna.

Aeroportul e la maximum jumatate de ora de oras, sunt autobuze (17 euro biletul, ultima oprire – gara), dar si trenuri, va las link-ul pentru progam si tarife. Si site-ul oficiului de turism. Sa fie acolo.

Marsilia: obiective de capital? cultural? european?